Results 1 to 14 of 14

Thread: nak beli Nikon Speedlight

  1. #1

    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    11

    nak beli Nikon Speedlight

    salam mahaguru semua ,aku nak tanya kalau aku nak beli Nikon Speedlight yang jenis mana ye yang sesuai dan terbaik ,aku guna nikon d3200 ,aku cadang nak beli Nikon Speedlight SB-910 ,sesuai ke? atau speedlight tu utk high end user je ke,aku rasa timbul nak beli sebab ada baca satu artikel pasal speedlight.... harap dapat pandangan .... kalau mahaguru kat sini cakap ok je esok nak order teruih ,terima kasih

  2. #2

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    SB910 ...hmmm,dah ok sgt tu,aku rasa molek sgt le kalo bro pencai nak beli..level end user dah tu,eh betoi ke..
    aku sendiri pun dah 2th lebih pengguna SB600,kalo dpt SB910 ni mau pecah kepala wooo

  3. #3

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    kalau ada bajet beli je bro...

  4. #4

    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    11

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Quote Originally Posted by super_kent View Post
    SB910 ...hmmm,dah ok sgt tu,aku rasa molek sgt le kalo bro pencai nak beli..level end user dah tu,eh betoi ke..
    aku sendiri pun dah 2th lebih pengguna SB600,kalo dpt SB910 ni mau pecah kepala wooo

    terima kasih atas pandangan super kent ,aku bukan apa tanya dulu sebelum beli,takut tersilap beli kang menyesal .... maklum la nubis

  5. #5

    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    11

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    kalau ada bajet beli je bro...
    thx aboi ...

  6. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Maaf, aku bukan mahaguru tapi nak komen gak. Pada aku Nikon Speedlight SB-910 dah terbaik sangat sebab kelebihan dia GN paling besar terbaik untuk bounce. Dia ada 3 mode Auto, i-TTL, Auto Aperture Flash dan Non-TTL auto flash yang mana masing-masing auto ada keistimewaan tersendiri. Speedlight yang lebel bawah GN dia rendah dan hanya ada satu auto i-TTL sahaja. Auto i-TTL ni kuat makan battery dan cepat panas berbanding Auto Aperture Flash yang lebih jimat bateri dan kurang panas.

  7. #7

    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    11

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Maaf, aku bukan mahaguru tapi nak komen gak. Pada aku Nikon Speedlight SB-910 dah terbaik sangat sebab kelebihan dia GN paling besar terbaik untuk bounce. Dia ada 3 mode Auto, i-TTL, Auto Aperture Flash dan Non-TTL auto flash yang mana masing-masing auto ada keistimewaan tersendiri. Speedlight yang lebel bawah GN dia rendah dan hanya ada satu auto i-TTL sahaja. Auto i-TTL ni kuat makan battery dan cepat panas berbanding Auto Aperture Flash yang lebih jimat bateri dan kurang panas.
    terima kasih CgSir ,tunjuk ajar dari CgSir amat saya hargai... saya dah order kat shashinkin ,nak pi beli di kedai aku tak reti la,beli online je lah,thx

  8. #8

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Maaf, aku bukan mahaguru tapi nak komen gak. Pada aku Nikon Speedlight SB-910 dah terbaik sangat sebab kelebihan dia GN paling besar terbaik untuk bounce. Dia ada 3 mode Auto, i-TTL, Auto Aperture Flash dan Non-TTL auto flash yang mana masing-masing auto ada keistimewaan tersendiri. Speedlight yang lebel bawah GN dia rendah dan hanya ada satu auto i-TTL sahaja. Auto i-TTL ni kuat makan battery dan cepat panas berbanding Auto Aperture Flash yang lebih jimat bateri dan kurang panas.
    mmmm bile la tabung saya nak penuh nie... nak beli sebutir.... hu..hu..

  9. #9

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    26

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    SB910 nice. selamat mencuba dan menggunakan SB910

  10. #10

    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    11

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    mmmm bile la tabung saya nak penuh nie... nak beli sebutir.... hu..hu..
    insyallah akan ada la tuuu hehe

  11. #11

    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    11

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Quote Originally Posted by shahrulnizam View Post
    SB910 nice. selamat mencuba dan menggunakan SB910

    ye ke bro aku pun tak sabar nak guna ... thx

  12. #12

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    kalo ada bajet. apa ada hal

  13. #13

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Dalam membeli flash ni ada beberapa perkara yg kita perlu check....sama mcm kita nak beli body atau lens....

    ยก) nilai power (gn)...lagi tinggi gn lagi power flash tu...dan selalunya lagi mahal...
    ii) perlu manual atau TTL atau kedua-dua...manual flash selalunya lebih murah..
    iii)berapa bajet kita dan samada kita nak beli main flash atau bekap..

  14. #14

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: nak beli Nikon Speedlight

    Recycle time jugak penting...selalunya flash high end biasanya gn lebih tinggi dan recycle time lebih cepat...so kalau nak flash utk wedding/event better beli flash dari jenama nikon (kalau pakai nikon) dan beli second flash sebgai bekap...utk bekap flash third party cam brand yong nuo pun dah memadai.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •