Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 29 of 29

Thread: Apa beza ap set dengan original

  1. #16

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: Apa beza ap set dengan original

    biasala tu..umpama gi repair kancil kt proton..so far kdg2 kte ni takut sgt..ye lah malang tk berbau ..tp dlm setaun tu jap je rase tp xnak lak rosak..then lpas staun bru la nk start rosak memacam haha.
    A good photograph is knowing where to stand

  2. #17

    Re: Apa beza ap set dengan original

    Quote Originally Posted by hackerzx View Post
    biasala tu..umpama gi repair kancil kt proton..so far kdg2 kte ni takut sgt..ye lah malang tk berbau ..tp dlm setaun tu jap je rase tp xnak lak rosak..then lpas staun bru la nk start rosak memacam haha.
    itu la tue..

  3. #18

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Apa beza ap set dengan original

    inshallah 28/03/13 pie ipoh tengok kamera
    kalau ada ahli2 yg tahu kat mana boleh pie inform le

  4. #19

    Re: Apa beza ap set dengan original

    klau camera lebih baik beli yang bukan ap tuan. selamat membeli semoga dapat yang terbaik

  5. #20

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Apa beza ap set dengan original

    AP = takde waranti nikon malaysia..da cover waranti obersea je..letih klu rosak..kad waranti kaler putih
    ori= nikon malaysia cover waranty..kad waranty kaler kuning..

    2 2 adalah barang dari pengeluar yang sama bukan mcm jeans made in thailandyg ditiru .. 2 2sama production cuma ade waranty or tak..klu berani agak2 akan habis setahun tanpa sebarang kerosakan..boleh beli AP je ..murah pon murah

  6. #21

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Apa beza ap set dengan original

    terima kasih pada otai2 yg beri infor bermanafaat
    banyak perkara perlu tahu dan belajar lagi.

  7. #22

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Apa beza ap set dengan original

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    bezenya rasanya waranty nikon malaysia je.. kalau yang ap warantty die ada tulisan jepun... pi kat nikon servis center malaysia.. silap2 utk repair yang ap serupa dengan harge beli baru.
    Tak juga. Kalau masih under warranty ko hantar semula kat agen pengeluar asal atau kat kedai yang asal dapat gak free charge kalau tak tukar alat ganti. Sama jer. Tapi amik masa ler. Mungkin 3 bulan hingga 6 bulan. Kalau dalam Malaysia hanya dua minggu jer dah siap. Kalau ko beli produk pengedar lain tapi bila rosak ko hantar kat pengedar lain memanglah kena charge servis. Aku dulu paling rajin beli AP set. Pengedar asal di Singapore. Time servis pi hantar di Singapore gak lah. Tak de masalah. Kalau hantar di pengedar Malaysia memanglah kena charge macam item yang dah habis warranty walaupun pengedar Singapore masih tanggung warranty.


    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    die sebenarnye taknak buat... sebab kite beli tak melalui die... pastu die cas la memahal.. wallahualam...
    Bukan macam tu. Ini macam susahlah kalau pelancong, atau pelajar, atau pekerja kita keluar negeri beli kamera kat sana. Begitu juga pelancong luar datang Malaysia, atau pelajar atau pekerja luar Negara bekerja di Malaysia pastu beli kamera di Malaysia. Kalau betul ko pi lah report kat pengilang asal. Silap-silap agen kena tukar.... Agen Nikon kat Malaysia ni dulu Shiriro tapi sekarang dah di tukar kepada Nikon Malaysia. Sebenarnya charge dia sama saja dengan item asal yang dia jual yang dah habis warranty. Semua sama jer memang mahal pun.
    Last edited by CgSir; 26th March 2013 at 07:41 PM.

  8. The Following User Like This Post:


  9. #23

    Re: Apa beza ap set dengan original

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Tak juga. Kalau masih under warranty ko hantar semula kat agen pengeluar asal atau kat kedai yang asal dapat gak free charge kalau tak tukar alat ganti. Sama jer. Tapi amik masa ler. Mungkin 3 bulan hingga 6 bulan. Kalau dalam Malaysia hanya dua minggu jer dah siap. Kalau ko beli produk pengedar lain tapi bila rosak ko hantar kat pengedar lain memanglah kena charge servis. Aku dulu paling rajin beli AP set. Pengedar asal di Singapore. Time servis pi hantar di Singapore gak lah. Tak de masalah. Kalau hantar di pengedar Malaysia memanglah kena charge macam item yang dah habis warranty walaupun pengedar Singapore masih tanggung warranty.




    Bukan macam tu. Ini macam susahlah kalau pelancong, atau pelajar, atau pekerja kita keluar negeri beli kamera kat sana. Begitu juga pelancong luar datang Malaysia, atau pelajar atau pekerja luar Negara bekerja di Malaysia pastu beli kamera di Malaysia. Kalau betul ko pi lah report kat pengilang asal. Silap-silap agen kena tukar.... Agen Nikon kat Malaysia ni dulu Shiriro tapi sekarang dah di tukar kepada Nikon Malaysia. Sebenarnya charge dia sama saja dengan item asal yang dia jual yang dah habis warranty. Semua sama jer memang mahal pun.
    ooooo.. thanks abam bagi pencerahan...

  10. #24

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25

    Re: Apa beza ap set dengan original

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    banyak melambak bro....
    macam mane nak tengok set tu ape ke ori bro

  11. #25

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Apa beza ap set dengan original

    kena tanya bro..kalau tengok memang tak dapat bezakan sebab bendanya sama..macam abam Azmizi Omar cakap..manufacturer sama cuma beza ialah waranty je.

  12. #26

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Apa beza ap set dengan original

    Quote Originally Posted by changibear View Post
    macam mane nak tengok set tu ape ke ori bro
    Hai... Dah panjang berjela-jela member kita terangkan masih tak faham lagi. Cam nilah. Apa kata ko pergi sendiri kat kilang Nikon Original di Thailand. Kat situ semua set ada Ori set ada AP set pun ada(menurut fahaman ko ler) Ko renung semua kamera yang sama model Ori set dan AP set yang dah siap untuk di eksport. Adakah berbeza ori set dengan AP set yang ko faham tu?

    Dah faham ker belum? Maksud Ori set tu semua kamera itu untuk export ke Malaysia sahaja. Kad warranty Nikon Malaysia bikin dan cetak ler. Pengilang kat Thailand tak cetak kad warranty. Itu maksudnya. Dah banyak kali member jelaskan beza dia hanya pada kad warranty sahaja. Untuk export ke Negara lain bukan Malaysia itu di panggil AP set. Kat warranty di cetak oleh Negara berkenaan, bukan di cetak oleh Nikon Malaysia. Sebab itu kad warranty dia lain dan berbeza. Kamera dia ada juga jual kat Malaysia. Ini yang di panggil AP set.

    Kalau ko beli kamera ini di Low Yat yang asal di eksport ke Hong Kong atau Taiwan, agen Nikon di Hong Kong atau Taiwan inilah yang tanggung warranty. Nikon Malaysia tidak tanggung. Kalau rosak ko kena pi hantar ke Hong Kong atau Taiwan ler. Kalau tak leh hantar Hong Kong atau Taiwan ko kena hantar ke kedai asal ko beli di Low Yat. Biar depa hantar ke Hong Kong atau Taiwan. Itu sebab amik masa 3 bulan hingga 6 bulan. Kebiasaannya dia tidak hantar ke Hong Kong atau Taiwan sebab kos mahal. Jadi dia repair sendiri. Amik masa 3 hingga 6 bulan gak supaya orang percaya dia hantar ke Taiwan berlakon konon-konon Hong Kong ler. Spare part jer dia amik kat Hong Kong sebab kalau amik kat Nikon Malaysia kena charge mahal.

    Sebab itu aku lebih suka amik AP set Singapore. Nak hantar pun tidaklah jauh sangat. Jadi Ori tu maksudnya Kilang Nikon Thailand esport ke Malaysia. AP set maksud Kilang Nikon Thailand export kamera Nikon ke Hong Kong, Taiwan, Singapore, Indonesia dan termasuk di Thailand juga. Sebab itu kad warranty semua berbeza-beza sebab kad warranti agen dalam negeri pengimport sendiri buat kat warranty itu.
    Last edited by CgSir; 29th March 2013 at 10:31 AM.

  13. The Following User Like This Post:


  14. #27

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Apa beza ap set dengan original

    kualiti sama saje dari satu kilang, cuma jaminan aje yg berbeza.
    baru nie teman beli slr kad jaminan colour putih utk body dan lens.
    kata en azmizi colour putih ap. ori kuning.
    kata staf kedia tuu ori!
    macam mana pulak nie?

  15. #28

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: Apa beza ap set dengan original

    nk sng tnya dia..i mau warranty malaysia..kad kuning..trus tido lena hehe..
    A good photograph is knowing where to stand

  16. #29

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kg kt Georgetown, duduk kt Melaka
    Posts
    205

    Re: Apa beza ap set dengan original

    AP = Approved permit..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •