Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 29

Thread: Apa beza ap set dengan original

  1. #1

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Apa beza ap set dengan original

    asalamualaikum semua,
    saya mohon pencerahan tentang perkara diatas.
    ada kedai yang mengatakan ap jaminan kedai dan original jaminan nikon malaysia!
    dari segi kualiti macam mana pulak?

    saya baru dalam dunia foto, baru bercadang hendak membeli dslr.
    harap-harap ada ahli-ahli yang dapat membantu.

  2. #2

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Apa beza ap set dengan original

    kalu nak beli body baik ambik yang waranty nikon/canon malaysia..tapi hati2,takut kena ap set coz kalu kat lowyat kebanyakan AP set pastu jual mcm ori....hati2 n selamt datang ke dunia foto....

  3. #3

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Apa beza ap set dengan original

    macam mana nak kenal ap set dgn yg ori?
    kalau di ipoh kedai mana yg boleh dipercayai?

  4. #4

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: Apa beza ap set dengan original

    kene pggil cmni kot bru phm .. AP Set or Malaysia Set..sama je cume dr segi warranty..cam beli ps3 ..ada malaysia set..ade sg set..dedua ori..warranty je menentukan..

    gi kedai jerit..saya nk malaysia warranty set tokey ! hehe ..dlm warranty card pastikan cop Nikon Malaysia
    A good photograph is knowing where to stand

  5. #5

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Apa beza ap set dengan original

    tumpang mencelah...aku ade beli 55-250mm(baru) murah dari harga pasaran canon tp warranty kedai
    ni kira AP set gak ke?

  6. #6

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    klu waranti kedai tu AP set la tu, dulu orang slalu sebut Grey set, sama jek macam henpon haa

    Sent from my N7100+ using Tapatalk 2

  7. #7

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Apa beza ap set dengan original

    maknanye same aje le ori dgn ap set, tapi kalau telepon jenis ap set org kedai tukar part.
    kalau kamera same juga ke????

  8. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    Itu kes "pekedai" yang tak amanah, bukan sebab fon tu AP atau tak, blom lagi la dengar parts dlm barang kamera/lens kena tukar, kalau ada memang berani betoi la, kos bukan 2...3 kupang tu...

    Sent from my N7100+ using Tapatalk 2

  9. #9

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25

    Re: Apa beza ap set dengan original

    ade ke ap set camera? tak pernah jumpe plak

  10. #10

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Apa beza ap set dengan original

    Quote Originally Posted by changibear View Post
    ade ke ap set camera? tak pernah jumpe plak
    banyak melambak bro....

  11. #11

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Apa beza ap set dengan original

    betul tu byk melambak tp bukan kat pasar lambak la...
    kat miyamondo salah satu nya

  12. #12

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Apa beza ap set dengan original

    KALU KAT IPOH, cari cgE... cg e di ipoh...trusted seller.. hehe
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  13. #13

    Re: Apa beza ap set dengan original

    bezenya rasanya waranty nikon malaysia je.. kalau yang ap warantty die ada tulisan jepun... pi kat nikon servis center malaysia.. silap2 utk repair yang ap serupa dengan harge beli baru.

  14. #14

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Apa beza ap set dengan original

    teman pernah jumpa dalam lazada shop online dia tulis import set harga lagi murah dari yg biasa.
    tak kan repair boleh cecah harga baru sebuah kamera?

  15. #15

    Re: Apa beza ap set dengan original

    die sebenarnye taknak buat... sebab kite beli tak melalui die... pastu die cas la memahal.. wallahualam...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •