Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 24

Thread: pembelian fotografi gadget secara online

  1. #1

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    pembelian fotografi gadget secara online

    (maaf kalau salah post forum)
    nak buat pertanyaan sikit..ade sape2 yg ade pengalaman buat belian secara online tak?
    saya ade survey kat shasinki& miyamondo byk gadget2 fotografi kat situ, mahal ke tak compare dgn belian secara terus dikedai? maklumlah skrngkan dunia dihujung jari tu yg kadang2 malas nak survey direct kat kedai(time consumingla)

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    kat shashinki aku pernah beli bateri 3rd party. puas hati dgn servis dia- barang ok dan pos dia cepat. aku rasa barang dia agak mahal sikit tapi masa tu (2008) tak banyak choice untuk barang2 3rd party.

    miyamondo aku beli beberapa barang gak termasuk camcorder. tapi aku gi kedai dia dekat damansara uptown tu. barang ok so far. sesetengah barang murah, ada gak yg lagi mahal.

    fototeacher aku ambik barang pun direct kat ofis dia belakang plaza phoenix cheras. harga standard dan ada gak aksesori yg jarang jumpa. barang untuk filem banyak kat situ.

    cheapshot aku call dan jumpa dia kat kg baru. beli lampu video dan monopod. harga murah tapi kualiti tak berapa bagus. lampu tu lepas 2 minggu 2 LED mati (ada 168 LED rasa aku) dan monopod tu ballhead dia ranap lepas beberapa bulan. tak pe la, dah nama pun brand ayam.

    minggu lepas aku order bateri 3rd party dgn asiabattery.net kat singapore. dah 8 hari tak sampai2 lagi dan semalam aku email dia, tak dapat balas lagi. jadi buat masa ni aku tak rekomen lagi sebab bisnes belum complete.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #3

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Quote Originally Posted by red View Post
    kat shashinki aku pernah beli bateri 3rd party. puas hati dgn servis dia- barang ok dan pos dia cepat. aku rasa barang dia agak mahal sikit tapi masa tu (2008) tak banyak choice untuk barang2 3rd party.

    miyamondo aku beli beberapa barang gak termasuk camcorder. tapi aku gi kedai dia dekat damansara uptown tu. barang ok so far. sesetengah barang murah, ada gak yg lagi mahal.

    fototeacher aku ambik barang pun direct kat ofis dia belakang plaza phoenix cheras. harga standard dan ada gak aksesori yg jarang jumpa. barang untuk filem banyak kat situ.

    cheapshot aku call dan jumpa dia kat kg baru. beli lampu video dan monopod. harga murah tapi kualiti tak berapa bagus. lampu tu lepas 2 minggu 2 LED mati (ada 168 LED rasa aku) dan monopod tu ballhead dia ranap lepas beberapa bulan. tak pe la, dah nama pun brand ayam.

    minggu lepas aku order bateri 3rd party dgn asiabattery.net kat singapore. dah 8 hari tak sampai2 lagi dan semalam aku email dia, tak dapat balas lagi. jadi buat masa ni aku tak rekomen lagi sebab bisnes belum complete.
    thanks for the info bro...
    errr...bru je complete pembelian pertama(lens hood) dr miyamondo bile sampai agaknye

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Saya pernah beli dengan Shahshinki. Memang harga mahal sikit. Kena berhati-hati dan jangan mudah percaya dgn online kerana dah banyak kes menipu. Sebelum buat pembelian, kena tanya org yg dah biasa. Sebaik-baiknya, beli secara berdepan. Hati-hati berurusan dgn jualan individu secara online. Strictly berurusan dengan COD.

    Kat Lowyat atau berjaya TS pun murah juga. Hebat disitu kerana boleh survey banyak kedai dan tawar-menawar.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  5. #5

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    shashinki, dah byk beli brg di situ....highly recommended.
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  6. #6

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Skudai, Johor, Malaysia, Malaysia
    Posts
    354

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Recommended Online dealer

    http://www.shashinki.com/
    http://www.gstrapinuse.com/
    http://www.camera2u.com/

    Dan banyak lagi.. tapi yang tiga link kat atas tuu saya biasa berurusan dgn mereka..

  7. #7

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Kat Ebay.com pun ok...saya dah byk beli barang kamira dari Ebay. so far xder masalah.
    paling cpat 2mgu sampai barang.. paling lama sebulan..huhu..
    daripada memori kad, flash smp ke lens dah saya beli dari ebay. 100% satisfied stakat ni.

    Tips: sebelum beli dari satu2 seller tu, tgk feedback dari buyer dulu. Pastikan 100% atau paling2 koman pun 99% base on selling good.

  8. #8

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Thanks utk tips dan info dr tuan2 yg budiman

  9. #9

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    baru je beli Barang kt Shashinki..mule2 dulu tempat sebagai rujukan sbb rasa harga mahal..but now rasa beli kt situ pula lg bgus sebenarnye sbb aku survey smpai 1 floor kt lowyat tu..tk dpt harga smurah Shashinki pulak.. (ni bkn iklan berbayar..haha)..btw korang boleh gune coupon yang kdg2 dia post ke FB dia..atau email..kate la harga rm100 (harga dah sama..silap2 lg murah dr lowyat) tp korg dpt murah lg sbb coupon tu..)tu rase berbaloi kot..sbb kos minyak+tol+parkg korg gi lowyat lg byk sebenarnya :P
    A good photograph is knowing where to stand

  10. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    gi loyat boleh cuci mata sekali.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  11. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Quote Originally Posted by red View Post
    gi loyat boleh cuci mata sekali.
    Tak lakulah eye-moo.......
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  12. #12

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Quote Originally Posted by red View Post
    gi loyat boleh cuci mata sekali.
    red..biasa level berapa port cuci mata? hehehe
    Biarlah sedikit asalkan ianya berterusan..daripada banyak tetapi sementara

  13. #13

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    Shashinki jer senang kalau setakat barang2 kecik. kalau beli tripod kena gi lowyat kasi test gayut2 dulu. dah banyak kali aku beli kat Shashinki

  14. #14

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    da sampai parcel yg ditunggu haru jumaat lps.
    thanks poslaju for fast delivery process...

  15. #15

    Re: pembelian fotografi gadget secara online

    nak tanya cket,
    kalau beli item kamera seperti body atau lens dari ebay ade tak masalah seperti cukai dan item kene tahan kat kastam?
    ai yoyo!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •