Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

  1. #1

    Unhappy Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    assalamualaikum... sy nk brtanya ttg masalah habuk yang ada antara low pass filter dan sensor(dust behind low pass filter). kamera sy nikon d7000 selepas 5 bulan dan masih dlm waranti tiba2 timbul dust dalam tu(maybe sbb tkr2 lens). nikon centre pj dh cuci sensor tapi dust still ada dan pihak nikon centre pj sndri komfem ade dust belakang low pass filter tu. tapi waranti x cover masalah tu dan mybe terpaksa tukar sensor RM12++

    sy guna kamera untuk gambar dan video
    landscape, potret, wedding
    dust belakang low pass filter (1 titik je) akan mula kelihatan pada f8-f22

    gambar blh hlngkan dust gna clone tool dll. tapi video lbh rumit kalau ada dust


    mohon pendapat rakan2 sekalian

    tido malam xlena ni sob3

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Cadangan saya ialah tulis surat rasmi pada Nikon Japan (dan CC pada Nikon Malaysia).

    Katakan isu ini tidak patut berlaku kerana dust berada diantara LP Filter dan Sensor yang sepatutnya sempurna 'seal'nya. Ini boleh dikatakan sebagai factory defect. Hanya sedar baru-baru ini sahaja kerana penggunaan kamera yang tidak lasak. Walaupun cara tukar lens dilakukan dengan amat teliti.

    katakan juga bahawa kamera dijaga dengan menggunakan dry box dan tidak digunakan secara lasak. Anda boleh terima jika ada fungus kerana Malaysia mempunyai humidity yg agak tinggi tetapi untuk dust, tidak sepatutnya berlaku. Minta mereka lihat statistik kamera dari Malaysia yg mempunyai isu yang sama. Dan katakan anda yakin peratusnya pasti amat sangat kecil.

    Katakan and sebagai peminat Nikon setia, anda berasa sangat amat sedih dan kecewa kerana seperti 'dipaksa' menanggung beban yang besar kemungkinan berlakukan semasa pemasangan dikilang.

    Begitu juga bahwa Nikon satu jenama yg dikagumi dan tak kan tidak dapat bereskan isu ini. Mention juga yang their reputation is actuallly at stake.

    Serta juga photostat waranti, resit beli, resit dari Nikon Service Malaysia yg kata ada dust tu. Dan kalau boleh sertakan contoh gambar dan tanda 'dust' tu. Mana tahu nak jadi rezeki anda, mereka tukar kamera tu kepada yang baru.......... doa saja lah.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. The Following User Like This Post:

    red

  4. #3

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Cadangan saya ialah tulis surat rasmi pada Nikon Japan (dan CC pada Nikon Malaysia).

    Katakan isu ini tidak patut berlaku kerana dust berada diantara LP Filter dan Sensor yang sepatutnya sempurna 'seal'nya. Ini boleh dikatakan sebagai factory defect. Hanya sedar baru-baru ini sahaja kerana penggunaan kamera yang tidak lasak. Walaupun cara tukar lens dilakukan dengan amat teliti.

    katakan juga bahawa kamera dijaga dengan menggunakan dry box dan tidak digunakan secara lasak. Anda boleh terima jika ada fungus kerana Malaysia mempunyai humidity yg agak tinggi tetapi untuk dust, tidak sepatutnya berlaku. Minta mereka lihat statistik kamera dari Malaysia yg mempunyai isu yang sama. Dan katakan anda yakin peratusnya pasti amat sangat kecil.

    Katakan and sebagai peminat Nikon setia, anda berasa sangat amat sedih dan kecewa kerana seperti 'dipaksa' menanggung beban yang besar kemungkinan berlakukan semasa pemasangan dikilang.

    Begitu juga bahwa Nikon satu jenama yg dikagumi dan tak kan tidak dapat bereskan isu ini. Mention juga yang their reputation is actuallly at stake.

    Serta juga photostat waranti, resit beli, resit dari Nikon Service Malaysia yg kata ada dust tu. Dan kalau boleh sertakan contoh gambar dan tanda 'dust' tu. Mana tahu nak jadi rezeki anda, mereka tukar kamera tu kepada yang baru.......... doa saja lah.
    terima kasih abam PengukirCahaya, cadangan yang baik tu, tengok minggu ni cmne, kalau nikon pj still ckp xleh claim waranti (body kamera masih berada di nikon pj). sy cuba utk htr surat kpd pihak nikon japan dan cc pda nikon malaysia.

  5. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    betul tu. nak tambah sambal lagi kata anda merujuk kepada nikon jepun setelah meluahkan perasaan kat duta canon kekekekekee.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #5

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Quote Originally Posted by red View Post
    betul tu. nak tambah sambal lagi kata anda merujuk kepada nikon jepun setelah meluahkan perasaan kat duta canon kekekekekee.
    kalo search2 kt forum omputih kt google, pengguna canon yg ada masalah yg lbh krg, blh claim warranty and free. bertuah btol ni yg rase nk jump ni

  7. #6

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    ni masalah tegar d7000 ke? yg oil marking tu? aku pn dah terkena. bli kamera bulan 6 aritu. aku pnya f8-32 ok lg. tp aritu nampak kat f64. masuk potosop baru sedar. huhu.
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  8. #7

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    tuan admin/ mod bleh delete topik, sensor dh clean, ade kotoran degil rupanya hehe

  9. #8

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Quote Originally Posted by doubleh View Post
    ni masalah tegar d7000 ke? yg oil marking tu? aku pn dah terkena. bli kamera bulan 6 aritu. aku pnya f8-32 ok lg. tp aritu nampak kat f64. masuk potosop baru sedar. huhu.
    maaf, pakai lens apa yag sampai f64 tu? kalau saya lah..kat f/22 dah takde tumpuk-tumpuk...dah kira puas hati dah....syukran...

  10. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    ha'ah la. ansel adams je pakai f64 ni.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  11. #10

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    21

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Quote Originally Posted by doubleh View Post
    ni masalah tegar d7000 ke? yg oil marking tu? aku pn dah terkena. bli kamera bulan 6 aritu. aku pnya f8-32 ok lg. tp aritu nampak kat f64. masuk potosop baru sedar. huhu.
    F64 satu hal...F32 ada ke ekk...atau ambe tertinggal keretapi...

  12. #11

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Quote Originally Posted by aluwims View Post
    F64 satu hal...F32 ada ke ekk...atau ambe tertinggal keretapi...

    f/32 ada..dulu kat lens Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS aku pernah shoot guna f/32...maksimun aperture yang paling kecik ada kat lens tu...tapi bab f/64 tu nak tau sangat lens apa yg dia pakai....

  13. #12

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Lens tua panjang 3 depa macam meriam anti pesawat kapal perang zaman perang jepun dulu. Hehehe...... chow

  14. #13

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    hahaha. apsal pelik eh? guna lens tamron sp90. dok saje dok main aperture tgk2 last pegi f64..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  15. #14

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    Quote Originally Posted by doubleh View Post
    hahaha. apsal pelik eh? guna lens tamron sp90. dok saje dok main aperture tgk2 last pegi f64..
    tu dia....makro lens rupanya.....hahaha....tapi bukan ke spec dia cuma dari f/2.8-f32 je....rerasanya lah..sebab ari tu pernah try member punya then ada jugak buat research tentang lens ni...
    Last edited by miesterzenz; 19th December 2012 at 05:37 PM.

  16. #15

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Habuk Antara Low Pass Filter dan Sensor

    x sure plak 2.8-32 je or x. sbb aritu main bedal je. masa tu padankan ngn flash macro sigma em140. asyk2 overexposed je. try la paling f kecik. huhu
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •