Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 25 of 25

Thread: D90 / lcd problem

  1. #16

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: D90 / lcd problem

    Quote Originally Posted by changibear View Post
    grid view? Cube tutup kat dalam setting
    macam mana nak ubah grid view tu?

  2. #17

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: D90 / lcd problem

    Grid View kalau di Canon ianya seperti ini



    yang mana di dalam LCD Display akan terbentuk grid-grid garisan yang bertujuan membantu pengguna dalam membentuk komposisi contohnya menegakkan garis horizontal agar tidak senget dan juga membantu dalam mengimplementasikan "rules of third"....

    Soklan saya

    "Inikah masalahnya?"

    Kalau ini masalahnya, maka jawapan yang paling tepat bagi saya untuk membantu ialah

    "Sila buka balik Manual Book dan baca semula kerana saya yakin jawapan ada di sana"


    # saya rasa bersetuju dengan jawapan abam Mozakim.
    Last edited by miesterzenz; 8th April 2013 at 06:14 PM.

  3. #18

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: D90 / lcd problem

    teman cuba upload video tapi tak boleh. bukan view grid mcm tuu.

  4. #19

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: D90 / lcd problem

    teman rasa betul la kata en mozakim tu,masalah frekuensi tu kot,mungkin ada sesetengah kamera yang xde jalur jalur tu,

  5. #20

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: D90 / lcd problem

    Quote Originally Posted by yusofyeop View Post
    Asalamualaikum,
    kenapa live view @ lcd d90 bergaris2 contohnya macam kita fokus pada tv atau skrin komp?
    klu kita record video garis tuu akan ada tetapi kalau ambil gambar tak ada pulak.
    adakah lcd d90 tu rosak atau tak...
    harap2 ada ahli dan otai2 yg menbantu.
    1. frequency TV biasanya 50hz bagi TV PAL. D90 pula ambek 24frame tak silap saya. Bermakna TV refresh image pada kadar 50 kali sesaat, Camera plak tangkap 24frame je.... belen 26 tak sempat tangkap...
    2. moire effect terjadi sebab pixel d90 besar 1280x720 manakala TV PAL hanyalah 720x576. maka terhasilah moire effects.
    3. D90 bila shot movie dia auto ISO. So bila dia tukar2 tu yg belang2. Bila lowlight lagi ketara. Kamera cuba utk tinggikan ISO. aku pun benci D90 sebab ni.... bosan2
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  6. #21

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: D90 / lcd problem

    tq abam akuss15. udah terbeli d90 saboo ajee lee...
    teman test kat luar rumah tak ade jalur2 tuuu...

  7. #22

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: D90 / lcd problem

    Quote Originally Posted by yusofyeop View Post
    tq abam akuss15. udah terbeli d90 saboo ajee lee...
    teman test kat luar rumah tak ade jalur2 tuuu...
    dekat luar takde problem sebabnya cahaya cukup. Indoor atau cahaya samar2 konfem jadi. memang sakit hati. rasa nak lempar ke sungai. Aku dah jual D90 aku. ambek nikon V1. V1 pon ada tapi tak ketara....

    nak kurangkan ko letak siap2 ISO tinggi2 sikit....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  8. #23

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: D90 / lcd problem

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    dekat luar takde problem sebabnya cahaya cukup. Indoor atau cahaya samar2 konfem jadi. memang sakit hati. rasa nak lempar ke sungai. Aku dah jual D90 aku. ambek nikon V1. V1 pon ada tapi tak ketara....

    nak kurangkan ko letak siap2 ISO tinggi2 sikit....
    baru beli rasanye belum sampai satu bulan, nak tukar lain modal juga. yg penting asah kemahiran dulu...
    cukup modal ambil body fx hee.... heeeee.....

  9. #24

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: D90 / lcd problem

    Quote Originally Posted by yusofyeop View Post
    baru beli rasanye belum sampai satu bulan, nak tukar lain modal juga. yg penting asah kemahiran dulu...
    cukup modal ambil body fx hee.... heeeee.....
    oh baru satu bulan. Sila jangan pegang body FX kelak nanti demam sawan.... hehe.. tiada penawar mujarab melainkan..... wkakakaka
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  10. #25

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: D90 / lcd problem

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    oh baru satu bulan. Sila jangan pegang body FX kelak nanti demam sawan.... hehe.. tiada penawar mujarab melainkan..... wkakakaka
    body fx susah ke nak guna???
    klu kn demam otai2 kat sini boleh ubatkan.......

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •