Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 18 of 18

Thread: Aksi Mandi Bersama

  1. #16

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Aksi Mandi Bersama

    Quote Originally Posted by azmanshah View Post
    Post processing agak minima. Cropping. Adjust exposure. Contrast memang tak usik kecuali gambar 3. Semua gambar ada guna,'burn'untuk background dan foreground mana yg nampak over. color tak adjust, cuma set kt body D300 ke 'vivid'.

    PP secara detailnya:

    Gambar 1 : adjust exposure sikit di Capture NX. Burn background belakang terutama belah kanan dan crop di Photoshop

    Gambar 2 Burn background dan crop di Photoshop

    Gambar 3 : adjust exposure sikit di Capture Nx. Ni ada adjust contrast guna level curve. Adjust ke 'S curve' nak naik kan sikit percikan air tu dan crop di Photoshop

    Gambar 4: Burn mana area yg over dan crop di Photoshop

    Gambar 5: adjust exposure sikit di Capture NX. Burn area reflection kat air kasi hitam. Burn background belakang. dan crop di Photoshop

    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
    TQ abam man atas penjelasan and ilmu yang diberikan..sebelum ni tengok dari henpon rase mcm vivid..ni ade peluang tengok kat PC lagi mengiurkan kaler nye..

  2. #17

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Aksi Mandi Bersama

    guna lens 300 f/2.8 tu, color dgn contrast udah secukup rasa, takyah nak usik dah. maklum le, lens tu optiknya power...

  3. #18

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    A, A
    Posts
    8

    Re: Aksi Mandi Bersama

    sangat suka gambar macam ni, macam life je harimau tu depan mata...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •