Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 38 of 38

Thread: nak tanya pasal dslr

  1. #31

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: nak tanya pasal dslr

    'Bokeh' ialah efek blur yg menarik pada bahagian 'out-of-focus' samada dibelakang atau didepan subjek (a beautiful out-of-focus). Ia juga salah satu teknik composition secara pisahkan subjek dari background. Kesannya subjek akan lebih 'prominent'.

    Dihasilkan dengan cara berikut;

    1. Aperture - guna aperture besar i.e. f/1.4, f/2.8
    Apa yang kita lakukan ialah menipiskan DOF. Lagi kecil angka aperture, lagi kecil kawasan DOF. Kerana itu lazimnya uk potret, selalu di aperture besar. Untuk Landscape, aperture kecil.

    2. Kamera-subjek distance - di minimakan
    Jika jarak kamera dgn subjek dekat, background akan nampak blur. Sebab itu gambar makro, susah nak dapatkan background sharp. Kadang-kadang mata lalat saja yg sharp. Body lalat blur.

    3. Subjek-background distance - di maksimakan
    Jika jarak subjek dgn background lebih jauh, background akan nampak lebih blur.

    4.Focal length - Guna focal length yang panjang i.e. 200mm, 400mm
    Lagi panjang focal-legth, lagi nipis DOF. Terbalik utk lens wide, kerana itu menjadi favorite lens wide utk kerja-kerja landscape.

    Dan boleh tambah satu lagi,,,, sensor yg lebih besar. Sensor besar lebih mudah utk mendapatkan DOF yg nipis.
    Last edited by PengukirCahaya; 2nd December 2012 at 03:24 AM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  2. #32

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: nak tanya pasal dslr

    Quote Originally Posted by Anisah Manaf View Post
    abg-abg lama,saya mahu berbincang...
    macam mana nak dapatkan gambar kabur background belakang?istilah bokeh kan namanya??(maaf,kalau salah tolong betulkan)...
    Focal length - (saya guna lens 18-105mm,berapa range"mm" perlu digunakan)
    Bukaan aperture - saya luas bukaan (saya guna angka f kecil), kenapa kurang kabur?adakah disebabkan faktor lens atau salah skill?
    Jarak dgn background - berapa jarak objek dengan background?dan berapa jarak objek dari lens??

    saya tengok kt google image,gambar yang kabur kat belakang tu cantiklah,ada yang background warna lampu dia bulat-bulat,ada jugak background warna lampu bentuk polygon..(bila tengok bersinar mata, terer la siapa yang dapat buat skill macam tu...)

    lagi 1 nak tanya...macam mana nk cuci lens dan uv protector tu??ada dapat cleaning kit...tp tak tau nk guna,ada ebook cara nk bersih lense tak ??
    Utk bokehkan subjek try Focal antara 50 ke 105mm, close-up kalu boleh biar nampak bahagain muka jer. Nak close-up lobang hidung pun cun hehe

  3. #33

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: nak tanya pasal dslr

    nak bokeh cantik pakai la lens yang circular iris.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #34

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: nak tanya pasal dslr

    terima kasih FMDC...abg2 otai byk membantu

  5. #35

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kemaman
    Posts
    213

    Re: nak tanya pasal dslr

    Kalau nk main bokeh,,, leh try nim..

    Harap tidak mengelirukan. TERIMAKASIH.

  6. #36

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    21

    Re: nak tanya pasal dslr

    Wahhh...panjang lebar abang zack terang...bila lagi nak gi Sg. Lembing...ambe nok ikut laaaa...

  7. #37

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    21

    Re: nak tanya pasal dslr

    Quote Originally Posted by xenocapin View Post
    mirrorless ni advantage paling besar dia semua saiz kecik, tapi sensor still sama saiz utk Sony NEX, Fuji X series, Nikon 1 series, EOS M
    jadi kualiti gambar tk byk beza mana sangat

    tapi bagi olympus punya plak, sensor size lagi kecik. 4/3
    cuma advantage optik zuiko mmg dioptimumkan utk saiz sensor dia tu sebab system oly dibuat secara ground up utk digital ni
    lgpon dalam konteks mirrorless ni, micro 4/3 system paling well developed..

    disadvantage aku nak cakap pon susah gak sebab tk la pakai sangat kamera2 aku ni utk job ka event ka apa ka.. cuma satu mungkin focusing relatively slower dari dslr, sensor lagi cepat kotor sebab tkdak barrier yg nak lindung (dslr ada cermin yg cover sensor tu)

    nyway, aku ditch olympus E-5 aku utk invest dalam Fuji X series dengan m4/3 system, sangat berbaloi

    kalau ada peluang cuba try olympus OM-D E-M5, lebih user friendly berbanding FUji X series
    Ada saper2 penah guna panasonic tak...GF1, GF2...skang dah ada GF5...ambe ada baca review dalam majalah omputih...kalau nak banding sumer jenis mirroless..yang ni dapat rating paling tinggi...ambe ada try guna GF1 dan GF2...dr segi hasil GF2 lagi best...

    Ambe setuju pasal jenis kamera untuk event...ambe penah kena dengan orang perlekeh photographer amik job pakai mirrorless..."Aik...job ribu2...pakai compact je ke?...biar betul"....tapi bila dah siap transfer dalam laptop (without editing) baru nampak mulut masing2 nganga luas...hahaha

  8. #38

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: nak tanya pasal dslr

    Quote Originally Posted by aluwims View Post
    Ada saper2 penah guna panasonic tak...GF1, GF2...skang dah ada GF5...ambe ada baca review dalam majalah omputih...kalau nak banding sumer jenis mirroless..yang ni dapat rating paling tinggi...ambe ada try guna GF1 dan GF2...dr segi hasil GF2 lagi best...

    Ambe setuju pasal jenis kamera untuk event...ambe penah kena dengan orang perlekeh photographer amik job pakai mirrorless..."Aik...job ribu2...pakai compact je ke?...biar betul"....tapi bila dah siap transfer dalam laptop (without editing) baru nampak mulut masing2 nganga luas...hahaha
    Kamera dicipta utk kegunaan berlainan walaupun boleh ambik gambir cantik. Sama gak ngan kenderaan. Motor cub pun boleh travel sampai thailand dgn selambanyer tapi balik nanti jenuh cari tukang urut hehehe

  9. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •