Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 34

Thread: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

  1. #16

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    ingat kan amende weed td. huhu..

    wedding rupenye. weed tu lain mcm dah..

    dulu aku guna d5000 + kitlens +nissin 622 m2. ikut mmb g shoot wedding 2 kali. best la gak. merasa la letak 24-70mm kat body tu. pastu buat sendiri 2 kali guna kitlens je xde 50mm 1.8 ke 70-200 ke sume xde. pastu tolong mmb skali ngn brg yg sama. shoot model pn penah skali je.

    pastu lama2 x minat la wedding ni. org ckp xpe, amik je. dpt duit tepi. tp pk balik, x minat, nnt hasil x best. bt keje biar ikhlas. kan?

    so, beli la speed light dlu. pastu ikut la org, jatuh cinta la ngn kamera yg ada. jgn underestimate diri dgn brg yg ada. kat youtube ada video "pro photographer, cheap camera" tgk hasil dia mcm mana.

    skrg dah upgrade, even ada brg yg sesuai buat wedding pn x buat jugak. hehe.

    last skali, jgn main weed. wedding xpe. kantoi urine nnt main weed. hehe
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  2. #17

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Quote Originally Posted by The Yellow Clan View Post
    rasenye xsalah sbb dah bgtau level sdara stakat mane....
    kalo die nk hire jgak tu maksudnye die trima la artwork sdara...
    mgkn dlm mase yg sama sdara perlu tahu cmna nk shoot model ( sy xpenah shoot model/talent)..
    dr segi lighting ,setting mane perlu pakai,pengarahan model... yg lain2 sy pon xtahu pe yg perlu lg...
    ikut kan takut jugak nak trime job model ni...tapi sampai bile? kene cuba juga...belajar dari kesilapan dan kelemahan yg ade...
    ye memang betul kerja tu kena lah ikhlas...bile kite ikhlas berfoto...hasilnye pasti menarik kan...
    sekarang ni pun tgh study photo2 model...ade juga tanya pada sahabat2 photographer yg berpengalaman...alhamdulillah mereka tak simpan ilmu...kalau nak pinjam peralatan dorang pun boleh utk buat job ni...

  3. #18

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Quote Originally Posted by Pak Itam View Post
    ade sorang sy baru jumpa dan kenal di PWTC semasa himpunan wanita muda...die nak bagi job utk amik gambar model dengan 8 pasang baju...
    saya ckp "sy bukan lah pro sangat, nikon ni baru sebulan je guna...pengalaman tak banyak, ilmu tak cukup...peralatan pun tak lengkap sangat...tp kalau cik yakin dgn saya, saya boleh mencuba...takkan 100x snap takde yg cantek kan..."
    die jawab " kalau mcm tu bile awak free, awak call saya utk setkan waktu dan tempat"
    saya ingin bertanya kepada otai2...salah ke saya buat begini? adakah saya melanggar etika seorang fotografi?
    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    rezeki dia kot..sebab dia ada keyakinan yang tak semua orang ada contohnya seperti aku sendiri .aku dah main kamera selama 3 tahun lebih ni pun tak berani nak ambik job...selalunya bidan terjun tolong orang je...kadang2 terfikir jugak kos yg harus kita tanggung.apapun semuanya tolak tepi sebab niat nak membantu je, ikhlas...nak mintak duit pun takut sebab takut kualiti tidak seperti yang di harapkan...
    bro..aku tak cakap salah pun ko ambik job...dah aku cakap itu rezeki ko sebab ko ada keyakinan dalam diri yang aku sendiri tak ada....takde apa yang langgar etikanya sebab hasil kerja masing2...asalkan orang boleh terima hasil kerja ko, itu yang paling utama. kawan aku pun macam ko jugak, baru 4 bulan main DSLR dah buat job wedding...dan sekarang ni Alhamdullilah, dia kata nak fokus sepenuhnya pada wedding fotografi. Aku pun respek kat dia sebab dia berani...dan satu lagi..dia tak putus2 belajar dan bertanya apa yang dia tak faham.

  4. #19

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    maaf kan saya...hamba mohon petujuk dari tuan hamba semua...

  5. #20

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    bagi aku la, kalau client ok dan photographer pun ok berkenaan tugasan dan bayaran dah tak de masalah la. biar pun kalau client nak bayar 10k pada budak baru beli kamera semalam. cuma dua2 pihak kena telus dalam apa yang akan disampaikan. yang biasa dengar isu ialah bila ada jurufoto guna gambar orang lain sebagai portfolio walhal dia tak de kemampuan nak hasilkan gambar sebegitu (kalau betul mampu pun salah gak sebab menipu), kemudian client rasa tak puas hati sebab tak sama dengan expectation. ada juga yg salah client, expect banyak sangat. tengok portfolio kagum dan nak gambar dia kawin camtu gak walhal dalam portfolio tu gambar pengantin cun kawin kat hotel 5 star, yang dia dah la tak hensem kawin kat flat. mana nak jadi sama kan.

    kalau dua2 pihak ok dengan expectation masing2 dan tak de putar-belit, tu hal sesama diaorang. kita yang tak terlibat tak perlu nak mengata macam2. rezeki hak masing2.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #21

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Rasanya kalau nak start ambil job wedding, mesti tau basic kamera, kemudian mulakan dengan tag along bersama photgrapher yg berpengalaman, tengok pose dan angle mereka, belajar dari situ, aku pun pakai 1000D je tp nak tukar 40D (60D tak mampu lg) wakaka.. Tp aku rasa speedlite tu memang wajib ada..lagi2 masa nak shoot pengantin dalam rumah

  7. #22

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    aku start pakai d80 ngan kit lens. kalau equipment biasa, skill biasa harga kene biasa. masalah budak baru ni, equipment biasa, skill biasa, harga pancung kepala!! pakej paling murah dah 2000!! apakah??

    #1pakejDiMahali
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  8. #23

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    nasihat aku, belilah satu pullpremD600, 24-40 f2.8, 10-24 f4, 70-200 f2.8 sb910. terbaik buat weddims. ade sen lebeh angkat D4. pastuh dh takyah tanya "equipment saya ok tak??"
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  9. #24

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Hahaha .. orang tu baru nak blajo dah dok bako dia suru ambil fulprem ...

  10. #25

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    hahaha...
    tkedu trus kwn tu dgr binkaipenoh...

  11. #26

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Quote Originally Posted by musaza View Post
    Salam, Saya ada 3 lens:
    1) Canon EF S 18-55mm f 3.5-5.6 kit-lens, 2) Canon EF 70-300mm f 4-5.6 IS USM, dan 3) Canon EF 50mm f 1.8-II

    Dan body saya pakai 1100D (Beginner level). Berminat? Sebab saya tahu jugakla sedikit sebanyak (ilmu yg sangat tipis) method to shoot based pada apa yg saya apply & study sebelum ni. Kekadang tu pakai camera HP pn, eh ok jugak aku shoot rupanya (angkat bakul)..tp tulah.

    Conclusionly, i need your guide guys, saya berminat! TQ.
    Saudara musaza.

    #1. Lens yg saudara ada tu dah cukup utk buat kerja wedding. Tetapi utk lebih berkesan, saya sarankan saudara guna lens berikut;
    1. EFS 10-22mm f/3.5-4.5 USM
    2. EFS 17-55mm f/2.8 IS USM
    3. dan dua lens yg dah ada (EF 70-300mm f 4-5.6 IS USM, EF 50mm f 1.8-II)

    Saudara akan suka guna 10-22 dan 17-55 tu kerana kedua-duanya mempunyai beberapa UD dan Aspherical element yg membuat imej lebih baik.

    #2. Minat adalah stu kualiti yg mesti ada pada jurufoto perkahwinan. Hanya perlu diasah dan diasah dan diasah. Malu adalah yg patut ada sekadarnya. Tak malu langsung tu bahaya. Kena ada sopan dan adap semasa kerja. 1100D tu dah boleh buat kerja, hanya tak boleh buat macam org dah lama buat kerja. Sebab kamera model entry sebegini tidak boleh lasak sangat. Kena ingat, boleh buat kerja tapi kena slow-slow sikit.

    #3. Speedlite mesti kena ada. Kena cari sekurang-kurangnya 580EXII. Tak ada speedlite, macam tak cukup senjata. Atau kalau nak jimat, cari Nissin 866.

    #4. Banyakkan tengok gambar wedding dalam majalah dan cuba tiru gambar tu. Praktis dgn adik beradik atau kawan-kawan dulu. Macamana nak gayakan mereka termasuklah untuk outdoor. Tak salah kita tiru gambar orang. Bukannya kita guna gambar orang jadikan profile letak kat blog. Itu perangai jahat namanya.

    #5. Terpenting ialah, jaga sopan santun semasa majlis. Jaga pakaian dan tutur kata. Perkenalkan diri pada tuan rumah dulu sebelum mulakan kerja. Cari pengalaman dgn ikut jadi pembantu jurufoto. Tag beberapa wedding, ikutlah beberapa kali pun sehingga timbul confident. Ada org tu tag 10 kali baru dia confident. Perasaan marah, geram dan nakal, kena letak jauh-jauh.

    #6. Penting tagging ialah untuk bina gambar-gambar portfolio sendiri. Letak harga yg bersesuaian. Belajar editing jangan lupa. Kuasai Photoshop. Kerja ni bukan senang.

    Selamat maju jaya kepada saudara
    Last edited by PengukirCahaya; 7th December 2012 at 10:25 AM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  12. #27

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Salam.. sorry lari topik, nak tanya kat abg2 otai kat sini.. Esok dekat low yat ada buat crazy sale sampai 70%, 1100D dan D3100 jatuh sampai Rm899 sahaja, kalau beli kat sini bahaya tak ? ada apa2 risiko cepat rosak ke ?

  13. #28

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Quote Originally Posted by Amzar Syazani View Post
    Salam.. sorry lari topik, nak tanya kat abg2 otai kat sini.. Esok dekat low yat ada buat crazy sale sampai 70%, 1100D dan D3100 jatuh sampai Rm899 sahaja, kalau beli kat sini bahaya tak ? ada apa2 risiko cepat rosak ke ?
    lau

    Tak otai tapi nak jawab gak lah....

    OK jer kalau benar-benar murah. Tengok dulu waranti mana samada Malaysia atau luar negara. Risiko tak sangat asal jangan terjebak dgn kata manis utk ambil aksesori lain. Apa-apa pun, test dulu.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  14. #29

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Quote Originally Posted by red View Post
    ada juga yg salah client, expect banyak sangat. tengok portfolio kagum dan nak gambar dia kawin camtu gak walhal dalam portfolio tu gambar pengantin cun kawin kat hotel 5 star, yang dia dah la tak hensem kawin kat flat. mana nak jadi sama kan.
    ayat ni memang best lah bro red...tu yg jadi kelakar tu...hehehehe

  15. #30

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: Lensa Sesuai for Weed of my mine (maaf topik hampir sama)

    Quote Originally Posted by Amzar Syazani View Post
    Rasanya kalau nak start ambil job wedding, mesti tau basic kamera, kemudian mulakan dengan tag along bersama photgrapher yg berpengalaman, tengok pose dan angle mereka, belajar dari situ, aku pun pakai 1000D je tp nak tukar 40D (60D tak mampu lg) wakaka.. Tp aku rasa speedlite tu memang wajib ada..lagi2 masa nak shoot pengantin dalam rumah

    ye lah...memang betul pun speedlite tu memang wajib ade...baru best shoot dalam umah...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •