Results 1 to 5 of 5

Thread: Battery grip yang sesuai

  1. #1

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kemaman, TRG
    Posts
    51

    Battery grip yang sesuai

    Salam.

    For Canon user, what brand of battery grip yang paling sesuai untuk Canon body?

    Saya pakai 1100D, beginner user je. Of course saya nak yang tahan lama.

    Lau bleh bg brand yang berketegori murah, sederhana mahal & mahal..(lalala...) - prefer yang murah huhu.

    SenQ.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Battery grip yang sesuai

    hmm..susah jugak nak jawab..sebab aku pun tak pakai bateri grip ni...xD
    tapi dulu pernah pakai jenama Meike. so far ok...tapi lepas tukar body baru..takde dah nak beli bateri grip ni.
    apapun aku cadangkan, ambik yang original. walaupun mahal..tapi puas hati..
    Selalunya jenama selain dari original terdiri dari Meike, Phottix,Octopus,Chromage, dan banyak lagi..yang membezakannya ialah binaannya...kalau original lebih kukuh..tu je.

    #menyokong membeli barang yang TULEN.

  3. #3

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kemaman, TRG
    Posts
    51

    Re: Battery grip yang sesuai

    Thanks.

    Bukan apa, tangan saya ni agak liat skit bila nak pegang satu2 benda, a bit shaky.

    Tujuan beli battery grip selain long-term power body, saya nak dapat satu 'dakapan' tangan yang kemas pada body, nak elak blur..huhu, betul ke cadangan saya ni?

    Tapi lau pasang battery grip ni, mesti bertambah berat kan?..huhu, kot lagi susah nak statikkan hold body camera. Sayangla, dah ada 50mm 1.8 II tapi tetap dapat picture yang agak blur. Nak edit dlm photoshop pun separuh jiwa je jadinya even picture yang dah di ambil dah memenuhi kehendak lighting & composition..

  4. #4

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Battery grip yang sesuai

    hmm..cubalah study dulu cara nak dapatkan gambar yang sharp....rerasa pernah di jadikan thread tentang perkara gegaran ni kan...dan banyak otai-otai dan bukan otai-otai( mcm aku) yang dah menjawabkannya...

    #ajaran sesat, tapi ini yang aku amalkan...di sebabkan 50mm f/1.8 II tu adalah prime lens, jadi tak perlulah nak pulas2 untuk mendapatkan jarak fokal kan? so apa kata tangan kiri ko genggam kemas erat-erat kat lens kira macam bagi kuasa genggaman tu kat lens (make sure jangan terkacau focus ring) dan tangan kanan tu cuma sebagai bantuan menampung je dengan memegang body camera. then masa nak tekan shutter tu...tekan smooth je dan pastikan tangan kiri tak bergegar.....tengok hasilnya macam mana...
    p/s yg aku takut tercabut je lens tu..hahah...tapi dah lama buat mcm ni..tak tercabut lagi pon....(mcm doa nak cabut je kan.hehhe)

  5. #5

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kemaman, TRG
    Posts
    51

    Re: Battery grip yang sesuai

    Hoho..buleh dipraktikkan ni. Kalau tercabut jugak lens tu makna kata tangan kiri ku ni memang superman faizal tahirla! (padahal badanku cekeding).

    Apa yg saya amalkan sekarang, kontrol pernafasan masa tekan shutter..kekadang sampai.."aduh, bila nk statik nih..tahan nafas dh lebih 15 sec..nak terbatuk pun ada, tak tekan full shutter pun lagi"..siap ada bunyi ni lagi masa tahan nafas.."Herpp!"..bila dapat lepas nafas siap bunyi lagi.."Hrrrhh"..Haha..lega la tu konon, tp hasil x sharp mana gak!

    OK lah, abaikan dulu untuk membeli battery grip buat masa ni..saya cuba praktik apa kata bakal otai =)

    Yang lain, yang betul2 otai..sharelah skill sikit.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •