Results 1 to 5 of 5

Thread: Firmware update...penting ke?

  1. #1

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Firmware update...penting ke?

    salam...
    mintak ilmu dr tuan2 otai, saya beli kamera saya(600d) setahun lalu...persoalannye adakah wajib untuk saya mengupdate firmware kamera saya kepada yg terlatest?

    da try search dlm forum ni tp xjumpe...mintak pastekan link kalau ada blh saya membacanye
    terima kasih

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Firmware update...penting ke?

    Dalam DSLR ada komputer yang mengawal semua fungsi dan aturan kamera tersebut. Dan kadang-kadang pihak pengilang ada membuat penambahbaikan atau membuat peningkatan tambah prestasi baru atau feature yang baru. Kalau tak lakukan update, kamera tu setakat tahap yg sama.

    Untuk kebaikan pengguna, kerana itulah dibuat update firmware. ..... Wajib kah buat update? Tidak sama sekali.... Ianya harus sahaja. Maksudnya tak buat pun tak apa, buat pun tak apa. Keputusan mutlak hanya terletak kepada ada sebagai pemilik DSLR tersebut.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Firmware update...penting ke?

    Sebelum nk update tu cuba baca apa effect yg akan berlaku pada kamera
    kebanyakan update mmg akan improve fungsi atau performance kamera

    sbg contoh, fuji x-pro1 dgn firmware asal autofocus agak slow
    tp firmware update yg latest dah improve speed dgn accuracy AF die

    tak semestinya kena update tapi seeloknya update la hihi

  4. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Firmware update...penting ke?

    2 minggu sekali kena update gps data kat tg-1 biar dia laju lock coordinate. ooo ni pasal update firmware ekkk...

    pernah buat sekali je rasanya, tu pun sebab gatal tengok orang beriya update. tak de la beza apa ngat, beberapa function jadi ok lebih sikit dan buang bug.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #5

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Firmware update...penting ke?

    kira tepuk dada tanye selera la eh nak update ke tak depend pada pemilik kamera...got it& TQ senior2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •