Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: Professional Result.

  1. #1

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Professional Result.

    salam semua warga FMDC, saya mengalukan pandangan dari semua warga FMDC untuk kita membuka minda dalam menghasilkan imej yang professional dari kaca mata masing-masing. Selamat berfotografi
    Pembukaan: Bagi pandangan saya, professional result boleh berlaku dalam imej yang kite hasilkan dalam semua peringkat. Dari kite beginner kepadalah kita menjadi amatur .Dari kita menjadi serius amatur kepada kita menjadi expert atau tak sempat expert terus ke level Pro.
    Sebab tu masa kite beginner ,pro menggalakan kite mengambil gambar lebih dari 800 ke 1000 imej dalam sesuatu event dan mengambil mungkin satu atau 3 atau beberapa imej untuk paling disukainya.
    Professional result tidak bermakna kita sudah Pro. Begitu juga Pro body jika kita ada memilikinya. Begitulah rasanya istilah yang selalu kite dengar ‘ shoot like pro’. Apa yang ingin disampaikan disini, ratio atau nisbah kebarangkalian untuk mendapat imej yang professional (professional result) lebih kerap terhasil apabila kita ke amatur dan ke serius amatur dan ke peringkat expert sehinggalah ke peringkat Pro. Ia adalah selari dengan kekerapan mendapat imej professional. Oleh itu mereka yang di peringkat serius amatur lebih kerap mendapat imej yang professional berbanding amatur. Begitulah perbandingan mereka di peringkat Pro, kebarangkalian mendapat imej professional lebih banyak berlaku berbanding mereka di tahap serius amatur.
    Bagi kite,jika kita di peringkat serius amatur mungkin sudah cukup seronok kerana keberangkalian ratio mendapat imej professional kerap terhasil maka jika ini sifirnya mereka yang di peringkat Pro lebih mudah dan lebih banyak lagi kuantiti imej professional terhasil baik disengajakan atau tidak disengajakan . Ini terhasil kerana hasil gabungan latihan tubi, ilmu kemahirannya dan bakatnya.

  2. #2

    Re: Professional Result.

    Pro tak semestinya lebih bagus dari amateur. Dan amateur tak bermakna lower qualityt result. Amateur maknanya dia ambik gambar sbg hobi manakala Professional bermakna dia berkerja sbg photographer.
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  3. The Following 4 Users Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Professional Result.

    Pada pendapat saya,
    Saorang yang PRO itu mestilah dia saorang yg mahir dan pakar, berpengetahuan dan problem solver (semasa ada masalah), samada dia dibayar atau hanya semata hobi. Berupaya menghasilkan karya yg berkualiti tinggi dengan peralatan yg munasabah (maksudnya tak mesti guna kamera top of the line).

    Mesti juga mempunyai sikap, tingkah laku atau pekerti yg baik. Beretika dalam kerjanya yg dibayar atau untuk sendiri. Mesti ada minat, mesti ada passion (samalah dgn minat), mesti ada semangat utk perbaiki kelemahan dan tidak pandang rendah pada orang yg kurang pengalaman. Teringat kata Steve Mc Curry, "the most important equipment in a camera bag is attitude".
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  5. The Following 3 Users Like This Post:


  6. #4

    Re: Professional Result.

    Setuju dengan pandangan abang PC.
    ai yoyo!

  7. #5

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    putrajaya
    Posts
    79

    Re: Professional Result.

    fuuhhh....super strong word by abang PC...."attitude".....best....

  8. #6

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Professional Result.

    Quote Originally Posted by mzabdullah View Post
    Pro tak semestinya lebih bagus dari amateur. Dan amateur tak bermakna lower qualityt result. Amateur maknanya dia ambik gambar sbg hobi manakala Professional bermakna dia berkerja sbg photographer.
    Setuju dengan pendapat ini...terdapat satu sindrom dalam Malaysia nih, amatur shoot gambar macamana terbbbaaaikkkk skalipun, tetap kena kritik. Pro ambik snapshot aje, semua nak puji.....

    - sindrom ini x terdapat kat FMDC...sbb tu saya suka lepak sini -
    Cap ayam motosport shooter

  9. The Following 2 Users Like This Post:


  10. #7

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Professional Result.

    abis tu yang gambo mantop2 tapi ngaku nubis tu ape kes plak..ehehhe..larik!!!

  11. #8

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Professional Result.

    Pening baca x de perenggan..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  12. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Professional Result.

    Quote Originally Posted by Rhom View Post
    Setuju dengan pendapat ini...terdapat satu sindrom dalam Malaysia nih, amatur shoot gambar macamana terbbbaaaikkkk skalipun, tetap kena kritik. Pro ambik snapshot aje, semua nak puji.....

    - sindrom ini x terdapat kat FMDC...sbb tu saya suka lepak sini -
    sangat sangat setuju. apa la sangat nak bangga dgn Leica ke hapa ke walhal gambar ke laut, ye dak??

    kunun pakai equipment mahal2 standard dah tinggi ler tu.. walhal gambor dari enpon pun lagi lawa.. muehehehe

  13. The Following User Like This Post:


  14. #10

    Re: Professional Result.

    gambar yg simple dan menarik pertama kali dilihat..mcm cinta pandang pertamalah..ewahh

  15. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Professional Result.

    gambar pro tu macamana hah?
    Rasanya pro lebih merujuk kepada kerjaya yg bukan setakat tahu teknikal saja tapi kesemua yg berkaitan photografi. Mereka ini memiliki kelulusan atau pengalaman bekerja bertahun2.

  16. #12

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    36

    Re: Professional Result.

    kita tau pro tu dtg dr profesional...kita tukar la term tu. apa nk bg utk hi-class punya gambar. susahkan??
    so gambar pro seperti kata pembuka thread ni seperti ia main kamera sebagai hobi tapi "shoot like pro" atau "profesional result".

    Sebagai contoh sahabat saya ini, berkenalan hanya secara maya. Berkecimpung dalam dunia birding pada penghujung tahun 2010. Rakyat malaysia asal kelantan dan menetap di California.
    Pendapat peribadi saya tentang gambar beliau boleh dikategorikan sebagai "profesional result" walaupun ia hanya sekadar hobi bagi beliau.


    Ini juga dibantu dengan equipment yang berkategori pro. Seperti yang saya tahu dari EXIF beliau, ia menggunakan 7D, 1D mark IV, 400 5.6L, 500 F4L dan 800 F5.6L.

    Dua tahun berkecimpung dalam birding, hasil gambar memang like Pro. Jom cuci mata tgk hasil beliau di http://www.flickr.com/mallardg500. Sehari mmg tak cukup nak tengok semua album. Saya memang admire hasil kerja beliau.

    Credit to Mr Phoo Chan. Bro mangkor mesti kenal master BIF ni. Hehe.

  17. #13

    Re: Professional Result.

    ia hanya merujuk kpd gmbr yg hasilnya profesional/menakjubkan.. sebagai org biasa, sy tk akan ambil tahu ape alat yg digunakan, tkde sape yg kisah photog tu org baru ke, org lama ke..yg penting gambarnya itu..

  18. #14

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Professional Result.

    Quote Originally Posted by amirosama View Post
    kita tau pro tu dtg dr profesional...kita tukar la term tu. apa nk bg utk hi-class punya gambar. susahkan??
    so gambar pro seperti kata pembuka thread ni seperti ia main kamera sebagai hobi tapi "shoot like pro" atau "profesional result".

    Sebagai contoh sahabat saya ini, berkenalan hanya secara maya. Berkecimpung dalam dunia birding pada penghujung tahun 2010. Rakyat malaysia asal kelantan dan menetap di California.
    Pendapat peribadi saya tentang gambar beliau boleh dikategorikan sebagai "profesional result" walaupun ia hanya sekadar hobi bagi beliau.


    Ini juga dibantu dengan equipment yang berkategori pro. Seperti yang saya tahu dari EXIF beliau, ia menggunakan 7D, 1D mark IV, 400 5.6L, 500 F4L dan 800 F5.6L.

    Dua tahun berkecimpung dalam birding, hasil gambar memang like Pro. Jom cuci mata tgk hasil beliau di http://www.flickr.com/mallardg500. Sehari mmg tak cukup nak tengok semua album. Saya memang admire hasil kerja beliau.

    Credit to Mr Phoo Chan. Bro mangkor mesti kenal master BIF ni. Hehe.
    Hohoho...Mr.Phoo @ mallardg500 punya gmbr mmg dah tahap Nat Geo....mmg terbaik. Saya mmg selalu follow latest gmbr dr dia.
    Cap ayam motosport shooter

  19. #15

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Professional Result.

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    sangat sangat setuju. apa la sangat nak bangga dgn Leica ke hapa ke walhal gambar ke laut, ye dak??

    kunun pakai equipment mahal2 standard dah tinggi ler tu.. walhal gambor dari enpon pun lagi lawa.. muehehehe
    Abam mangkor....hahahahahah sy paham apa yg abam mangkor maksudkan...hehehehhe
    Cap ayam motosport shooter

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •