Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: Bedah Foto | Potrait puteriku

  1. #1

    Bedah Foto | Potrait puteriku

    [IMG][/IMG]

    Canon EOS 600D
    f/5.6
    1/100sec
    ISO-100
    Focal length 49mm
    wb auto


    p/s: betul ke detail saya ni..?
    Last edited by mozakim; 11th June 2013 at 04:44 PM.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    sekadar kritik membina:

    dapatkan sudut yg sama dgn paras mata (eye-level) dan lagi baik kalau ada eye-contact

  3. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    lagi elok kalau tak suluh lubang hidung dari bawah.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #4

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    lagi ilmu utk disedut dari abam2 otai..

  5. #5

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    cuba convert ke B&W...apply green filter (ehhh tak pasti canon ada ke tak function ni)...

  6. #6

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    dah convert cam abam jai bgtau jgn lupe tepek semule ye.. hu..hu..

  7. #7

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    cuba convert ke B&W...apply green filter (ehhh tak pasti canon ada ke tak function ni)...
    Ada abam...kat picture style>monochrome>filter>green.. tapi tak pasti kat 600D ada tak in-body image processing..kalau 60d ada...

  8. #8

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    Ada abam...kat picture style>monochrome>filter>green.. tapi tak pasti kat 600D ada tak in-body image processing..kalau 60d ada...
    erkks....nak tanya la..
    B&W tu ape ye..?
    apply green filter mcm mana pulak ehh?

    maaf...saya really new beginner with fotografi ni...gambar tu pun antara "sessi latihan menembak" ambe yg pertama dgn dslr...

  9. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    adehhh bro ...mcmni gaya bro kena bnyk buat ulangkaji ngan uncle google ...
    B/W tu adalah black and white,dlm setiap dslr ada function utk shoot b/w,apple green filter tu saya tak brp nak tau plak,mgkn teknik filter kot.saya pengguna nikon,canon tak pasti le pulok

  10. #10

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by mali3501 View Post
    erkks....nak tanya la..
    B&W tu ape ye..?
    apply green filter mcm mana pulak ehh?

    maaf...saya really new beginner with fotografi ni...gambar tu pun antara "sessi latihan menembak" ambe yg pertama dgn dslr...


    dah abis baca manual ke lum? bukan lah nak mengarah tapi sebenarnya proses pertama selepas beli kamera ialah...KHATAMKAN MANUAL body camera. bukan apa bro, kalau dah faham body, baru kita cerita pasal exposure setting plak..pastu kalau dah faham exposure..then kita belajar komposisi plak...dah faham komposisi barulah kita belajar editing...memang aku akui pertama kali pegang kamera terus nak shoot gambar yg cun-cun( berlaku kat aku jugak) tapi akhirnya aku sedar yg aku banyak buang masa. percayalah, aku belajar banyak dari forum ini SAHAJA dan dari pakcik google. Alhamdullilah, dari 1000 gambar tu dapatlah 1 gambar yang menyejukkan hati....Insyallah...

    #Apapun aku respek bro ni..dia berani gambarnya di bedah foto...sedangkan aku dah bertahun kat forum ni tapi takut nak letak gambar....nak kena beranikan diri ni.....


    CAIYOK!!!

  11. #11

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    tq atas nasihat otai2 semua....
    manual book tu rasanya dah 3 kali saya khatam...dan kalau saya keluar pun saya bawak sekali manual tu dlm bag kamera. memang manual tu byk membantu.. cuma utk lebih jelas sy akan cari forum...kt forum sy boleh bertanya...kat manual book saya tk boleh tanya (tanya boleh tp dia tk jwb la...he..he..) tu sy suka bertanya kt forum @ googling...ada respon...

    tentang b&w dn green filter nnti sy godek balik sy punya cam tu...

    tqvm atas tunjukajar..

  12. #12

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by mali3501 View Post
    tq atas nasihat otai2 semua....
    manual book tu rasanya dah 3 kali saya khatam...dan kalau saya keluar pun saya bawak sekali manual tu dlm bag kamera. memang manual tu byk membantu.. cuma utk lebih jelas sy akan cari forum...kt forum sy boleh bertanya...kat manual book saya tk boleh tanya (tanya boleh tp dia tk jwb la...he..he..) tu sy suka bertanya kt forum @ googling...ada respon...

    tentang b&w dn green filter nnti sy godek balik sy punya cam tu...

    tqvm atas tunjukajar..
    alhamdullilah dah khatam manual tu...apapun rujuk balik manual mcm mana nak set bnw...

    kalau camera saya mcm saya tunjuk kat atas le tadi..

    Picture Style > Monochrome > Filter > Green

    #saya pakai 1100D je...

  13. #13

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post

    #saya pakai 1100D je...


    sudah laaaaaaaaaaaaa
    Last edited by red; 13th June 2013 at 02:24 PM.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  14. #14

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by red View Post

    sudah laaaaaaaaaaaaa
    haha..kantoi sudahhh...5D mark 3..tmbh dgn lemang putih

  15. #15

    Re: Bedah Foto | Potrait puteriku

    Quote Originally Posted by red View Post


    sudah laaaaaaaaaaaaa
    perghhh......otai ni....
    mohon tunjukajar......

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •