Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 27 of 27

Thread: Pantai, Sungai dan Bukit

  1. #16

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Quote Originally Posted by sLiver View Post
    hebat2 koleksi abang Pengukir Cahaya ni, otai
    Manalah otainya. Gambar pun biasa biasa saja.

    Quote Originally Posted by rhu dua View Post
    Sedap mata memandang..rindu pulok kuantan.he
    Kenalah balik outing kamera sekali...
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Picture style 'faithful' membolehkan warna diproses sehampir sama dengan warna sebenar subjek dalam keadaan siang hari. Walaupun kat kawasan 'highligt'. Ini memberi kesan saolah-olah apa yg di'capture' tu ialah seperti apa yang dilihat dengan mata kasar. So warnanya benar-benar hidup.


    Setting ni juga amat sesuai untuk 'mengambil-semula' gambar (existing photograph) dan juga gambar produk fotografi.
    info yg berguna...selama ni ake sebat auto je...tengkiu abam pc

  4. #18

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    thanks for sharing!!! sejuk mata memandang!

  5. #19

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    thanks for sharing!!! sejuk mata memandang!
    Ciptaan tuhan yang maha esa.... Dialah yg menjadikan kita dan semuanya ini.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  6. #20

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kemaman, TRG
    Posts
    51

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Huhu..x aci abam Zek, pergi kemasik tak ajak pun..

  7. #21

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    memang cantik gambar2 tu semua abg zek...bila laa dapat outing sama2 ngan abg zek ni
    Biarlah sedikit asalkan ianya berterusan..daripada banyak tetapi sementara

  8. #22

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    sangat-sangat cun..bukit panorama pernah naik...tp xdpt gambar sedemikian rupa....

  9. #23

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Quote Originally Posted by musaza View Post
    Huhu..x aci abam Zek, pergi kemasik tak ajak pun..
    OK... nanti next outing kita bagitau kat sini..... dan jangan lupa ikut..


    Quote Originally Posted by acecanon View Post
    memang cantik gambar2 tu semua abg zek...bila laa dapat outing sama2 ngan abg zek ni
    Bila-bila aje, asal tak busy dgn assignment.. tapi nampak macam free lepas PRU nanti.

    Quote Originally Posted by akuehsan View Post
    sangat-sangat cun..bukit panorama pernah naik...tp xdpt gambar sedemikian rupa....
    Itu pun hari kedua naik... masa tu nak buat lapuran khas dgn RTM. Kami naik sekai lagi 2 hari selepas naik kali pertama sebab tak dapat imej yang kami nak. Tebal jugak lah peha. Tapi enjoy bila dah ada kat atas tu....
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  10. #24

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Kali ini lokasi dari atas jambatan Tanjung Lumpur Kuantan. Lewat petang pukul 7.30 sbb tu imej original sedikit under exposed. Untuk baiki 'noise', edit guna DPP dan guna fungsi HDR dgn preset Natural. Untuk Watermark guna CS3. Mungkin next DPP boleh buat watermark, pasti best.

    (Tips : Utk baiki noise, guna DPP dan guna fungsi HDR dgn preset Natural)

    7D, 1/125, F2.8, ISO 800, 70-200mm F2.8L @ 200mm, PicStyle FAITHFULL



    MENCARI REZEKI LAUT...
    Last edited by PengukirCahaya; 4th February 2013 at 11:40 AM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  11. #25

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    tidak dapat berkata apa2...huhuhu

  12. #26

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Saya paling suka yang nih...mengancam giler, mcm kat oversea


    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    OK kita ke bukit pula. Ini adalah pemandangan dari bukit Panorama di Sungai Lembing Kuantan. Kepada yang belum sampai, bolehlah cari masa untuk terokai keseronokan mendaki hampir 45 minit utk sampai kepuncak!!!! Rasa tebal dan ketat betis.

    7D, 1/6, F4, ISO 200, 70-200mm @ 200mm, M, Evaluative, Landscape, 6.50am



    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  13. #27

    Re: Pantai, Sungai dan Bukit

    Kemah doh ni tapi kalau reflection utk bot's bow tu nampak semua (symmetrical reflection) lagi kemah keming rapat jik kot hehehe sekadar pendapat saje...

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Kali ini lokasi dari atas jambatan Tanjung Lumpur Kuantan. Lewat petang pukul 7.30 sbb tu imej original sedikit under exposed. Untuk baiki 'noise', edit guna DPP dan guna fungsi HDR dgn preset Natural. Untuk Watermark guna CS3. Mungkin next DPP boleh buat watermark, pasti best.

    (Tips : Utk baiki noise, guna DPP dan guna fungsi HDR dgn preset Natural)

    7D, 1/125, F2.8, ISO 800, 70-200mm F2.8L @ 200mm, PicStyle FAITHFULL



    MENCARI REZEKI LAUT...
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •