Results 1 to 14 of 14

Thread: Sejenak di "Utara Malaysia"

  1. #1

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Sejenak di "Utara Malaysia"

    Assalamualaikum warga FMDC...

    Baru-baru ini saya berkesempatan untuk pulang ke kampung mertua saya di Alor Setar, Kedah. Setiap kali pulang pulang ke kampung, saya tidak pernah tinggalkan kamera saya. Ada saja subjek yang menarik untuk dirakam oleh lensa kamera saya. Selama ini saya tidak pernah terfikir untuk mendokumentasikan gambar-gambar saya semasa di kampung. Yelah, apa sangat yang ada di kampung. Kalau di Kedah tu, Sawah padi dan langit biru jela yang ada. Kalau post pun pilih gambar-gambar yang menarik di mata saya jela.

    Tapi pada kali ini, sebelum pulang ke kampung saya dah "set" yang saya akan cuba mendokumentasikan gambar-gambar saya di kampung dalam bentuk foto esei dan menggunakan format gambar black & white. Maklumlah, orang lain berpeluang untuk melancong ke luar negara, saya hanya termampu untuk pulang ke kampung aja . Jadi, sambar apa yang ada jela,

    Untuk entri ini, gambar-gambar diambil menggunakan kamera O-MD EM-5 beserta lensa M.Zuiko 17mm f/2.8 dan Lumix G 20/1.7 asph. Saya menggunakan setting monotone dan gambar diambil dalam format JPEG. Segala komen adalah dialu2kan untuk penambahbaikan.

    Untuk memulakan entri, pada hari pertama perjalanan pulang ke kampung, saya sekeluarga singgah ke rumah Pak Lang (sebelah isteri) yang terletak di kampung perlis, Bukit Merah, Perak untuk menghadiri majlis kenduri kahwin. Mula-mula niat saya ingin mengambil gambar mempelai, tapi memandangkan kami tiba agak lewat dan pada masa itu saya dapati terlalu ramai photographer (malas nak menyelit) saya pun menukar konsep untuk merakam imej di sekitar majlis perkahwinan tersebut.



    "Penjual aiskrim" . Pemandangan biasa di majlis-majlis kenduri kahwin di kampung.

    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/1600 f/3.5 ISO 400




    Tetamu sedang bersembang.

    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/250 f/3.5 ISO 400




    Kehadiran mempelai diiringi oleh paluan rebana dan serunai. Berbeza dengan kampung saya di Johor, kehadiran pengantin biasanya disambut dengan paluan kompang.

    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/200 f/7.1 ISO 200



    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/200 f/7.1 ISO 200




    Kehadiran mempelai disambut oleh Pak Lang.

    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/200 f/7.1 ISO 200




    Antara tetamu cilik yang hadir.

    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/250 f/3.2 ISO 400




    Gambar isteri-isteri dan anak saya. Maaf, gurau je...gambar isteri, adik ipar dan anak-anak saya.

    O-MD EM-5 + M.ZD17mm f/2.8
    1/250 f/5 ISO 320

    Selesai menjamu selera. Kami pun meneruskan perjalanan ke Alor Setar, Kedah. Esok, saya akan kongsi foto-foto jalanan yang diambil disekitar Kedah dan perlis sepanjang seminggu percutian saya di kampung.

    Till then happy shooting.

  2. The Following User Like This Post:

    red

  3. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    menarik shoot wedding ala street, satu perspektif baru. pakai green filter ke?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #3

    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Pantai Hillpark
    Posts
    152

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    wah menarik..
    nak tanya, gamba monotone ni.. set setting kat kamera terus ke atau pon ubah raw file.?

    tq

  5. #4

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    thanks for sharing bro... best2

  6. #5

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    Quote Originally Posted by red View Post
    menarik shoot wedding ala street, satu perspektif baru. pakai green filter ke?

    Thanks red….kalau shot suka2 ataupun untuk dokumentari ok la kot….tapi klu utk buat custom album, aku rasa marah pengantin…he..he… yg ni aku guna orange filter…. next post aku guna Hoya orange filter…contrast lagi lebih…

    Quote Originally Posted by sigaraga View Post
    wah menarik..
    nak tanya, gamba monotone ni.. set setting kat kamera terus ke atau pon ubah raw file.?

    tq

    Thanks bro… untuk monotone aku lebih percayakan setting kamera untuk keserasian gambar….yela…beli kamera mahal2..so gunakan sepenuhnya aplikasi yang ada dlm kemera… aku set monotone, lepas tu apply in camera green/yellow/orange filter…klu shot raw pun aku akan convert ke JPEG (B&W) dlm kamera jugak….itu cara aku la yg agak pemalas…..he…he….org lain mungkin berbeza cara…

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    thanks for sharing bro... best2

    Thanks bro…

  7. #6

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Bidor, Malaysia
    Posts
    285

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    waaa..... bagus juga gambaq street cam ni..... nanti abah nak cuba le... hahaaha
    Abah Along baru belajar ni.......tapi bleh le sikit-sikit ...ade le gambar skit2 kad
    http://syazhar.fotopages.com dan http://www.flickr.com/photos/dedaunhijau/ serta http://myfotoshoot.blogspot.com/

  8. #7

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    Quote Originally Posted by syazhar View Post
    waaa..... bagus juga gambaq street cam ni..... nanti abah nak cuba le... hahaaha
    ha...ha...silakan...silakan...yang penting kita enjoy...

  9. #8

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    Baiklah...sambung balik entri....

    Sesampainya di kampung, anak lelaki aku mendesak untuk menghantar beliau ke kedai gunting rambut di Pekan Tokai kerana beliau tak tahan dengan rambutnya yang sudah agak panjang. Memang sengaja aku tak bawak dia gunting rambut di KL, mahal sesangat berbanding di Kampung.



    "Pekan Tokai, Alor Setar"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter
    1/160 f/1.8 ISO 200


    Sampai saja di rumah. aku lihat anak-anak aku bergegas mengeluarkan basikal mereka yang disimpan di stor. Gelihati melihat gelagat mereka cuba mengepam tayar basikal. Yelah, di KL mana mereka ada peluang naik basikal dengan bebas. Aku biarkan mereka dengan gelagat mereka sambil itu tangan aku terus memetik picu kamera merakam aksi mereka tanpa mereka sedar.



    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter
    1/125 f/3.5 ISO 200




    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter
    1/100 f/3.5 ISO 200





    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter
    1/125 f/2.8 ISO 200

  10. #9

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    fuhh... bes la jai hehe....

  11. #10

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    Quote Originally Posted by fotokrapika View Post
    fuhh... bes la jai hehe....
    Thanks bro....gbr street akan menyusul...he..he....

  12. #11

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    Sambung balik....

    Hari berikutnya, aku dan isteri ke pekan sehari yang terletak di Kota Sarang Semut. Peluang buat aku merakam aksi foto jalanan. Sambil temankan isteri beli barang keperluan, mata aku melilau sambil jari jemari bersedia di picu kamera kecilku.



    Klasik. "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter





    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter





    Ada gaya. "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter




    Peniaga cilik. "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter

  13. #12

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    sambung lagi...



    Pilih baju.

    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter





    Penjual ikan.

    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter




    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter

  14. #13

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    boleh tahan meriah tempat ni

  15. #14

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Sejenak di "Utara Malaysia"

    mmg meriah kalau shot kat area2 kampung ni...subjek pun sporting & natural.....x mcm KL...tough sikit...



    Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter




    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter




    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter




    "Kota Sarang Semut, Kedah"

    O-MD EM-5 + Lumix G 20/1.7 + Hoya B&W orange filter

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •