Results 1 to 11 of 11

Thread: Tips utk shoot annual dinner

  1. #1

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Tips utk shoot annual dinner

    Salam all.
    nak tanya ttg tips utk ambil gambar anual dinner. Kalau ada member2 yg berpengalaman boleh lah kongsi sikit sbb komp suruh ambil gambar diner nanti.. tapi tak pernah ada pengalaman lagi..
    mungkin anda boleh berkongsi setup, lens, setting, equipment, teknik dan apa2 yg penting utk di shoot semasa dinner tersebut berlangsung.
    terima kasih.
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  2. #2

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    hehe..pakai flashlight...xD

  3. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Persediaan:
    - Cuci lens dan check semua items ada dan kemas.
    - Pastikan bateri cukup untuk flash dan body.
    - Stand-by bateri spare.
    - Kalau ada body spare, flash spare, lagi baik.
    - Dapat lens dalam range 10mm hingga 200mm.
    - Datang awal dan buat test shot kat stage, kat ruang legar dan adjust white-balance.
    - Dapatkan aturcara majlis dan confirmkan apa yg mana penting.
    - Jika ada grup foto, kena bersedia awal-awal. Satu flash memang tak cukup.
    - Makan dulu supaya perut tak lapar. Pergi tandas dulu supaya tak terasa nak terkucil masa kerja.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. The Following User Like This Post:


  5. #4

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Persediaan:
    - Cuci lens dan check semua items ada dan kemas.
    - Pastikan bateri cukup untuk flash dan body.
    - Stand-by bateri spare.
    - Kalau ada body spare, flash spare, lagi baik.
    - Dapat lens dalam range 10mm hingga 200mm.
    - Datang awal dan buat test shot kat stage, kat ruang legar dan adjust white-balance.
    - Dapatkan aturcara majlis dan confirmkan apa yg mana penting.
    - Jika ada grup foto, kena bersedia awal-awal. Satu flash memang tak cukup.
    - Makan dulu supaya perut tak lapar. Pergi tandas dulu supaya tak terasa nak terkucil masa kerja.
    group foto yg susah tu.. sbb ramai sgt
    lagi satu apa yg penting utk diambil dlm event tu? dan gambar yg macamana sebenarnya yg memenuhi kriteria sebagai gambar utk anual diner?
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  6. #5

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    gambar dalam dewan sebelum tetamu datang
    gambar close up vip dan individu penting semasa masuk dewan, semasa bersosial..biasa annual dinner kadang ada tema baju..lagi menarik
    gambar semasa acara penting sedang berlangsung..cthnya persembahan di pentas, penyampaian hadiah, cabutan bertuah..
    background nampak tentang annual diner..kalau ada wording kat pentas..
    gambar famili2 yang hadir..
    Last edited by kurunabad; 1st November 2012 at 10:34 AM.

  7. The Following 2 Users Like This Post:


  8. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Masa Kerja:
    - Guna format RAW (ini saya lah. Jangan ikut kalau tak biasa guna RAW).
    - Jangan takut nak guna ISO tinggi. Lagi pun ISO 1600 dah boleh guna untuk kamera terkini.
    - Jika saya, saya akan guna shutter priority dan flash setting untuk 2nd curtain. Guna shutter antara 1/30 hingga 1/125 (ini cara saya. Lain org lain cara. Lagi pun dengan shutter yang slow, akan dapat cahaya ambient).
    - Beri lebih perhatian cara tekan butang shutter. Takut nak cepat, gambar banyak gegar pulak.
    - Elak ambil gambar org tengah makan.
    - Ambil kesemua yg hadir. Pergi setiap meja. Pastikan semua org nampak muka. Nanti ada yg berasa hati pulak.
    - Masa guna flash, hati-hati jangan tuju ke muka orang. Nanti org kata kita tak biasa guna flash dan belasah jer. Berpinar nanti mata org.
    - Pakaian jangan berwarna-warni. Sesuai dgn majlis dan carilah yg warna gelap.
    - Jika ada org kenamaan seperti sultan atau MB, mungkin ada protokol yg perlu diikuti (kalau sultan atau tengku mahkota - pakai songkok).
    - Kalau ada awek awek cun, jangan tak ambik gambar mereka. &?@#$ !!!
    - Jangan lupa keperluan tripod. Standby.
    - Jangan gelabah. Enjoy kan diri.
    Last edited by PengukirCahaya; 1st November 2012 at 07:40 PM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  9. The Following 3 Users Like This Post:


  10. #7

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,338

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Masa Kerja:
    - Guna format RAW (ini saya lah. Jangan ikut kalau tak biasa guna RAW).
    - Jangan takut nak guna ISO tinggi. Lagi pun ISO 1600 dah boleh guna untuk kamera terkini.
    - Jika saya, saya akan guna shutter priority dan flash setting untuk 2nd curtain. Guna shutter antara 1/30 hingga 1/125 (ini cara saya. Lain org lain cara. Lagi pun dengan shutter yang slow, akan dapat cahaya ambient).
    - Beri lebih perhatian cara tekan butang shutter. Takut nak cepat, gambar banyak gegar pulak.
    - Elak ambil gambar org tengah makan.
    - Ambil kesemua yg hadir. Pergi setiap meja. Pastikan semua org nampak muka. Nanti ada yg berasa hati pulak.
    - Masa guna flash, hati-hati jangan tuju ke muka orang. Nanti org kata kita tak biasa guna flash dan belasah jer. Berpinar nanti mata org.
    - Pakaian jangan berwarna-warni. Sesuai dgn majlis dan carilah yg warna gelap.
    - Jika ada org kenamaan seperti sultan atau MB, mungkin ada protokol yg perlu diikuti (kalau sultan atau tengku mahkota - pakai songkok).
    - Kalau ada awek awek cun, jangan tak ambik gambar mereka. &?@#$ !!!
    - Jangan lupa keperluan tripod. Standby.
    - Jangan gelabah. Enjoy kan diri.
    saya pulak akan menggunakan kamera untuk mengambil gamba.... eh??

    yang penting jgn ambek gamba time org makan. buruk seh
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  11. The Following User Like This Post:


  12. #8

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    tq semua.. input sgt2 dihargai.. kalau ada apa2 lagi nak tambah pun boleh..
    *baru tau takleh ambik gambar org tgh makan hehee
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  13. #9

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Quote Originally Posted by mr.wizard View Post
    tq semua.. input sgt2 dihargai.. kalau ada apa2 lagi nak tambah pun boleh..
    *baru tau takleh ambik gambar org tgh makan hehee
    Ehhhh boleh ambik gambar org tengah makan tapi macam akuss15 kata, buruk jadiknya. Mimik muka dia tak elok sangat. Nanti buat dia malu. Biarlah gambar yg kita hasil, tidak memalukan orang.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  14. #10

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Ijin menyimak,,,,

  15. #11

    Join Date
    Aug 2017
    Location
    DKI Jakarta
    Posts
    6

    Re: Tips utk shoot annual dinner

    Kadang saya masih kagok sih untuk ngeshoot annual dinner...
    Waktu itu sempet lancar cuman sekarang-sekarang ini malah kagok karena udah lama ga ngeshoot pake annual dinner wkwk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •