Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: Solemnization : Shah + Wani

  1. #1

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Solemnization : Shah + Wani

    Salam,

    Mintak C&C membina bagi penambahbaikan...sy akan terima dgn hati yg terbuka kerana masih lg dalam proses belajar



















    Terima kasih sudi luangkan masa

  2. #2

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    bump~!!

  3. #3

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    menarik dan best moment....

  4. #4

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    nice moment bro!

  5. #5

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Quote Originally Posted by The Yellow Clan View Post
    menarik dan best moment....
    tq bro!

  6. #6

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    nice moment bro!
    tq bro!

  7. #7

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    dimana kaki ku berpijak...
    Posts
    1,233

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    aku suke color ngn tone pic ni... soft.. thehehehehe.. terbaik la abam..
    BLOG
    BBM 21E47ECD

  8. #8

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    First tahniah moment dan colour cantik....client pasti suka. Komen saya, kenapa banyak gambar yg tercrop tudung, tangan dan songkok? Kedua untuk gambar terakhir agak janggal bila tangan pengantin perempuan begitu... Komen ikhlas dari nubie.

  9. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    best cuma part2 cropping mcm tuan unsight bagitau tu je :P

  10. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Mungkin kita sebagai jurufoto, patut beri nasihat/tip/panduan kepada bakal pengantin agar memilih warna yang boleh serlahkan mereka. Kerana jika tidak, mereka akan kelihatan 'tenggelam'.

    Contoh: jika pengantin tu suka hijau, serba serbi mereka nak warna hijau. Dari pelamin, pakaian, buah-tangan, alas meja, langsir semua lah. Dan pengantin dlm gambar atas tu, sukakan serba putih. Akhirnya, yg timbul hanya wajah saja (bandingkan dgn gambar last tu. Baru ada contrast). Bayangkan sekiranya yang berkulit lebih gelap. Tentu lebih teruk. Seeloknya kita cuba beri panduan tentang pilihan warna. Yang mana warna harmoni, yang mana warna contrast agar gambar mereka lebih manarik .

    OK, untuk gambar atas terutama dekat pelamin, jika dapat dikawal cahaya ambient agar lebih gelap sikit, pasti pengantin akan lebih 'timbul'. Caranya ialah 'under'kan exposure untuk ambient dan dapatkan exposure 'flash' yang sempurna.

    Secara keseluruhan, kelihatan warna putih baju pengantih agak 'pecah' kecuali gambar kedua. Adakah disengajakan?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  11. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Tambah seperkara lagi.... semua gambar (kecuali gambar pertama), cara cropping pada kepala kurang sesuai.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  12. #12

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Quote Originally Posted by Rizal Mohd View Post
    aku suke color ngn tone pic ni... soft.. thehehehehe.. terbaik la abam..
    tq bro!

  13. #13

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    First tahniah moment dan colour cantik....client pasti suka. Komen saya, kenapa banyak gambar yg tercrop tudung, tangan dan songkok? Kedua untuk gambar terakhir agak janggal bila tangan pengantin perempuan begitu... Komen ikhlas dari nubie.
    t.kasih atas komen saudara unsight sy masih blaja2 nak hasilkan gamba2 cropping camni..maybe kne perbaiki cara cropping

  14. #14

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Mungkin kita sebagai jurufoto, patut beri nasihat/tip/panduan kepada bakal pengantin agar memilih warna yang boleh serlahkan mereka. Kerana jika tidak, mereka akan kelihatan 'tenggelam'.

    Contoh: jika pengantin tu suka hijau, serba serbi mereka nak warna hijau. Dari pelamin, pakaian, buah-tangan, alas meja, langsir semua lah. Dan pengantin dlm gambar atas tu, sukakan serba putih. Akhirnya, yg timbul hanya wajah saja (bandingkan dgn gambar last tu. Baru ada contrast). Bayangkan sekiranya yang berkulit lebih gelap. Tentu lebih teruk. Seeloknya kita cuba beri panduan tentang pilihan warna. Yang mana warna harmoni, yang mana warna contrast agar gambar mereka lebih manarik .

    OK, untuk gambar atas terutama dekat pelamin, jika dapat dikawal cahaya ambient agar lebih gelap sikit, pasti pengantin akan lebih 'timbul'. Caranya ialah 'under'kan exposure untuk ambient dan dapatkan exposure 'flash' yang sempurna.

    Secara keseluruhan, kelihatan warna putih baju pengantih agak 'pecah' kecuali gambar kedua. Adakah disengajakan?
    Sy assume maksud pecah tu blend dgn background? ..kalau ya, mmg tu kesilapan sy yg harus diperbaiki..terima kasih tuan Pengukir Cahaya

  15. #15

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Puchong/Shah Alam
    Posts
    230

    Re: Solemnization : Shah + Wani

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Tambah seperkara lagi.... semua gambar (kecuali gambar pertama), cara cropping pada kepala kurang sesuai.
    Terima kasih lagi Pengukir Cahaya.Gambar asal mmg tak crop camtu,,cuma sy sedang bereksperimentasi dgn cropping camni...sy perati cropping camni mcm dah jadi trend...mungkin cara sy crop salah rasanya..minta tunjur ajar

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •