Results 1 to 8 of 8

Thread: Flash untuk beginner

  1. #1

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Flash untuk beginner

    salam.
    ade satu masaelah...satu banyak-banyak...dua jarang-jarang...tiga kadang-kadang...hehehe gurau je
    masaelah yg betul2 ialah seperti tajuk tu...flash yg terbaek untuk beginner dan kalau boleh yg murah2 je maklumla beginner(3rd party kot yg murah) serta ape kriteria yg penting utk flash ni?
    harap abam2 otai sudi memberi pendapatan

    p/s: mintak pastekan link kalau da ade thread ni..da cuba cari tapi lom jumpe2...peace

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Flash untuk beginner

    kalau sanggup guna flash manual, yong nuo yn560 dalam rm200-260. meike 410 dalam rm230. dua2 tu recycle 4s.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Flash untuk beginner

    murah tu tp manual plak...xreti pakai
    kalau yn468II xpn nissin Di422 TTL flash rasenye ni

  5. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Flash untuk beginner

    flash ttl lagi mahal la. nissin punya ttl lagi elok drp yongnuo atau cybertik. satu lagi brand murah ialah meike, dengarnya boleh tahan reliable.

    aku suka pakai flash manual, senang kontrol. up/down power je.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #5

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Flash untuk beginner

    Pop up flash free jer. Nak auto boleh, nak manual pun boleh. Lagi senang tak yah beli flash. Jimat duit.

  7. #6

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    ye betoi... Sunpak TTL flash pun morah & reliable

    Di antor menggunakan Henpong cap Android dengan Tapatalk

  8. #7

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Flash untuk beginner

    tengkiu abam2 otai akan ku survey dulu regenye sebelum decide

  9. #8

    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Pantai Hillpark
    Posts
    152

    Re: Flash untuk beginner

    saya pon baru beli speedlight secondhand je SB600 Rm350. jadi la kot.. untuk belajar2 dulu, nanti nak masuk kelas flash kan.. hhehe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •