Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 33

Thread: Nikon dslr

  1. #1

    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    1

    Nikon dslr

    SALAM..
    sy dari penang...
    nk beli dslr nikon
    nak tya nih... yg mana ok ek..?
    D90 or D3200
    nk beli tp dlm dilema...?

  2. #2

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Nikon dslr

    wsalam.. eloknya buat taaruf dulu sket.. baca pengenalan di forum fmdc.

    anyway, beli jer d3200... latest tech... walaupun xbyk perbezaan. d90 still lagend..hehe.
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  3. #3

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    pahang
    Posts
    19

    Re: Nikon dslr

    yup,setuju dgn rmanphoto..d3200 bagus jugak..tp apa2 pung d90 tetap terbaik buat saya..sebab apa? sebab saya pakai d90..hehehe..
    kalau saya,beli jek d3200 tu,harga pun lebih kurang je kan..kesimpulan,apa2 brand dslr pun yang dibeli akan menjadi yang terbaik buat kita,tp kena tahu cara menggunakannya..

  4. #4

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    105

    Re: Nikon dslr

    d5100 pun dah terbaik bg saya setakat ini...hasilnya pun juga mengagumkan...

  5. #5

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,077

    Re: Nikon dslr

    Beberapa perbezaaan ialah....

    D90 -- D3200

    2008 - 2012 (tahun berada dipasaran)
    12mp - 24mp (efektif pixel)
    920k - 921k (TFT screen)
    96 -- 95 (viewfinder coverage)
    703 -- 505 (berat dlm grams)

    D90 tu kategori advance. D3200 kategori entry level. Features lebih sikit dari D3200. Berat dan saiz body lebih dari D3200. Cuma D3200 lebihnya ialah video dan resolutionnya.

    Nak sedap pegang dan guna, mungkin D90 lebih. Nak gambar lebih baik sikit, D3200.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  6. #6

    Re: Nikon dslr

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Beberapa perbezaaan ialah....

    D90 -- D3200

    2008 - 2012 (tahun berada dipasaran)
    12mp - 24mp (efektif pixel)
    920k - 921k (TFT screen)
    96 -- 95 (viewfinder coverage)
    703 -- 505 (berat dlm grams)

    D90 tu kategori advance. D3200 kategori entry level. Features lebih sikit dari D3200. Berat dan saiz body lebih dari D3200. Cuma D3200 lebihnya ialah video dan resolutionnya.

    Nak sedap pegang dan guna, mungkin D90 lebih. Nak gambar lebih baik sikit, D3200.
    thanks pc... lai satu soalan daripada saya yang daif nie... apakah yang membuatkan d90 itu dikategorikan sebagai advance berbanding 3200?

  7. #7

    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Pantai Hillpark
    Posts
    110

    Re: Nikon dslr

    rasanya d3200 tak leh guna d-lense,
    D90 tu ada shortcut buttons, ada built-in motor features.

    amik d7000 la , alang2.. hehhe tak pon D600

  8. #8

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,024

    Re: Nikon dslr

    walaupun saya pengguna setia cik non yang jelita....tapi kalau saya di beri pilihan diantara dua ni..saya akan memilih D90....piksel yg besar memenuhkan kad memori dengan lebih cepat...

  9. #9

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,077

    Re: Nikon dslr

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    thanks pc... lai satu soalan daripada saya yang daif nie... apakah yang membuatkan d90 itu dikategorikan sebagai advance berbanding 3200?
    Camera manufacturer ni buat kamera untuk beberapa target market. Ada yg untuk remaja, ada yg untuk beginer dan ada yg untuk buat kerja selain untuk hobi dsbnya. Perbezaan ketara adalah features yg dilengkapi pada model tersebut. Teknologi pula sangat bergantung pada zaman ianya dibuat.

    Berikut adalah klasifikasi ringkas bagi kamera DSLR Nikon dan Canon (mungkin tak tepat).

    1. High-End - Flag ship
    Kamera nih lasak dan sesuai diguna dalam keadaan yg lasak seperti gurun, dalam hutan amazon sehingga keadaan artik. Binaan body memang tough dan berat sangat.
    Nikon : D3, D3x, D3s, D4
    Canon : EOS 1DsMk3, EOS 1Dmk4, EOS 1Dx (mungkin hanya akan kekal 1Dx sahaja)

    2. High-End - Mid Range
    Nikon : D800, D800E, D600
    Canon : EOS 6D

    3. High-End - Entry Level
    Utk kegunaan Prosumer / entry pro. Bodi pun dah lasak juga dengan
    Nikon : D300, D300s, D800, D800E
    Canon : EOS 7D (selepas ini akan diganti dgn 7Dmk2)

    4. Mid-Range
    Ni kira dah advance amateur. Kamera feature adalah lebih banyak dari entry level. Bodi pun lebih besar.
    Nikon : D90 dan D7000
    Canon : EOS 50D, EOS 60D

    5. Upper Entry Level
    Target market adalah consumer. Ni target utk amatuer.
    Nikon : D5100, D5200
    Canon : EOS 650D

    6. Entry Level
    Target market adalah consumer atau beginer. Kamera pun mudah diguna dan tak banyak feature sangat. Bodi pun ringan.
    Nikon : D3100, D3200
    Canon : EOS 1100D
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  10. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,683

    Re: Nikon dslr

    sesetengah kamera entry level ni processor dia lembab, lepas ambik gambar dia zreet zreettt macam buffer tersumbat. kurang fungsi untuk adjust beberapa setting dalam kamera contohnya burst rate tak leh diubah. af point dia pun mungkin kurang tepat sebab tak semua point guna cross sensor. sebab market beginner suka pilih yg megapixel banyak, jadi manufacturer suka bubuh sensor yang tinggi megapixel.

    bila banyak megapixel, saiz file pun besar. bila diproses dengan processor lembab, bertambah2 lembab la dia.

    tapi d90 tu dah agak lama. sejak 2008 dah macam2 teknologi baru yang digunakan dalam kamera ni jadi rasanya d3200 boleh memberikan lebih kebebasan untuk ambik gambar.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  11. #11

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Nikon dslr

    Quote Originally Posted by sigaraga View Post
    rasanya d3200 tak leh guna d-lense,
    D90 tu ada shortcut buttons, ada built-in motor features.

    amik d7000 la , alang2.. hehhe tak pon D600
    Statement yang sangat mengelirukan newbie. Kena jelaskan..... Body kamera Nikon DSLR semuanya tidak ada masalah dengan Nikkor lens biarpun lens zaman perang jepun pun masih boleh guna pada body Nikon DSLR. Walaupun fokus manual namun gambar yang dihasilkan kualitinya sama dengan auto fokus. Cuma perlu ada sedikit kemahiran tidak ada masalah dengan apa saja lens nikon biarpun lens analoge yang tidak pernah kenal digital.

  12. #12

    Join Date
    Dec 2012
    Posts
    2

    Re: Nikon dslr

    puas hati baca thread ni. terima kasih semua.

  13. #13

    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Pantai Hillpark
    Posts
    110

    Re: Nikon dslr

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Statement yang sangat mengelirukan newbie. Kena jelaskan..... Body kamera Nikon DSLR semuanya tidak ada masalah dengan Nikkor lens biarpun lens zaman perang jepun pun masih boleh guna pada body Nikon DSLR. Walaupun fokus manual namun gambar yang dihasilkan kualitinya sama dengan auto fokus. Cuma perlu ada sedikit kemahiran tidak ada masalah dengan apa saja lens nikon biarpun lens analoge yang tidak pernah kenal digital.
    tq kerna klarifikasi...

    so tuan tanah dah buat keputusan ke belum... ?

  14. #14

    Re: Nikon dslr

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Camera manufacturer ni buat kamera untuk beberapa target market. Ada yg untuk remaja, ada yg untuk beginer dan ada yg untuk buat kerja selain untuk hobi dsbnya. Perbezaan ketara adalah features yg dilengkapi pada model tersebut. Teknologi pula sangat bergantung pada zaman ianya dibuat.

    Berikut adalah klasifikasi ringkas bagi kamera DSLR Nikon dan Canon (mungkin tak tepat).

    1. High-End - Flag ship
    Kamera nih lasak dan sesuai diguna dalam keadaan yg lasak seperti gurun, dalam hutan amazon sehingga keadaan artik. Binaan body memang tough dan berat sangat.
    Nikon : D3, D3x, D3s, D4
    Canon : EOS 1DsMk3, EOS 1Dmk4, EOS 1Dx (mungkin hanya akan kekal 1Dx sahaja)

    2. High-End - Mid Range
    Nikon : D800, D800E, D600
    Canon : EOS 6D

    3. High-End - Entry Level
    Utk kegunaan Prosumer / entry pro. Bodi pun dah lasak juga dengan
    Nikon : D300, D300s, D800, D800E
    Canon : EOS 7D (selepas ini akan diganti dgn 7Dmk2)

    4. Mid-Range
    Ni kira dah advance amateur. Kamera feature adalah lebih banyak dari entry level. Bodi pun lebih besar.
    Nikon : D90 dan D7000
    Canon : EOS 50D, EOS 60D

    5. Upper Entry Level
    Target market adalah consumer. Ni target utk amatuer.
    Nikon : D5100, D5200
    Canon : EOS 650D

    6. Entry Level
    Target market adalah consumer atau beginer. Kamera pun mudah diguna dan tak banyak feature sangat. Bodi pun ringan.
    Nikon : D3100, D3200
    Canon : EOS 1100D
    thanks pc untuk pencerahan! info terbaik untuk saya yang baru mengenali dunia fotografi nie.. thanks!

  15. #15

    Re: Nikon dslr

    yg no 2 tu...High End Mid Range...Kanon ada Pai dee mak tree... Abg Z terlupa nak taruh...hehehe!!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •