Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: Tips Shoot Bowling Tournament...

  1. #1

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Tips Shoot Bowling Tournament...

    Mohon tips dari otai2 ye...
    Saya guna D90 (stock lense) dan Speed light Nissin i622...

  2. #2

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    shoot bowling ble ke pakai spedlite??
    xkacau tumpuan bowler2 ke nnti?
    sy pon xpena shoot skadar btnye...

  3. #3

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    kalau tonement syarikat/kawan2 boleh jer guna speedlight..hehe..kalau betul2 macam sukma ke olimpik ke tak tahulah..rasanya tak boleh kot..pendapat peribadi saya masa tengah beraksi saya takkan guna flash..
    saya tak pernah shoot bowling tonement, tapi mungkin boleh kongsi idea saja..

    shoot dari sisi peserta semasa beraksi (background mungkin nampak penonton/ penyokong)
    shoot dari belakang peserta semasa beraksi (bg mungkin ada wording/banner tonement)
    shoot momen2 melompat, terkejut, menjerit, give five tangan dengan group..
    shoot la sikit close up/ kreatif shot..masa pegang bola ke..kasut ke..
    group foto..

    itu je yang aku boleh fikir..hehe
    maybe boleh guna 1/320 f4 iso pam sesedap cahaya ketika itu..

  4. #4

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    Quote Originally Posted by kurunabad View Post
    kalau tonement syarikat/kawan2 boleh jer guna speedlight..hehe..kalau betul2 macam sukma ke olimpik ke tak tahulah..rasanya tak boleh kot..pendapat peribadi saya masa tengah beraksi saya takkan guna flash..
    saya tak pernah shoot bowling tonement, tapi mungkin boleh kongsi idea saja..

    shoot dari sisi peserta semasa beraksi (background mungkin nampak penonton/ penyokong)
    shoot dari belakang peserta semasa beraksi (bg mungkin ada wording/banner tonement)
    shoot momen2 melompat, terkejut, menjerit, give five tangan dengan group..
    shoot la sikit close up/ kreatif shot..masa pegang bola ke..kasut ke..
    group foto..

    itu je yang aku boleh fikir..hehe
    maybe boleh guna 1/320 f4 iso pam sesedap cahaya ketika itu..
    ala biasa je, tournament jabatan. Saya di lantik menjadi tukang tangkap gambar merangkap peserta...Info yang berguna...

  5. #5

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    kalu camtu guna je la speedlight..hehe..

  6. #6

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    perancangannya mcm tue la

  7. #7

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    bateri flash kena ada bekap..

  8. #8

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    otai2 lain ada tips tak?

  9. #9

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    bukan otai tapi sekadar kongsi idea. boleh try capture movement. blur2 sikit nampak diorang ni tengah bergerak masa baling bola tu ke tapi pastikanla gambar nampak jelas muka diorang tu dah ada la baru la cuba2 shot2 kreatif.

    mungkin slow shutter persekitaran tempat boling tu menampakkan suasana sibuk orang ramai.
    gambar bola tu langgar pin. slow shutter ataupun tak.
    gambar bola masuk longkang.
    mungkin aksi kelakar time nak baling bola tu ke. candid2 shot masa tu.
    muka muka ketat/tension/fokus dan lain2.
    detail shot, macam kasut ke, bola ke, banner ke, baju pertandingan ke, hadiah2 dia ke, tempat laluan boling tu. persekitaran, orang tengah lap bola ke, pakai kasut ke, prektis ke, pakai sarung tangan boling tu ke.
    gambar penonton, penyokong, team mate tengah sorak atau hampa ke atau gelak ketawa.
    gambar orang melompat kegembiraan sebab dapat strike atau menang ke

    secara umum, shoot perjalanan dan aksi2 penting event tu serta orang yang terlibat sebab nanti diorang juga yang nak tengok gambar tu hehe... apapun enjoy masa shoot nanti.

    komen je lebih ni, shoot boling tak pernah pun haha

    p/s boleh cek gambar2 boling di internet sebagai rujukan dan pencetus idea sementara masih ada masa lagi ni.

  10. #10

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,206

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    Gunakan Fish-eye dan low angel... dpt juga membantu seperti pic saya ini.. hi..hi...
    Maaf sekiranya tak suka...




  11. #11

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    Bro AskMe...menarik tue...tapi saya guna kit lens jew...

  12. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    Salam, tumpang share. Boleh tengok video yang saya ambil guna GoPro http://youtu.be/9eEbo5hkeIM

  13. #13

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    tepi pantai..
    Posts
    35

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    perkongsian yang menarik... mekasih semua..

  14. #14

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    ada tak lagi setting2 yg otai2 biasa gunakan?

  15. #15

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Tips Shoot Bowling Tournament...

    1. Elakkan flash, guna available light, kecuali tempat bowling memang gelap macam kat Midvalley tu. Macam mana tak nak guna flash? Banyak cara, guna aperture paling besar yang lens anda boleh & gunakan ISO yang tinggi sedikit daripada biasa (tip: kalau max ISO kamera anda 1600, set maksimum kat ISO 800)

    2. Dari segi masa nak shoot, guna fokus AI Servo untuk Canon, untuk Nikon guna AF-C. Mode set kepada shutter priority (Tv untuk C, S untuk N)

    3. Kalau susah nak fokus, mungkin AF tak dapat fokus disebabkan kawasan persekitaran yang kurang cahaya, guna Manual fokus.

    Harap membantu.
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •