Results 1 to 15 of 15

Thread: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

  1. #1

    MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian, saya ada masalah. Baru-baru ini ade beli wide dan macro converter cap VITACON tu.

    Lepas tu tanpa diduga-duga, filter converter MACRO tu terlekat ngan prime lense 35mm. Filter converter tu 36mm untuk uv filter 52mm , tak sangka lah beza 1 mm boleh lekat camtu sekali.

    Mintak tolong sahabat-sahabat,macam mana saya nak removekan filter tu daripada lense ni.HELPME.HELPME please..taknak rendam air panas.



  2. #2

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    kuala terengganu
    Posts
    27

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    rasanya lebih baik sertakan gambarnya sekali senang nak tengok cara mana boleh selesaikan tu

  3. #3

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by pokyoeos View Post
    rasanya lebih baik sertakan gambarnya sekali senang nak tengok cara mana boleh selesaikan tu





    Nah, ini dia gambornya.. nampak tak macro filter converter filter tu. Filter converter tu tak boleh diremove daripada lense tu. Ketat sampai bukak nak tercabut tangan...

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by hanna jima View Post




    Nah, ini dia gambornya.. nampak tak macro filter converter filter tu. Filter converter tu tak boleh diremove daripada lense tu. Ketat sampai bukak nak tercabut tangan...
    Try titik minyak single(tak silap) atau minyak singer. Ada jual mydin. Buka dengan lilitan getah ikat.

  5. #5

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    Try titik minyak single(tak silap) atau minyak singer. Ada jual mydin. Buka dengan lilitan getah ikat.

    betul eh? sure ? tak rosak?

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Tatau boleh rosak ker tidak. Minyak ni memang khas utk bahan2 plastik dan metal.

  7. #7

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Bwk lens pg Nikon svc ctr suruh diorang tolong tanggalkan....xpun bwk gi kedai camera yg ada buat servis.....diorang ada tool yg sesuai.

    Kalau ada tool....buat sendiri. Tool yg diperlukan lens filter wrench...
    Cap ayam motosport shooter

  8. #8

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    5

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    salam cik adik...pada pandangan saya screw thread tu telah makan lebih pada lens.. sebenarnya agak berisiko utk dikeluarkan secara paksa dan ada kemungkinan ia telah merosakkan thread tersebut. Adalah lebih baik dibawa ke kedai service utk buka pakai wrench lens, kalau pakai tangan ni tak stabil cara pusingan tangan boleh merosakkan lg apa yg dah sedia rosak.. sorry just pandangan jer..

  9. #9

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by Rhom View Post
    Bwk lens pg Nikon svc ctr suruh diorang tolong tanggalkan....xpun bwk gi kedai camera yg ada buat servis.....diorang ada tool yg sesuai.

    Kalau ada tool....buat sendiri. Tool yg diperlukan lens filter wrench...
    Thanks guys. Lense Filter Wrench.

  10. #10

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by hanna jima View Post
    Thanks guys. Lense Filter Wrench.

    Dah pergi tanya kedai, tp tak boleh, siap suruh pecahkan filter. Kenapa orang yang jual benda teknologi ni tahu jual je tapi tak tahu baiki ah?

  11. #11

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by hanna jima View Post
    Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian, saya ada masalah. Baru-baru ini ade beli wide dan macro converter cap VITACON tu.

    Lepas tu tanpa diduga-duga, filter converter MACRO tu terlekat ngan prime lense 35mm. Filter converter tu 36mm untuk uv filter 52mm , tak sangka lah beza 1 mm boleh lekat camtu sekali.

    Mintak tolong sahabat-sahabat,macam mana saya nak removekan filter tu daripada lense ni.HELPME.HELPME please..taknak rendam air panas.


    filter size dia sama la 52mm. 35mm tu focal length. aku rasa size sama cuma ketat je.

    cuba cara ni- tekan tapak tangan ke rim filter seolah2 tolak filter tu masuk dalam lens dan pulas. kalau picit kuat sangat dgn jari tepi rim tu boleh menyebabkan dia melekuk di tempat kena picit.

    untuk tambah friction, pakai sarung tangan atau alas kain.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  12. #12

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    saya penah kena...tp sy guna spanar hidup. lilit keliling lens dengan tape untuk elak calar, kendian kepit filter dengan spanar secukup rasa. Jangan force kuat sangat...insy bole, slmt mencuba
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  13. #13

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by red View Post
    filter size dia sama la 52mm. 35mm tu focal length. aku rasa size sama cuma ketat je.

    cuba cara ni- tekan tapak tangan ke rim filter seolah2 tolak filter tu masuk dalam lens dan pulas. kalau picit kuat sangat dgn jari tepi rim tu boleh menyebabkan dia melekuk di tempat kena picit.

    untuk tambah friction, pakai sarung tangan atau alas kain.

    Haaah la, mestila size same kan.maybe sebab tertutup dengan wide lense coverter sekali, tu yang jadi rapat sangat

  14. #14

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    Quote Originally Posted by eddyla00 View Post
    saya penah kena...tp sy guna spanar hidup. lilit keliling lens dengan tape untuk elak calar, kendian kepit filter dengan spanar secukup rasa. Jangan force kuat sangat...insy bole, slmt mencuba
    Alhamdulillah, dah berjaya dah. Bawak pergi NIKON CENTRE Penang Jalan Lenggong. Sekejap je berjaya bukak. Dia guna mcm getah hitam gitu (bukan wrench kot).

    Terima kasih FDMC banyak bagi pandangan Dapat ilmu baru.

    p/s: xnak pakai dah converter2 mcm tu (buang dlm tong sampah je) beli SP90 selaluhhh

  15. #15

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    *Diamond Bay*KK*
    Posts
    124

    Re: MASALAH! Lens 35mm terlekat dengan filter macro converter.

    yup..beli SP90 trus..haha

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •