Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: #drybox#

  1. #1

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Question #drybox#

    salam..just nk tnye otai2 kt sni,drybox tu prlu ke untuk dslr?klau smpn dlm bag die dn ltk silica gel je blh kn?

    'still learning'

    hrp dpt mklm bls..
    Last edited by Najmi Jamaludin; 6th January 2013 at 12:04 AM.
    ​DARETODREAM

  2. #2

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: #drybox#

    pelu utk jngka mse pjg..kalo takat sehari dua bole la letak dlm bag.. skrg ni musim ujan lg la bahye..beg pn bole berkulat
    A good photograph is knowing where to stand

  3. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: #drybox#

    Kalau nak sayang kamera, drybox adalah satu keperluan.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: #drybox#

    kempen sayangi kamera anda...simpanlah dalam dry box hehehe

  5. #5

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Re: #drybox#

    trime ksih untk tips yg dbrikn
    ​DARETODREAM

  6. #6

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: #drybox#

    perkara wajib...drybox... menyelamatkan komera anda dari diserangi fungus yg merbahaye... =.=
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  7. #7

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Re: #drybox#

    tq sume...tpi mse blog walking ari2..ade yg ckp klo xde drybox bleh gne container kdp udra..btul ke?
    ​DARETODREAM

  8. #8

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Re: #drybox#

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    perkara wajib...drybox... menyelamatkan komera anda dari diserangi fungus yg merbahaye... =.=
    tq bro.....
    ​DARETODREAM

  9. #9

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: #drybox#

    dah guna dslr sejak 2008 tapi x pernah ada drybox....he...he.....nak beli tapi tak terbeli2....simpan dlm tupperware kedap letak silica gel ngan "badak haus" je....alhamdulillah...setakat ini x pnh jumpa fungus lagi la....tapi...kalau lens yg jarang guna tu...dlm seminggu @ 2 minggu sekali mesti on dan test sedas dua...kata org panaskan enjin...

  10. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: #drybox#

    kalu tengok kat kedai nu, takde pun diaorang simpan lens sekenhen dlm drybox. nak kata kedai tu adalah sebuah 'giant drybox', tak mungkin... hehe

    nak simpan lens jangan macam nak buat jeruk ataupun tapai, terperuk dlm beg. asalkan tempat tu tak lembap, boleh. pastikan pengudaraan sempurna..

  11. #11

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: #drybox#

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kalu tengok kat kedai nu, takde pun diaorang simpan lens sekenhen dlm drybox. nak kata kedai tu adalah sebuah 'giant drybox', tak mungkin... hehe

    nak simpan lens jangan macam nak buat jeruk ataupun tapai, terperuk dlm beg. asalkan tempat tu tak lembap, boleh. pastikan pengudaraan sempurna..
    ha..ha.... betul gak....kat YL tu lens puluh2 ribu pun display selamba je...rasanya drybox besar peti sejuk pun x muat...

  12. #12

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: #drybox#

    fungus ni setahu akulah senang membiak di tempat yang gelap, lembap sedikit hangat dan berhabuk (maklumat dari forum lain). jadi yang kat shopping kompleks tu rerasanya sejuk je so tak berkembang sangatlah kulat ni...lagi satu tips taknak kena kulat ialah selalu menggunakan lens dan kamera...kalo species mcm aku yang sehari tak tekan shutter rasa mcm nak demam....Insyallah shutter count cepat abis dan kulat pun segan nak menyapa...

  13. #13

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Re: #drybox#

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    dah guna dslr sejak 2008 tapi x pernah ada drybox....he...he.....nak beli tapi tak terbeli2....simpan dlm tupperware kedap letak silica gel ngan "badak haus" je....alhamdulillah...setakat ini x pnh jumpa fungus lagi la....tapi...kalau lens yg jarang guna tu...dlm seminggu @ 2 minggu sekali mesti on dan test sedas dua...kata org panaskan enjin...
    tq untk tips bro..
    ​DARETODREAM

  14. #14

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Re: #drybox#

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kalu tengok kat kedai nu, takde pun diaorang simpan lens sekenhen dlm drybox. nak kata kedai tu adalah sebuah 'giant drybox', tak mungkin... hehe

    nak simpan lens jangan macam nak buat jeruk ataupun tapai, terperuk dlm beg. asalkan tempat tu tak lembap, boleh. pastikan pengudaraan sempurna..
    ok,tq bebnyk sbb sdi brkn tips
    ​DARETODREAM

  15. #15

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    JB
    Posts
    8

    Re: #drybox#

    tq bro.....
    ​DARETODREAM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •