Results 1 to 10 of 10

Thread: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

  1. #1

    sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    siapa yg tau lens nikkor dx ngan fx.sy pakai d90.yg sy tau lens fx leh pakai utk nikon type dx n fx.tp lens dx x leh pakai kat body type fx.de sesiapa leh explain.de beza ke klu sy pakai lens fx kat d90 sy?tq

  2. #2

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    As-salam,
    bagi dslr berjenama Nikon, body kamera Film atau yang ade tulisan FX seperti D600, d700, D800, D800e, d3, D3s, D3X dan D4 itu membawa bermaksud Bingkai Penuh @ FullFrame. Bagi dslr berjenama Nikon yang seperti D90 dan selainnya adalah berada di dalam kategori DX. Sensor DX lebih kecil berbanding sensor FX.

    *Crop Factor:
    FX = 1.0x (Format FX - Fullframe @ Bingkai Penuh)
    DX = 1.5x (Format DX)

    Soalan : beza ke klu sy pakai lens fx kat d90 sy?
    - Perbezaan apabila lensa FX dipasang pada body DX adalah Jarak Fokal

    Andaikan saudara memiliki lensa Nikkor 50mm f1.8d (Lensa FX)
    i. Jika lensa dipasang pada body D3 ( *FX) - 50mm x 1.0 = 50mm , maka Jarak Fokal lensa tersebut pada kamera itu adalah 50mm.
    ii. Jika lensa dipasang pada body D90 ( *DX) - 50mm x 1.5 = 75mm, maka Jarak Fokal lensa tersebut pada kamera itu adalah 75mm.

    Hamba juga insan biasa seperti kalian yang lain yang ingin belajar bersama2, sila perbetulkan andai hamba tersilap.

    As-salam,
    ai yoyo!

  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu


  4. #4

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    Quote Originally Posted by Nafasera View Post
    As-salam,
    bagi dslr berjenama Nikon, body kamera Film atau yang ade tulisan FX seperti D600, d700, D800, D800e, d3, D3s, D3X dan D4 itu membawa bermaksud Bingkai Penuh @ FullFrame. Bagi dslr berjenama Nikon yang seperti D90 dan selainnya adalah berada di dalam kategori DX. Sensor DX lebih kecil berbanding sensor FX.

    *Crop Factor:
    FX = 1.0x (Format FX - Fullframe @ Bingkai Penuh)
    DX = 1.5x (Format DX)

    Soalan : beza ke klu sy pakai lens fx kat d90 sy?
    - Perbezaan apabila lensa FX dipasang pada body DX adalah Jarak Fokal

    Andaikan saudara memiliki lensa Nikkor 50mm f1.8d (Lensa FX)
    i. Jika lensa dipasang pada body D3 ( *FX) - 50mm x 1.0 = 50mm , maka Jarak Fokal lensa tersebut pada kamera itu adalah 50mm.
    ii. Jika lensa dipasang pada body D90 ( *DX) - 50mm x 1.5 = 75mm, maka Jarak Fokal lensa tersebut pada kamera itu adalah 75mm.

    Hamba juga insan biasa seperti kalian yang lain yang ingin belajar bersama2, sila perbetulkan andai hamba tersilap.

    As-salam,

    penerangan yang baik la abam!

  5. #5

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    yg setahu teman lens dx tak boleh masuk ke body fx full frime kerna saiz sensornya yg berbeza. tetapi lens fx boleh masuk ke body dx. klu kurang tepat mohon otai2 betulkan.

  6. #6

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    Quote Originally Posted by yusofyeop View Post
    yg setahu teman lens dx tak boleh masuk ke body fx full frime kerna saiz sensornya yg berbeza. tetapi lens fx boleh masuk ke body dx. klu kurang tepat mohon otai2 betulkan.
    Lens dx kalo nk masok fx pun boleh, tkde masalah, cuma biler dah pakai kt fx biler tengok dlm viewfinder ade nmpk bulatan hitam keliling..

  7. #7

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    kalau lens FX pakai kat DX akan wujud bingkai hitam kan?

  8. #8

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Melaka, Malaysia
    Posts
    13

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    Quote Originally Posted by changibear View Post
    kalau lens FX pakai kat DX akan wujud bingkai hitam kan?
    Terbalik bro...
    Kalo pakai lens dx kat fx body yg nampak bingkai hitam... Tapi ada body fx yg bole tukar jd dx sensor bila masuk lens dx (dia pon kenal lens tau...)

  9. #9

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    Quote Originally Posted by Nafasera View Post
    As-salam,
    bagi dslr berjenama Nikon, body kamera Film atau yang ade tulisan FX seperti D600, d700, D800, D800e, d3, D3s, D3X dan D4 itu membawa bermaksud Bingkai Penuh @ FullFrame. Bagi dslr berjenama Nikon yang seperti D90 dan selainnya adalah berada di dalam kategori DX. Sensor DX lebih kecil berbanding sensor FX.

    *Crop Factor:
    FX = 1.0x (Format FX - Fullframe @ Bingkai Penuh)
    DX = 1.5x (Format DX)

    Soalan : beza ke klu sy pakai lens fx kat d90 sy?
    - Perbezaan apabila lensa FX dipasang pada body DX adalah Jarak Fokal

    Andaikan saudara memiliki lensa Nikkor 50mm f1.8d (Lensa FX)
    i. Jika lensa dipasang pada body D3 ( *FX) - 50mm x 1.0 = 50mm , maka Jarak Fokal lensa tersebut pada kamera itu adalah 50mm.
    ii. Jika lensa dipasang pada body D90 ( *DX) - 50mm x 1.5 = 75mm, maka Jarak Fokal lensa tersebut pada kamera itu adalah 75mm.

    Hamba juga insan biasa seperti kalian yang lain yang ingin belajar bersama2, sila perbetulkan andai hamba tersilap.

    As-salam,
    Thank for info tsbut.

  10. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: sedikit kemusykilan@x bper nk tahu

    Quote Originally Posted by ismamat View Post
    Terbalik bro...
    Kalo pakai lens dx kat fx body yg nampak bingkai hitam... Tapi ada body fx yg bole tukar jd dx sensor bila masuk lens dx (dia pon kenal lens tau...)
    kalau sumbat lens DX kat FX pon takde masalah. D700 onward ada auto detect DX lens. Walaupon dalam view finder ade hitam sikit tp gambar last takde. Dia hanya capture pada effective resolution saje. Mcm d700 ialah 12mp, tapi kalau tarok DX tak silap aku tinggal 10 atau 8mp saje yg boleh pakai.......

    Sebab tu kalau nak pakai PULPREM, beli lens dulu aa.... paling koman ade 50mm 1.8. FX tu...... D700 kacuk ngan 50mm 1.8 pon dah merembes air liur.....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •