Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 32

Thread: UWA Lens terbaik untuk di beli.

  1. #16

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    Untuk UWA pilihan utama ramai lanskap photog biasanya samada Tokina ataupun Sigma. Tamron mmg bukan dlm top choice sbb kategori UWA Tamron sukar nk beat performance & kualiti Tokina/Sigma.

    Memandangkan nak guna pada body D5100 tuan maybe nk konsider dapatkan lens yang ada built-in focusing motor. Kalau tokina ada 2 versi, ada motor & tanpa motor x kira yg 11-16mm ataupun 12-24mm. Kalau Sigma seingat teman mmg kuar dgn motor.

    Kalau rank harga dr mahal ke murah x silap teman... (built-in motor)

    Sigma 10-20mm f3.5
    Tokina 11-16mm f2.8
    Sigma 10-20mm f4-5.6
    Tokina 12-24mm f4

    Sent from my Android using Tapatalk 2

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Dari segi built-quality, pandangan peribadi saya Sigma adalah lebih baik sedikit dari Tamron.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. #18

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Dari segi built-quality, pandangan peribadi saya Sigma adalah lebih baik sedikit dari Tamron.
    Teman setuju gak pendapat abam PC

  5. #19

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    sori tumpang lalu ye..
    Sigma 10-20mm f4-5.6 ke Sigma 10-20mm f3.5 yg abam2 otai maksudkan tu? yg terbaek tu

  6. #20

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    disebabkan bila ambik landscape sbb slalu guna antara f7-18 untuk dapatkan depth of field yang besar so f3.5 tu macam tk diperlukan memandangkan harganya yang jauh lebih mahal dari f4-5.6.
    kalo ikut review di internet kualiti optic kedua-dua lense adalah sama cuma bezanya pada f number. f3.5 akan memberi aksi yang lebih baik ketika low light tetapi dengan depth of field yang kecil yang lebih berguna untuk potret berbanding landscape.

    kalo salah tolong betulkan

  7. #21

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    tengok gak la stail landscape cam mana yg ko suka. ada orang suka gambar melengkung, ada yg suka kurang distortion. lens UWA ada 2 jenis ni. sigma 10-20 ni ada non-linear distortion jadi bila ambik gambar bangunan dan orang akan ada efek melengkung. aku panggil ni lens ultraman sebab ada tengok gambar akad nikah yg shoot dari atas, mamat yg berdiri tepi frame kena distort gila sampai nampak macam gergasi.

    lens UWA memang ada distortion, walaupun yg paling mahal. yang penting ialah adakah jenis distortion tu sesuai dengan kehendak jurufoto. distortion yg teruk (complex) akan hasilkan kombinasi barrel dan pincushion jadi susah nak dibetulkan dgn software. garisan horizon pun tak jadi lurus. ini berbalik kepada jurufoto- gambar macam mana yg dia suka. banyak juga gambar landscape yg distort kaw2 nampak cun sebab dah konsep dia nak kasi perspektif begitu.

    untuk lens yg distortion sederhana aku akan lihat tokina 11-16 dan 12-24.

    satu perkara lagi ialah flare. haaaa UWA ni memang senang kena flare. ada kala flare ni menampakkan elemen yg memberahikan tapi kalau buruk sangat rupa dia, jadi mengganggu la pula. berbalik kepada jurufoto semula, adakah dia suka flare?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. The Following User Like This Post:


  9. #22

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    20

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Untuk UWA pilihan utama ramai lanskap photog biasanya samada Tokina ataupun Sigma. Tamron mmg bukan dlm top choice sbb kategori UWA Tamron sukar nk beat performance & kualiti Tokina/Sigma.

    Memandangkan nak guna pada body D5100 tuan maybe nk konsider dapatkan lens yang ada built-in focusing motor. Kalau tokina ada 2 versi, ada motor & tanpa motor x kira yg 11-16mm ataupun 12-24mm. Kalau Sigma seingat teman mmg kuar dgn motor.

    Kalau rank harga dr mahal ke murah x silap teman... (built-in motor)

    Sigma 10-20mm f3.5
    Tokina 11-16mm f2.8
    Sigma 10-20mm f4-5.6
    Tokina 12-24mm f4

    Sent from my Android using Tapatalk 2
    Oo kalau mcm tu pilihan terbaik utk saya skrg antara tokina 11-16 @ sigma 10-20 f4.-5.6 @ tamron 10-24mm...

  10. #23

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Tokina 116 yg ade moto utk Nikon tk klr lg rase ..err
    A good photograph is knowing where to stand

  11. #24

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by hackerzx View Post
    Tokina 116 yg ade moto utk Nikon tk klr lg rase ..err
    Suda keluor lama dah ....

    "Tokina has announced an updated version of its highly-regarded 11-16mm F2.8 wideangle zoom for APS-C SLRs. The AT-X 116 PRO DX II adds a 'Silent Drive-Module' (SD-M) focus motor that enables it to autofocus on all Nikon SLRs. The latest version also includes improved surface coatings (which are particularly important for wide-angle lenses) and adds a 'GMR' sensor to locate the focus element's current position, to speed up autofocus - a technology first introduced on the AT-X 16-28 F2.8 PRO FX full-frame wide-angle. US distributor THK Photo tells us the Nikon version should be available around April with a Canon version following around August."

    Source dari Dpreview, January 2012 nims...

    In detail : http://www.dpreview.com/news/2012/01..._116_Pro_DX_II

  12. #25

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Sigma 10-20 star spike dia tak comey... tak secomel nikkor 10-24

  13. #26

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    saya ada nak jual nikkor 10-24mm 1unit...hehe. superb cond.. br guna hmpr 1tahun.
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  14. The Following 2 Users Like This Post:


  15. #27

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    tepi pantai..
    Posts
    35

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    brape rege nak jual tu bro rmanphoto..

  16. #28

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    boleh msg sy, 013 252 1276 kalu bermint
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  17. #29

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    3 kali bayaq boleh ka hehe

  18. #30

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: UWA Lens terbaik untuk di beli.

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Suda keluor lama dah ...."Tokina has announced an updated version of its highly-regarded 11-16mm F2.8 wideangle zoom for APS-C SLRs. The AT-X 116 PRO DX II adds a 'Silent Drive-Module' (SD-M) focus motor that enables it to autofocus on all Nikon SLRs. The latest version also includes improved surface coatings (which are particularly important for wide-angle lenses) and adds a 'GMR' sensor to locate the focus element's current position, to speed up autofocus - a technology first introduced on the AT-X 16-28 F2.8 PRO FX full-frame wide-angle. US distributor THK Photo tells us the Nikon version should be available around April with a Canon version following around August."Source dari Dpreview, January 2012 nims... In detail : http://www.dpreview.com/news/2012/01..._116_Pro_DX_II
    tp tgk kdai smua DX je bru..tnya smua kata tk msuk lg huhu..canon dorg kte ade
    A good photograph is knowing where to stand

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •