Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 45

Thread: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

  1. #16

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    lain macam penangan IR ni.....aku mmg x tau apa... nak tanya....sy lihat warna IR ni x consistant... kekadang daun warna merah, coklat, hijau....adakah disebabkan olahan warna? apakah warna asal dari body (klu body oprek)...... sbb ada org bgtau warna IR adalah warna sebenar yg mata kita x nampak...

  2. #17

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Uishhh... ni bukan nubees dah nim, rasanya ni gambo ada masuk dalam latest brochure "snapshot" Nikon Malaysia oooo.... congrats bro

    Sent from my N7100+ using Tapatalk 2
    btl la abam mozakim..saya bru je main IR.. "rasanya ni gambo ada masuk dalam latest brochure "snapshot" Nikon Malaysia oooo" yeker?tak tahu pun

  3. #18

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    gambar 11 abam mozakim...aduiiiii lawo

  4. #19

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    ni baru blajaq masking....waa saya buak baru blaja...

  5. #20

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    IR ni perlukan kreativiti nak merwarna. kena kenal warna dalam roda warna (main bedal ni) ikut kesesuaian.
    setiap warna ada partner dia, warna harmoni. chewaah... kalau letak hijau, sebelah warna merah. mau cacamarba. hehehe
    membaca dari 2008 di fdmc, last last lupa password.huhu

  6. #21

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    lain macam penangan IR ni.....aku mmg x tau apa... nak tanya....sy lihat warna IR ni x consistant... kekadang daun warna merah, coklat, hijau....adakah disebabkan olahan warna? apakah warna asal dari body (klu body oprek)...... sbb ada org bgtau warna IR adalah warna sebenar yg mata kita x nampak...
    Teman dulu pun konpius padal IR nim, tapi bila dok ikut sifoo2, dapat la paham sket2, ekceli masta DOME ada explain dah kat Intro Thread IR nim, kat sini bro :-

    http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=4173

    Yang pasti bro dapat salah info.... IR ni yang tak dapat dilihat dengan mata kasar manusia Kaler terpulang pada kita nak mengetunenya bak macam kata abam Nelza yang dah awal lagi main IR banding dengan teman .... ikut kesesuaian, awal2 nim teman pun kadang2 pening gop nak ngejas kaler bagi sedap mata mandang Banyak tips2 & guide ada kat "Sticky thread" yang abam DOME dah bagi sebadai panduan untuk memahami apa itu IR fotografi.

  7. #22

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by aredeep_haron View Post
    ni baru blajaq masking....waa saya buak baru blaja...
    gayo jadi dah tu

  8. #23

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by aredeep_haron View Post
    btl la abam mozakim..saya bru je main IR.. "rasanya ni gambo ada masuk dalam latest brochure "snapshot" Nikon Malaysia oooo" yeker?tak tahu pun
    betoiiii.... nampak serupa haa... ni link dia : http://www.nikonclub.com.my/uploads/...1-p1-front.jpg

  9. #24

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    betoiiii.... nampak serupa haa... ni link dia : http://www.nikonclub.com.my/uploads/...1-p1-front.jpg
    masyaallah..memg betui la...tu pic saya...tak tau menahu pun...aduss..kalau abam mozakim tak gtau..samppai sudah tak tau nim

  10. #25

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    owh....btl2 saya de hantar ke nikon.....Dr ali punye ni..tapi tak tau plak terpilih macam ni...

  11. #26

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Otai mozakim.....bila waktu yg sesuai utk snap gambar IR nih? Tengah hari ke?
    Cap ayam motosport shooter

  12. #27

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by Rhom View Post
    Otai mozakim.....bila waktu yg sesuai utk snap gambar IR nih? Tengah hari ke?
    aishhh.... otai takde, petai konfem .... kalau ikut kesedapan teman, time sodap melayan IR nim selepas kol 10am hingga sekitar 4pm++ .... time2 hot dia punya sedap lain macam sket

  13. #28

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Otai mozakim, filter ir ada pelbagai jenis ker? Kalau pakai filter ir ape kekurangan dia?

  14. #29

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    best.... ambe pun dah start lupa ngedit IR.... lama sangat tinggal

  15. #30

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    ishhh mencik arr... mentang2 deme ada body IR. teman pun ada jugop, tapi tak mau jadi cenggitu pun. heran sungguh naper tak buleh. last-last ropanya menda tu buleh setakat tukor channel TV ajerrr.. haha

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •