Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 38

Thread: nak tanya pasal dslr

  1. #1

    nak tanya pasal dslr

    salam,
    saya hakim,dri kuantan..
    nk tnya,
    saya nk beli kamera dslr,tapi saya tak tahu nk beli jenama apa dan model yang ok...
    saya sejak dr bangku sekolah tringin nk wt part time amik gmbr weding evnt..
    nikon D7000 ok tak??hhu..
    bajet agak2 dlm =< 4K...

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: nak tanya pasal dslr

    dah elok2 jadi hakim buat pe la part time photographer lak.

    ada banyak model dslr yg boleh dapat dgn 4k seperti d7000. semua tu ok. saya sarankan tengok juga kamera mirrorless macam om-d dan nex-5. lagi ringan dan kecik, mudah nak bawak gi mana2. gambar pun cun gak, lebih kurang je dgn dslr.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #3

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: nak tanya pasal dslr

    Nikon D90 ok jugak...

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: nak tanya pasal dslr

    Kalau hakim kenalkan diri dulu dan serba sedikit dengan minat fotografi, tentu lebih best..... saya duduk kuantan, boleh diskus detail kalau nak tahu tentang kamera apa nak cari..
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: nak tanya pasal dslr

    Cis..aku tertipu dengan namanya..hahahaha!!!

  6. #6

    Re: nak tanya pasal dslr

    red: nama je hakim,bkn keje hakim,hehehe..
    saya ad tgk org snap pic mirroless,gmbar cntik.mcm berkenan dgn nikon j1,coolpix p..
    tp,fkiran sy dracuni dslr sjak dr skol mngah lg,nk angkut mirrorles tkot hati nyesal..
    sblm amik ap2,sy nk thu jgk,apa benefit kalau amik dslr atau mirroless dan ap keburukan akan dtg???
    dr due2 katogeri kamera 2,mana lg menelan belanje lbih bsar???
    pengukir chaya : wah,duk kuantan..boleh x sy nk diskus face to face dgn abg nk bli kmera ap yg ssui??
    sy sbnrnya x tahu ap2 tntg kmera2 ni..yang sy tahu,sy suka tgk gambar cantik dihasilkan.
    sy nk pkai kamera ni sbb nk wt hobi n target boleh wt job sampingan mase hdpan

    Last edited by Anisah Manaf; 27th November 2012 at 04:25 PM.

  7. #7

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: nak tanya pasal dslr

    mirrorless ni advantage paling besar dia semua saiz kecik, tapi sensor still sama saiz utk Sony NEX, Fuji X series, Nikon 1 series, EOS M
    jadi kualiti gambar tk byk beza mana sangat

    tapi bagi olympus punya plak, sensor size lagi kecik. 4/3
    cuma advantage optik zuiko mmg dioptimumkan utk saiz sensor dia tu sebab system oly dibuat secara ground up utk digital ni
    lgpon dalam konteks mirrorless ni, micro 4/3 system paling well developed..

    disadvantage aku nak cakap pon susah gak sebab tk la pakai sangat kamera2 aku ni utk job ka event ka apa ka.. cuma satu mungkin focusing relatively slower dari dslr, sensor lagi cepat kotor sebab tkdak barrier yg nak lindung (dslr ada cermin yg cover sensor tu)

    nyway, aku ditch olympus E-5 aku utk invest dalam Fuji X series dengan m4/3 system, sangat berbaloi

    kalau ada peluang cuba try olympus OM-D E-M5, lebih user friendly berbanding FUji X series

  8. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: nak tanya pasal dslr

    Quote Originally Posted by Anisah Manaf View Post
    red: nama je hakim,bkn keje hakim,hehehe..
    saya ad tgk org snap pic mirroless,gmbar cntik.mcm berkenan dgn nikon j1,coolpix p..
    tp,fkiran sy dracuni dslr sjak dr skol mngah lg,nk angkut mirrorles tkot hati nyesal..
    sblm amik ap2,sy nk thu jgk,apa benefit kalau amik dslr atau mirroless dan ap keburukan akan dtg???
    dr due2 katogeri kamera 2,mana lg menelan belanje lbih bsar???
    pengukir chaya : wah,duk kuantan..boleh x sy nk diskus face to face dgn abg nk bli kmera ap yg ssui??
    sy sbnrnya x tahu ap2 tntg kmera2 ni..yang sy tahu,sy suka tgk gambar cantik dihasilkan.
    sy nk pkai kamera ni sbb nk wt hobi n target boleh wt job sampingan mase hdpan

    Boleh juga kalau mahu berjumpa 'muka ke muka' dengan saya dan tidak dikenakan sebarang bayaran. Hanya hantar mesej ringkas ke 0132903007.

    Errr satu lagi nak bagitau. Saya agak sulit nak baca tulisan anda. Banyak menggunakan 'bahasa sms'. Dikhuatiri menimbulkan tanggapan kurang senang pada sesetengah rakan-forum. Harap dapat dielakkan..... ini kerana pernah ditegur ramai tentang kepenggunaannya di ruang FMDC ini.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  9. The Following User Like This Post:

    red

  10. #9

    Re: nak tanya pasal dslr

    ok,terima kasih pengukir cahaya..
    maafkn saya ahli-ahli FMDC dengan penggunaan bahasa saya tu,
    saya org baru disini,silap salah tegur lah..

  11. #10

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: nak tanya pasal dslr

    Quote Originally Posted by Anisah Manaf View Post
    ok,terima kasih pengukir cahaya..
    maafkn saya ahli-ahli FMDC dengan penggunaan bahasa saya tu,
    saya org baru disini,silap salah tegur lah..
    ape lagi..gi belanje abam PC makan ikan bakar tanjung lumpur..hehe

  12. #11

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: nak tanya pasal dslr

    mirrorless ni disadvantage dia:

    1. c-af tracking slow sikit. biasa la, guna contrast detect.
    2. tak banyak pilihan lens.
    3. tak nampak besar jadi kurang gah bila usung keluar-masuk shopping complex.
    4. bateri habis cepat sikit sebab guna evf.
    5. focusing area tak kecik macam dslr, jadi ada kala kurang tepat terutamanya bila buat makro.

    advantage dia:
    1. kecik dan ringan. tak susah nak bawa ke mana2.
    2. electronic viewfinder boleh preview macam2- dof, white balance, curve, magnify.
    3. tiada lagi bila guna live view.
    4. theoretically bila guna electronic shutter boleh burst laju2 sebab tak perlu main flip mirror dan curtain.

    setelah pakai dslr (E-500 dan E-30) dan mirrorless (OM-D), saya lagi seronok pakai OM-D. sebab paling utama ialah keseimbangan antara kualiti imej dan saiz kamera. saya tak suka kamera besar, leceh nak bawak mana2. saya pergi Laos 2 minggu ambik gambar 900+ guna dslr, 3700+ guna compact. dslr tu pun banyaknya ambik makro je.

    apa pun, kecenderungan individu ni berbeza. ada yang lengan berotot kuat tak letih pikul dslr fullframe. saya badan kecik, kalau pakai fullframe sejam pun dah penat tak de mood nak ambik gambar. yang penting kamera anda selalu digunakan dan bukannya nanti duk dalam almari je.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  13. #12

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: nak tanya pasal dslr

    kalau pair dengan manual lens
    DSLR lagi advantage la sebab viewfinder xde lagging hahaha

  14. #13

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    *Diamond Bay*KK*
    Posts
    124

    Re: nak tanya pasal dslr

    cis..sy pun igtkan tuan hakim juga td..haha, dah elok gaji ribu2 nak buat wedding plak..

    kalau bajet dlm 4k...utk job wedding ni mst kena guna dslr, kalau bleh cri yg semi pro body..nikon or canon mna2 pun ok..D7000? ok sgt dh tu..

  15. #14

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: nak tanya pasal dslr

    ehem2x..cek pun stay kuantan gak..leh la abam pc blnje kat tnjung lumpur eh...huhuhu

  16. #15

    Re: nak tanya pasal dslr

    oh,sy tak brape paham perkataan(dof, white balance, curve, magnify).
    mungkin bila dah guna kamera di tangan baru sy tahu kot..
    apa2 pun sy rancang nak refer jenama yang biasa orang2 lain pkai,senang nk minta tolong bila tak paham ap2...

    insyaallah boleh belanje abam pc 6t..


    rabitfoot08 : D5100 termasuk dlm kategori semi pro body ke ?
    Last edited by Anisah Manaf; 28th November 2012 at 12:07 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •