Results 1 to 7 of 7

Thread: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

  1. #1

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    1

    Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    Salam...

    mintak maaf klu dh ade thread ni..sy cuba cari tp x jumpa.
    Boleh mintak tolong ajar mcm mana setting terbaik untuk upload gambar ke FB?
    Selalu bila upload, kualiti drop kt facebook.. tp sy perasan ade photographer lain bila upload gambar dia semua cantik2.. xde noise/jagged.. selama ni sy guna,

    Resolution: 72
    Width: 2000px @ 900px
    Jpeg.

    Terima kasih banyak2 kpd yg sudi share...

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    tolong search...http://blog.metaprime.at/faq/what-is...to-pixel-size/
    korang translate sendiri la..

  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    selalunya saya akan upload ke flickr dulu. pastu baru pilih resolution 800x600 dan dunlud ke PC. guna yg tu utk upload ke FB pulak...

  4. #4

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    nawdey pipel ken stret ask et forum widout introdius diaself...et bikam tren olredi...oh mai Allah.

  5. The Following 2 Users Like This Post:


  6. #5

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    ente maafkan la dia... dia tak tau tu.. hehe

    harap yg empunya diri silalah perkenalkan diri seadanya di sini <-- klik situ ye...

  7. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    aku resize ke 600 pixel guna faststone pas tu upload terus ke fesbuk. tak de la rasa ada beza kualiti, mungkin pasal gambar aku memang asalnya tak de kualiti kut.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. The Following User Like This Post:


  9. #7

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Kualiti Gambar diFacebook Rendah

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    ente maafkan la dia... dia tak tau tu.. hehe

    harap yg empunya diri silalah perkenalkan diri seadanya di sini <-- klik situ ye...
    maafkan saya abam...bukan dia yang saya maksudkan..tapi sejak akhir2 ini banyak yang sebegini..kepada tuan tanah (tuan punya thread) maafkan saya kerana menjadikan thread anda sebagai medium. apapun maafkan saya....

  10. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •