Results 1 to 9 of 9

Thread: lens utk travel

  1. #1

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    lens utk travel

    salam fmdc,

    aku cume ade 3 lens nie je:
    kit lens(18-55mm)
    50mm
    55-250mm

    kalau korangla rasa2 yg mane korang bawak g travel?

  2. #2

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: lens utk travel

    wsalam.. bawak jer ketiga2 lens.. mana tau perlu tukar incase apa2.. 50mm cantik nk buat gmbar portrait.. nak amk low light.. depends on situation.. mostly pasti akan guna banyak 18-55mm dan 55-250mm..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  3. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: lens utk travel

    kit lens(18-55mm)
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #4

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    A, A
    Posts
    148

    Re: lens utk travel

    agreed.... unless suka amik gambar yang nk kna zoom....

  5. #5

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: lens utk travel

    pade pndpt ambe 18-55 and 50mm..

  6. #6

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sandakan and KElantan
    Posts
    21

    Re: lens utk travel

    kit lens...versatile...kalau jalan2 ke zoo, 55-250mm tu ok jgk...
    " orang yang paling baik dikalangan kamu ialah yang mempelajari sesuatu ilmu dan mengajarkannya " - Saidina Ali r.a.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: lens utk travel

    vote for 18-55mm kerana pengalaman aku jalan kt tempat orang ni, aku lebih banyak kepada wide-angle berbanding close up....

  8. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: lens utk travel

    Untuk travel, bawak 18-55 dan 55-250mm. Kalau terpaksa bawa satu, pilih 18-55mm.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  9. #9

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: lens utk travel

    terima kasih abam2 otai kerana sudi menjenguk thread ni dan memberi cadangan

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •