Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Thread: UWA Lens terbaik untuk di beli.

  1. #1

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    20

    UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Salam semua.Saya rancang nak beli satu wide lens budget bawah rm1.5k.Boleh tak bagi cadangan lens terbaik patut saya beli..T/kasih.

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Kalaulah kita refer kat Shahshinki seperti kelaziman nak recce harga, harga UWA lens disitu lebih dari 1500. So kena tambah sikit budget..... Berikut list yg sempat dilihat dari Shahshinki.....

    Tokina 12-24 f/4 = rm1,788
    Tamron SP AF10-24 f/3.5-4.5 (import) = rm1,650
    Sigma 10-20 f/3.5 = rm2,350
    Nikkor 10-24 f/3.5-4.5G ED = rm3,095
    Canon EFS 10-20 f/3.5-4.5 USM = rm 2,358

    Atau mungkin boleh jugak guna wide angle converter. Tapi mungkin hasil tak menepati cita-rasa. Atau lebih baik ialah beli 2nd hand. Cuba lihat ruang WTS kut kut ada.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    encik smith pakai kamera cap apa?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #4

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Tokina 11-16 f/2.8 rm1800
    A good photograph is knowing where to stand

  5. #5

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Tokina or Sigma 2nd hand agak mudah nak cari rega below 1.5k, kena rajin2 ushar jek. Teman pom pakai sekenhen jek.. huhuhu

  6. #6

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Sigma Lens 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM RM 1490

    http://www.miyamondo.com.my/store/pr...cat=708&page=2

  7. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    sigma 10-20 terbaik tuk landskap (tok guru saya cakap)

  8. #8

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    sigma 10-20 terbaik tuk landskap (tok guru saya cakap)
    tu dia cikgu saya cakap benda yang cikgu dia cakap....

  9. #9

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    sigma 10-20 terbaik tuk landskap (tok guru saya cakap)
    Tu kalau guna kamera APS-C. Kalau guna kamera full-frem, sekitar 16-35mm...
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  10. #10

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Best UWA so far ialah
    ZD 7-14 (saja bakar line hehe)

  11. The Following User Like This Post:


  12. #11

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    sigma 10-20mm f4-5.6 sy dapat bli seken hand rm1000 cuma upah kawan pegi ambik ja rm50. terbaik lah brg baru lagi tiptop condition. tp sekenhen ni ikut nasib la nk dpt elok.
    kalo baru 1450 tk silap sy paling murah untuk AP set waranti setahun.
    sifu sy pon cakap suruh pakai yg ni ja padan la dgn kamera crop sensor kalo bnyk duit tu bli la nikkor 10-24 or 10-22 canon

  13. #12

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    tepi pantai..
    Posts
    35

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    ambe pun baru jer amik sigma 10-20mm f4-5.6.. sekeng heng jugak dgn rege RM800.. kondisi ala2 misha omar.. kikikiii.. mcm bro geremit ckp laa, lens sekeng heng ni atas nasib laa harga murah ke idak..

  14. #13

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    20

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by red View Post
    encik smith pakai kamera cap apa?
    Saya nk guna lens tu utk nikon D5100

  15. #14

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    20

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Kalaulah kita refer kat Shahshinki seperti kelaziman nak recce harga, harga UWA lens disitu lebih dari 1500. So kena tambah sikit budget..... Berikut list yg sempat dilihat dari Shahshinki.....

    Tokina 12-24 f/4 = rm1,788
    Tamron SP AF10-24 f/3.5-4.5 (import) = rm1,650
    Sigma 10-20 f/3.5 = rm2,350
    Nikkor 10-24 f/3.5-4.5G ED = rm3,095
    Canon EFS 10-20 f/3.5-4.5 USM = rm 2,358

    Atau mungkin boleh jugak guna wide angle converter. Tapi mungkin hasil tak menepati cita-rasa. Atau lebih baik ialah beli 2nd hand. Cuba lihat ruang WTS kut kut ada.
    Klau mcm tu Tamron 10-24 kira ok la dgn budget saya....OK .tq bro...

  16. #15

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by smithmagge View Post
    Klau mcm tu Tamron 10-24 kira ok la dgn budget saya....OK .tq bro...
    pendapat sy tamron bukan pilihan terbaik memandangkan sigma 10-20mm f4-5.6merupakan pilihan ramai landscaper.. lagi pon Jem PengukirCahaya tak listkan Sigma 10-20mm f4-5.6 yang berharga cuma rm1490 (new unit) sbb sigma ada dua jenis UWA 10-20mm iaitu (1) f3.5 yang agak mahal dan (2) f4-5.6 yang lebih murah
    mungkin lejen-lejen aktif berlandcape bleh membantu.

  17. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •