Results 1 to 10 of 10

Thread: Minta pendapat nak tukar lens

  1. #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Red face Minta pendapat nak tukar lens

    Salam forumers

    Aku ada bertukar lens dgn sedara ni ..aku punya Sigma 17-70mm f2.8 tak tetap takda VR,tukar dgn Tamron 17-50mm f2.8 pun takda VR,dia cakap non VC,kira cam sama le kot ..ya ka?Aku mmg nak cari lens 17-50mm dgn apperture 2.8 tak berubah ni,sbb aku punya sigma tu 17-70mm f2.8 tak tetap.
    Sedara tu cakap kalo 17-50mm ni takda VC pun dah ok,tak cam 17-70mm ..camna tuh?tak berapa nak faham le..Otai2 bleh bagi penerangan sikit tak ?utk patik yg tak berapa nak faham ni ..

  2. #2

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Sigma 17-70 f2.8-4. Bukan jenis fix focal length berbanding dgn tamron 17-50 f2.8. Tak tetap tu sebab pada 70mm max aperture boleh gi pon f4 bukan f2.8. Memang kalau tele seeloknye perlu vr sebab sikit gerak dah beri kesan banyak pada gambar. Kalau tamron ni takde vc pon takpe lagi sebab tele panjang pon 50mm. 50mm boleh lagi handheld cuma kalau berpenyakit parkinson tu eloklah beli yg ada vc. Prime lens 50mm mana ada vr/vc. Tak perlu sgt

  3. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Kalo mcm ni bleh tkr sgt2 la ...ntah sedara tu dia nak try sigma plak dia kata..trus ajak nak exchange dgn tamron tu..aku pun sambar je la

  4. #4

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Ada orang cakap lah...tamron 17-50 f/2.8 non VC ni sharpness nya antara yg terbaik dan image colour dia memang tak lari jauh. petua semasa membeli lens tele ialah kalau nampak yang 3.5-5.6 atau 2.8-4.0 atau 4.0 - 5.6 tu maknanya boleh bertukar aperture dia kalau tukar focal lenght...tapi kalau nampak yang f2.8 atau f4 jer..maknanya ko pulas la macam mana lens tu kat mana-mana focal lengh tetap takkan berubah aperture tu kalau dah set kat satu jumlah contohnya f2.8.

    bagi aku ko sambar tamron tu satu tindakan yang agak bagus la...cuma rugi focal lengh 20mm tapi..zoom kaki kan ada...eheheh

  5. #5

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    7

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    aku pernah pakai dua2 lens ni .. kalu kita baca review dua2 ni mmg best ....tapi ini cuma pendapat aku semata2 .. jgn mare lalu tak setuju dgn pendapat aku ni..

    sigma 17-70 f2.8-4 OS - tadak apa yg menarik ttg lens ni kecuali dapat close up & fokusing yg baik dlm low light .. yg lain spt kaler dll tak best ( lens ni yg aku punya lah, dia tak akan sharp kalu guna titik fokus belah kiri )
    Tamron 17-50mm f2.8 - kaler best, gambar cantik kalu cahaya cukup .. kalu low light mcm susah sikit nak fokus..so gambar jadi tak best .. tapi padanlah dgn harganya.. (lens aku punya ni, mula2 beli dulu pernah hantar kedai balik sbb back fokus )

  6. #6

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Quote Originally Posted by Nik Deen View Post
    aku pernah pakai dua2 lens ni .. kalu kita baca review dua2 ni mmg best ....tapi ini cuma pendapat aku semata2 .. jgn mare lalu tak setuju dgn pendapat aku ni..

    sigma 17-70 f2.8-4 OS - tadak apa yg menarik ttg lens ni kecuali dapat close up & fokusing yg baik dlm low light .. yg lain spt kaler dll tak best ( lens ni yg aku punya lah, dia tak akan sharp kalu guna titik fokus belah kiri )
    Tamron 17-50mm f2.8 - kaler best, gambar cantik kalu cahaya cukup .. kalu low light mcm susah sikit nak fokus..so gambar jadi tak best .. tapi padanlah dgn harganya.. (lens aku punya ni, mula2 beli dulu pernah hantar kedai balik sbb back fokus )
    Agreed bab IQ AF Tamron 17-50..low light memang menangis la...kalau dah dua tiga kali sreeet..sreet..sreet..eden terus tukar manual fokus...trus berpegang pada pepatah "trust your eyes!!" hehehehe

  7. #7

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Trust your heart not your eye because your eye can fool you

  8. #8

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    Ada orang cakap lah...tamron 17-50 f/2.8 non VC ni sharpness nya antara yg terbaik dan image colour dia memang tak lari jauh. petua semasa membeli lens tele ialah kalau nampak yang 3.5-5.6 atau 2.8-4.0 atau 4.0 - 5.6 tu maknanya boleh bertukar aperture dia kalau tukar focal lenght...tapi kalau nampak yang f2.8 atau f4 jer..maknanya ko pulas la macam mana lens tu kat mana-mana focal lengh tetap takkan berubah aperture tu kalau dah set kat satu jumlah contohnya f2.8.

    bagi aku ko sambar tamron tu satu tindakan yang agak bagus la...cuma rugi focal lengh 20mm tapi..zoom kaki kan ada...eheheh



    timaseh bro miesterzenz...info berguna tuh

  9. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Quote Originally Posted by Nik Deen View Post
    aku pernah pakai dua2 lens ni .. kalu kita baca review dua2 ni mmg best ....tapi ini cuma pendapat aku semata2 .. jgn mare lalu tak setuju dgn pendapat aku ni..

    sigma 17-70 f2.8-4 OS - tadak apa yg menarik ttg lens ni kecuali dapat close up & fokusing yg baik dlm low light .. yg lain spt kaler dll tak best ( lens ni yg aku punya lah, dia tak akan sharp kalu guna titik fokus belah kiri )
    Tamron 17-50mm f2.8 - kaler best, gambar cantik kalu cahaya cukup .. kalu low light mcm susah sikit nak fokus..so gambar jadi tak best .. tapi padanlah dgn harganya.. (lens aku punya ni, mula2 beli dulu pernah hantar kedai balik sbb back fokus )
    Nik Deen ...TQ,

  10. #10

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Minta pendapat nak tukar lens

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    Trust your heart not your eye because your eye can fool you
    adavirus ...i trust you

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •