Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 20 of 20

Thread: Pebezaan Lens

  1. #16

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Pebezaan Lens

    lens pun kena calibrate ke ?baru tau nih

  2. #17

    Re: Pebezaan Lens

    Quote Originally Posted by zifee View Post
    saya ada lens 17-50mm f2.8 Tamron...bila buat portrait tak pernah berjaya guna f2.8...sharp sgt bila f4...tak tau knapa f2.8 tak dpt sharp...tak paham lens lagi lah ni...
    mungkin bukan masalah pada lens, tp user error...bila guna f/2.8, focusing kena betul2 tepat, kita tak bole nak harap setakat tala pada subject dan shoot dan expect segala2 akan sharp....so focusing kena jaga sbb @2.8, Dof akan jadi nipis (shallow) berbanding f/4. Selain dari tu, mana2 lens akan lebih sharp jika kita stop down aperture lingkungan 2 stop. Cthnya kalo lens fix f/2.8, kita akan dapati image lebih sharp jika kita stop down ke f/5.6... cuba la...

    Ada juga sesetengah lens yang mmg image akan kelihatan soft bila wide open...solution sama, stop down...ok, selamat mencuba...
    Last edited by eddyla00; 21st March 2013 at 09:56 AM.
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  3. #18

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Pebezaan Lens

    yup ...mmg akan jd mcm tu.aku ada 1 50mm,bila set 1.8 je gmbr mesti tak brp nak sharp..letak 4.5 ok plak,study punya study,tnya otai2 ...baru tau.mcm bro eddyla00 kata tu la..

  4. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Pebezaan Lens

    kebanyakan lens pada widest aperture memang la dia soft. biasanya 2 stop down dapat la sweet spot yg mana gambar shap. kalau lens f2, stop ke f4 biasanya lebih sharp.

    bila stop down pun penyakit2 macam CA dan vignet mula hilang. tu pasal antara lens fast constant aperture ada yg mahal dan ada yg laaagi mahal. yg mahal gila tu bila wide open dia masih sharp dan kurang penyakit. tengok je la tamron 17-50/2.8 dan nikkor 17-55/2.8 harga beza gila. berat dia pun beza. tu la antara sebabnya (selain drp memang nikon mahal cekik darah).
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #20

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Pebezaan Lens

    yup,betoi ...tamron dgn sigma mmg beza harga..Tamron plak murah,sigma mahal..berat lg sigma.tamron ringan je ...material kot

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •