Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 45 of 45

Thread: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

  1. #31

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    Otai mozakim, filter ir ada pelbagai jenis ker? Kalau pakai filter ir ape kekurangan dia?
    Yep filter IR pun ada macam2 jenis, bleh semak sticky thread yg Dome/Aji letak kat atas dalam topik IR nim boh. Kalau guna filter IR macam biasa guna filter2 lanskap kelemahannya macam kita guna filter ND untuk long exposure, jadi nak shut kena pakai tripod sebab speed shutter slow untuk dapatkan gambar yang well exposed, kalau oprek terus pasang dalam kumira kita bleh shut macam biasa 100%, cuaca ok layan handheld anitaim

    Quote Originally Posted by sedi78 View Post
    best.... ambe pun dah start lupa ngedit IR.... lama sangat tinggal
    rugi tinggal lama2 tu boh... heehee. moh aktifkan kembali

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    ishhh mencik arr... mentang2 deme ada body IR. teman pun ada jugop, tapi tak mau jadi cenggitu pun. heran sungguh naper tak buleh. last-last ropanya menda tu buleh setakat tukor channel TV ajerrr.. haha
    erkkk.... itu IR remote control namanyeee

  2. #32

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by aredeep_haron View Post
    owh....btl2 saya de hantar ke nikon.....Dr ali punye ni..tapi tak tau plak terpilih macam ni...
    tahniah bro!

  3. #33

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    tahniah bro!
    trima kasih tuan AboyNajun

  4. #34

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Ampang
    Posts
    7

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    phewww gambar2 kt atas mcmtu newbie? Kalo legend mau tahap terbeliak mata.

    Semartt giloooo. Bole join skali outing?

  5. #35

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by KamalAmirul View Post
    phewww gambar2 kt atas mcmtu newbie? Kalo legend mau tahap terbeliak mata.

    Semartt giloooo. Bole join skali outing?
    tu abam mozakim.....masta tu

  6. #36

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Ampang
    Posts
    7

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Nak tanya, operate body tu mcmana dan dekat mana bole pegi operate? pegi Nikon Centre eh? Berapa harga operate? Ade pro n con tak pada kamera selepas operate?

  7. #37

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by aredeep_haron View Post
    tu abam mozakim.....masta tu
    aishhhh.... masta camnonye.. baru 2 bulan pegang body IR nim, x abih explore pun lagik... huhuhuh

    Quote Originally Posted by KamalAmirul View Post
    Nak tanya, operate body tu mcmana dan dekat mana bole pegi operate? pegi Nikon Centre eh? Berapa harga operate? Ade pro n con tak pada kamera selepas operate?
    Nikon centre tak buat bro, hehehehe. Yang oprek ni ada individu tertentu je, yang berkemahiran untuk bukak body & oprek masukkan filter IR nim, kos pun berbeza-beza gakla, range dari 550++ ke 800++, berdasarkan jenis IR & juga kepayahan bukak body

  8. #38

    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Ampang
    Posts
    7

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Abes dekat mana kalau sy nak operate body saya? Ade pro n contra?

  9. #39

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by KamalAmirul View Post
    Abes dekat mana kalau sy nak operate body saya? Ade pro n contra?
    Kalau kat Forum ni, setau teman tuan owner forum ni, abam DOME NIKONG ada buat oprek body IR, cuma tatau skang ni abam Dome masih buat ke tak, sebab nampak dia sangat sebuk skang nim dengan kembara fotografi around the world. Sahabat teman pun ada jugak buat, seingat teman takat skang ni dia penah buat kat body D70 dengan D90 kot... so body lain tak sure plak ... sebelum ni banyak orang antor buat di Indonesia

  10. #40

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Kalau kat Forum ni, setau teman tuan owner forum ni, abam DOME NIKONG ada buat oprek body IR, cuma tatau skang ni abam Dome masih buat ke tak, sebab nampak dia sangat sebuk skang nim dengan kembara fotografi around the world. Sahabat teman pun ada jugak buat, seingat teman takat skang ni dia penah buat kat body D70 dengan D90 kot... so body lain tak sure plak ... sebelum ni banyak orang antor buat di Indonesia
    memerlukan kos yang tinggi tak bro?

  11. #41

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Kuantan Pahang..
    Posts
    86

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    ade je org buat d Malaysia nim..takyah anto ke Indon

  12. #42

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    Quote Originally Posted by aredeep_haron View Post
    ade je org buat d Malaysia nim..takyah anto ke Indon
    Ya... teman ada mention, kalau awal2 dulu tepaksa anto ke Indon... skang bleh buat di sini je

    Sent from my N7100+ using Tapatalk 2

  13. #43

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    putrajaya
    Posts
    79

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    dlu ade try anto body d80 ke masta DOME NIKONG utk oprek IR tp xmenjadi...nk anto body D90 syg ler pulok body dh tggl yg tu jer....teringin gop nk main IR mcm abg2 ensem nie...

  14. The Following User Like This Post:


  15. #44

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    Quote Originally Posted by matjack View Post
    dlu ade try anto body d80 ke masta DOME NIKONG utk oprek IR tp xmenjadi...nk anto body D90 syg ler pulok body dh tggl yg tu jer....teringin gop nk main IR mcm abg2 ensem nie...
    Untuk makluman, dukacitanya teman dah jual body IR teman sebab memerlukan cash urgent 3 blan lepas. Cuma ambo bleh kata IR dgn body D90 lebih sedap sebab banyak setting picture control leh ejas & tune, x macam D80. Dan kawalan noise D90 jauh lebih bijak dr D80 di mana oprek IR ni output gambar noise agak kasar la jugak.

    InsyaAllah lepas nim kalau ada rezeki lebih ambo akan berIR kembali... ketagih braser dah 3 blan x ngeshut IR nim...huhuhuu

    Sent from my Lenovo S890 using Tapatalk 2

  16. #45

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    putrajaya
    Posts
    79

    Re: MyInfraRed [Semi IR - Autumn Version]

    hehehe...ade satu body tu jer....tinggal d90 jer d80 suda jual....nk na carik filter jugak la mcm nie...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •