Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 44

Thread: Adavirus | 2013 | Landscape

  1. #1

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Lightbulb Adavirus | 2013 | Landscape

    Hajat tahun 2013 ni nak memahirkan skill landscape photography. Dikongsikan bersama gambar2 untuk penilaian umum.


    1. Putrajaya reservoir - HDR 7 frame :32 sec|ƒ/9.9|ISO 100|10 mm




    2. Sunset B&W - Pusat Sukan Air Putrajaya - Long exposure ND 400 : 30 sec|ƒ/9|ISO 100|10 mm




    3. Sunrise - Masjid As-Salam Puchong - Long exposure ND 400 :8 sec|ƒ/16|ISO 100|15 mm




    4. Sunrise - Masjid Putra, Putrajaya - Long exposure ND 400 :13 sec|ƒ/11|ISO 100|22 mm




    5. Sunset - KLCC - 7 frame HDR : 2.6 sec|ƒ/11|ISO 100|10 mm




    6. Sg. Tekala Waterfall - Slow shutter ND 400 : 30 sec|ƒ/7.1|ISO 100|10 mm

    Last edited by adavirus; 7th May 2013 at 09:56 PM.

  2. #2

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Cheras
    Posts
    88
    2&5 paling menarik di mata nubis saya

  3. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    gambo mcm ni kira dah pro...nak memahirkan diri mcmna lagi ?memang dah ohsemnya gambo2 ni

  4. #4

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    perak
    Posts
    24

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    cantiknya gambo.. teman newbie ingin bertanya kalau nak buat gambo macamni nak guna lens macamana?

  5. #5

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    sunray gbr no 6 tu kemas sgt la.....

  6. #6

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Quote Originally Posted by WanZaid View Post
    2&5 paling menarik di mata nubis saya
    Tq. Yg lain tu tolong komen agar boleh improve.

    Quote Originally Posted by super_kent View Post
    gambo mcm ni kira dah pro...nak memahirkan diri mcmna lagi ?memang dah ohsemnya gambo2 ni
    Tq bro. Belom pro lagi. Banyak kesilapan perlu diperbetulkan.

    Quote Originally Posted by azharizanal View Post
    cantiknya gambo.. teman newbie ingin bertanya kalau nak buat gambo macamni nak guna lens macamana?
    Tq. Gambar2 tu guna lens wide angle. Ambe hanya ada lens 10-22mm jer hehe.. Tapi nak buat gambar camtu bukan takat lens jer, banyak lagi alat lain contohnya filter, 3 axis spirit bubble, shutter cable relase (ada lock) dan tripod yg kukuh. Tak lupa gak photomatic, lightroom dan photoshop

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    sunray gbr no 6 tu kemas sgt la.....
    Over sangat ker bro. Ok nanti repair sikit

  7. #7

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    gambo lawo beh... selamat maju jaya!

  8. #8

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    gambo lawo beh... selamat maju jaya!
    terima kasih bro

  9. #9

    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Bawah tempurung kelapa...
    Posts
    41

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Abam adavirus..ambo adik nubies nak tanya..7frame ambo faham hok 32 sc ambo dok faham..bleh abam tlg explaing seket..

  10. #10

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Quote Originally Posted by Manpenaga View Post
    Abam adavirus..ambo adik nubies nak tanya..7frame ambo faham hok 32 sc ambo dok faham..bleh abam tlg explaing seket..
    jawapan dia senang jer... 32 second tu adalah angka yang dikeluarkan oleh adobe lightroom. kiraan cam ner saya tak pasti tetapi mungkin ia mengambil kira hasil tambah tolak average 7 frame tu kot. sebab dalam 7 frames tu ada slow shutter ada normal dan ada fast shutter speed. menjawab soalan tak?

    untuk dapatkan slow shutter yang lebih lama elok pakai filter yg 9 stop atau 10 stop. contoh macam hoya nd 400.

  11. #11

    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Bawah tempurung kelapa...
    Posts
    41

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Oh...faham faham tq..abam adavirus

  12. #12

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Allah lawo nye gambo...ade beza tak if kita shoot semua ni tak pakai nd400?
    maaf tye....tak tahu

  13. #13

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Quote Originally Posted by aredeep_haron View Post
    Allah lawo nye gambo...ade beza tak if kita shoot semua ni tak pakai nd400?
    maaf tye....tak tahu
    Ya ada beza. tak semua gambar tu pakai nd400. filter tersebut sesuai dipakai jika nak dapatkan slow shutter lebih supaya pergerakan awan/air/lampu kereta nampak lebih menarik. perlu diingat yg nd400 bukan filter untuk kawalan under/over expose cahaya. Teknik HDR yang boleh kawal exposure tersebut.

    Saya tak pernah buat lagi ND400 + HDR kerana pada saya tak elok untuk sensor.

  14. #14

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Jitra/Marang
    Posts
    167

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Cantik-cantik gambarnya..kesannya macam mana tuan..klu nak main hdr+nd filter brapa yang elok?mohon tunjuk ajar

  15. #15

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Adavirus | 2013 | Landscape

    Quote Originally Posted by rhu dua View Post
    Cantik-cantik gambarnya..kesannya macam mana tuan..klu nak main hdr+nd filter brapa yang elok?mohon tunjuk ajar
    shutter speed lama sangat buat sensor panas, noise banyak dan kemungkinan boleh jadi hot pixel. kamera saya mudah kena serang hot pixel. kalau zoom nampak bintik2 biru. kalau nak pakai nd filter bila buat hdr pakailah yg 2-3 stop dah lah. just my 2sen opinion.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •