Results 1 to 11 of 11

Thread: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

  1. #1

    Join Date
    May 2011
    Location
    kelantan
    Posts
    32

    Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    Nak mintak pendapat Member2 Ahli2 Fotomedia..
    dh pening dh nie pikir2!!.. antara kedua body nie..yg mana lebih Perghh!!(terbaek)..utk buat wedding dan outdoor?..
    NIKON D800 VS CANON 5D MARK III

  2. #2

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Kelate - Penang
    Posts
    167

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    NIKON D800

  3. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    kalo nikon user mesti cakap D800, tapi kalau canon mesti cakap 5DM3......so kalau nak bagus...hasselbald le..ganazz sket tgk..outdoor indoor pun ngamho..!!

  4. #4

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    aku pakai nikon so mesti aku suggest D800,begitu juga sebaliknya, kalo nk senang wat keputusan, tgk kwn2 ramai pkai brand ape, pastu gi kedai test dua2 body, mane rasa ngam kasi angkt terus..

  5. #5

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Skudai, Johor, Malaysia, Malaysia
    Posts
    354

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    #Saya pengguna Tali Kuning.... So D800/D800E la superb..... theheh..
    #Paidimaktiga pun pun terbaik juga..

    #Apapun terpulang pada tuan sedap pegang dan terasa mudah guna yg mna... then bersedialah upgrade hard disk for storage dan large RAM utk smooth kerja2 editing.. file besar2 nie..

    #pendapat peribadi.. (saya assume tuan pengguna nikon DX dgn lens DX juga) so Body D700 pun dh baik (used je laa baru dh DC rasanya)..
    then, lens kasi terbaik punya....
    24-70mm f2.8<N>,
    70-200mm f2.8 vr2 <N>,
    135mm F2 DC or 85mm f1.4D (dpat 85mm 1.4G lg baik laa.. hehe)
    UWA samyang 14mm f2.8 (MF) (ada bdget utk Nikkor lg baik.. AF)
    Optional : 16mm f2.8 FE (utk creative angle)

    Apa pun tepuk dada tanya selera.. tepuk poket tanya uwangnya..
    saya memang tak mampu utk semua yg kat atas tuu.. -_-

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    Antara kedua-dua tu, sama-sama terbaik. So yang dah ada sistem apa?
    Jika Nikon, ambiklah D800 tu. Jika Canon, ambik 5D3 tu. Jika belum ada sistem lagi, ikut gerak hati. Kendian pergi kedai dan pegang dua-dua bodi sambil pejam mata ambil feeling. Yang mana terasa sedap ditangan, ambik terus tanpa cerita panjang. Jangan bawa member. Pergi sorang-sorang. Kalau masih lagi buntu, lambong duit siling.
    Last edited by PengukirCahaya; 7th November 2012 at 03:52 PM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  7. The Following 2 Users Like This Post:


  8. #7

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    bro.. ni sume kamera pro. selalunyer org pro delima dia antara body dlm brand yg sama. kalau delima lain2 kapal ni dah macam org baru terjebak dalam hobi bangsawan jer

  9. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    tak kira la apa pun pilihan, yg penting teknik dan ilmu dah cukup ke? satgi kompo ke laut, exposure hancus guna ape kumira pun takleh belahh.. thehehe

  10. #9

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,206

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    Contoh dari 5D Mk3 saya...
    Banyak kelebihan nya berbanding dgn my ex-5D Mk2 ..


  11. The Following User Like This Post:


  12. #10

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Kuantan-Rawang
    Posts
    221

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    Carilah kamera yang sedap di pegang... diulang sekali lagi... yang sedap di pegang dan friendly user... Renung2kan...

  13. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Nikon D800 atau Canon 5D Mark III

    Harga dari website rasmi
    Nikon D800(body) RM 10,899
    EOS 5D Mark III (Body) RM 11,199.00

    Agak2 berbaloi ker melabur untuk kamera ini semata2 untuk buat wedding.
    Sebenarnya ramai photografer wedding yg guna midrange DSLR dan entry level.
    Hasil terbaik bukan semata2 dari kamera mahal saja tetapi dari ilmu itu sendiri.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •