Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

  1. #1

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Assalamualaikum wbt,

    Minta pandangan rakan-rakan tentang delima ini.

    Insyallah...

    Hasrat hati nak upgrade barang-barang untuk tujuan hobi dan kadangkala ada juga ambik job.

    Budget RM6,000 sahaja tidak lebih dan kalau kurang lagi bagus..xD cuma nak mintak pandangan dari rakan-rakan dalam forum ini tentang delima pemilihan saya. Dilema memandangkan budget yang "ciput"

    1) 5D Mark 2 harga pasaran RM5,700

    2) 6D harga pasaran RM5,700

    3) Sigma 70-200 f/2.8 APO = RM 3590 + Canon EF-S 10-22 f3.5-5.6 = RM 2100 (Jumlah keseluruhan lebih kurang RM 5,700)

    Body yang ada sekarang 60D
    Lens yang ada Tamron 17-50 f2.8 dan 50mm f1.8 Mark 2

    Insyallah ada buyer nak beli lens tamron tu dan akan di gunakan untuk fund beli 17-40 f4L

    Jutaan terima kasih di dahulukan

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    om-d je bro, senang bawak sana-sini wakakakaa.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Suka ambik gambor aper? Dan job kadang-kala tu job aper biasanyer?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. #4

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Aku sokong abam red......sebab aku pun macam nak jadi camtuh......hehehehe

  5. #5

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Suka ambik gambor aper? Dan job kadang-kala tu job aper biasanyer?
    Kehadiran abam PC memang di nanti-nantikan, job yang selalu dapat ialah company event dan kadang-kadang je dapat wedding job. kegemaran suka ambil landskap dengan HDR style ( editing kelaut)

    Quote Originally Posted by red View Post
    om-d je bro, senang bawak sana-sini wakakakaa.
    nak modal untuk business kecil-kecilan abam..hehehe.. OM-D memang akan menjadi pilihan untuk yg compact punya..sampai hari ni memang kerachunan OM-D sejak pegang client punya masa kt site.

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    Aku sokong abam red......sebab aku pun macam nak jadi camtuh......hehehehe
    jom..target OM-D tahun depan..ehehehe

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Jika begitu 60D masih boleh disimpan lagi....
    lagi pun model tu mempunyai beberapa fungsi yg menarik seperti LCD screen boleh pusing-pusing, in-camera RAW process, dan creative filter. Shutter lebih kurang 5fps pun dah ok untuk buat kerja. Focusing slow sikit tapi kalau hanya guna single focus-point, dah settle. Pendek kata, 60D tu masih boleh bertahan lagi 2-3 tahun....

    Dengan Tamron 17-50 dan 50mm yg dah ada tu, dah baik dah. Jangan membazir.
    Saya sarankan, dapatkan flash 580ex2 dan EFS10-22mm (atau sigma 10-20mm). Sebab flash memang kena ada untuk buat kerja dan satu lens wide. Jadi disitu dah nampak dah yang cadangan #3,, (Sigma 70-200 f/2.8 APO = RM 3590 + Canon EF-S 10-22 f3.5-5.6 = RM 2100 (Jumlah keseluruhan lebih kurang RM 5,700)), tu adalah terbaik.

    Cuma tukar cadangan dari 'EF17-40 f4L USM' ke 'EFS 17-55mm f2.8 IS USM'. Sebab EFS17-55 tu ada 3xAsperical dan 2xUD tapi 17-40 tu hanya ada 3xAsperical dan 1xUD. EFS 17-55mm f2.8 IS USM tu memang sharp dan digelar sebagai lens L series dalam body EFS. Lagi satu dia constant f2.8. So gitulah cadangan saya...

    Jika dibanding dengan body, sebenarnya menerusi lens lah kita mendapat semua perspective yang indah-indah.
    Last edited by PengukirCahaya; 12th March 2013 at 07:12 PM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    2nd half tahun ni rumors kata nak keluar om-d pro. kang racun lagi kuat, duit lagi banyak dia mintak hahahaa. lens schneider m43 pun nak keluar dah. schneider tuuuu...
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. #8

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Jika begitu 60D masih boleh disimpan lagi....
    lagi pun model tu mempunyai beberapa fungsi yg menarik seperti LCD screen boleh pusing-pusing, in-camera RAW process, dan creative filter. Shutter lebih kurang 5fps pun dah ok untuk buat kerja. Focusing slow sikit tapi kalau hanya guna single focus-point, dah settle. Pendek kata, 60D tu masih boleh bertahan lagi 2-3 tahun....

    Dengan Tamron 17-50 dan 50mm yg dah ada tu, dah baik dah. Jangan membazir.
    Saya sarankan, dapatkan flash 580ex2 dan EFS10-22mm (atau sigma 10-20mm). Sebab flash memang kena ada untuk buat kerja dan satu lens wide. Jadi disitu dah nampak dah yang cadangan #3,, (Sigma 70-200 f/2.8 APO = RM 3590 + Canon EF-S 10-22 f3.5-5.6 = RM 2100 (Jumlah keseluruhan lebih kurang RM 5,700)), tu adalah terbaik.

    Cuma tukar cadangan dari 'EF17-40 f4L USM' ke 'EFS 17-55mm f2.8 IS USM'. Sebab EFS17-55 tu ada 3xAsperical dan 2xUD tapi 17-40 tu hanya ada 3xAsperical dan 1xUD. EFS 17-55mm f2.8 IS USM tu memang sharp dan digelar sebagai lens L series dalam body EFS. Lagi satu dia constant f2.8. So gitulah cadangan saya...

    Jika dibanding dengan body, sebenarnya menerusi lens lah kita mendapat semua perspective yang indah-indah.
    Alhamdullilah, sebenarnya komen abam PC ini membuatkan saya membuat "keputusan". sebenarnya sebelum saya berani mengepos persoalan ini saya dah di nasihatkan oleh beberapa orang juga dengan cadangan yang sama di beri oleh abam PC. Apapun terima kasih kerana sudi memberi pandangan yg mengukuhkan lagi keputusan saya.

    Quote Originally Posted by red View Post
    2nd half tahun ni rumors kata nak keluar om-d pro. kang racun lagi kuat, duit lagi banyak dia mintak hahahaa. lens schneider m43 pun nak keluar dah. schneider tuuuu...
    Pergh....tapi saya taknak yg pro...saya nak yg om-d yg macam sekarang...kecil-kecil cili padi.....

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Walaikumsalam...

    Pada pendapat saya, kumpul lens dulu, yang most common use lenses.. most common range focal length.. primarily primes lenses..

  10. #10

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Quote Originally Posted by malek View Post
    Walaikumsalam...

    Pada pendapat saya, kumpul lens dulu, yang most common use lenses.. most common range focal length.. primarily primes lenses..
    Terima kasih abam malek (gerun je nak sebut nama...ganazz gitu), nasihat abam dan abam-abam yang lain memang rata-rata mengatakan perkara yang sama. more to lens...not body..tapi prime lens tu memang terbaik cuma harganya agak berat juga. Insyallah, saya akan fokus pada prime lens selepas ini..kerana memang terbukti prime lens memang terbaik..xD

    Terima kasih sekali lagi kerana sudi menjengah thread ini...

  11. #11

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    lens makro pun kategori prime gak, sambar la se kekekkee
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  12. #12

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Quote Originally Posted by red View Post
    lens makro pun kategori prime gak, sambar la se kekekkee

    rachun...oh rachun...OM-D dulu....fokus, fokus....!!!!!

  13. #13

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bandar Baru Bangi
    Posts
    76

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    alang2 MII beh baik sambar MIII...

  14. #14

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    Quote Originally Posted by cameracompactje View Post
    alang2 MII beh baik sambar MIII...

    waduh...kalau ada uangnya memang mau ke situ kok...tapi uangnya terhad RM6k saja...kalau kurang lagi bagussss!!!..hehehehe

  15. #15

    Re: Minta Pendapat : 5D Mark 2 atau 6D atau koleksi lens

    for me, definitly akan go for fullframe fist. sanggup, even 5d lama
    membaca dari 2008 di fdmc, last last lupa password.huhu

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •