Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Tripod pilihan?

  1. #1

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Tripod pilihan?

    Asalamualaikum kepada semua warga fotomedia, teman buka thread nie utk mendapat pendapat dan cadangan dari otai2 yg berpengelaman tentang pemilihan tripod dari segi kegunaan dan jenama.
    harap dapat tip2 yg berguna dari otai2 sebelum membeli tripod.

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Tripod pilihan?

    saya pengguna manfrotto dan fancier. untuk tripod yang stabil dan murah, saya cadangkan benro.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tripod pilihan?

    setakat ni saya peminat tegar barang-barang yang murah tapi berkualiti..hahahhahaha!!

    saya menggunakan JUSINO yg rege RM400++ tu...mcm Fotopro je. stabil, dan senang dicuci. boleh buat monopod dan galah bersihkan sesawang...sangat berguna!

    Last edited by miesterzenz; 4th July 2013 at 01:48 PM. Reason: masukkan gambo

  4. #4

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Tripod pilihan?

    Quote Originally Posted by red View Post
    saya pengguna manfrotto dan fancier. untuk tripod yang stabil dan murah, saya cadangkan benro.
    TQ abam red, benro modelnye? angggaran harganya berapa?

  5. #5

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Tripod pilihan?

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    setakat ni saya peminat tegar barang-barang yang murah tapi berkualiti..hahahhahaha!!

    saya menggunakan JUSINO yg rege RM400++ tu...mcm Fotopro je. stabil, dan senang dicuci. boleh buat monopod dan galah bersihkan sesawang...sangat berguna
    boleh tahan juge harganye, ade ke barang murah berkualiti? heee... cuci sawang? pelbagai guna tripod nie. TQ abam miesterzenz DGN INFO. budget bawah rm250.

  6. #6

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Tripod pilihan?

    pernah pinjam kawan punya tripod, bila pasang kamera lentok ke bawah. tapi jenis murah leee. rm90

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Tripod pilihan?

    benro rata2 boleh dapat yang ringan dan stabil sekitar 400-500 bergantung kepada jenis head. dulu aku cari A-350 kat kl tapi tak jumpa, last2 angkat manfrotto. biar pengguna benro sendiri yang bagi pandangan berdasarkan pengalaman mereka atau cari je review. fotopro pun rasanya ok kut. manfrotto ni berat, malas nak angkut sana-sini. kalau nak yg ringan tu kena jual balik dslr baru mampu angkat yg carbon fibre.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. #8

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Tripod pilihan?

    saya guna cap kerbau.. murah ja beli tak ingat harga rasa bawah rm300. tak ringan sangat. oklah stedy. boleh kangkang besar. siap ballhead. boleh switch ballhead letak bawah untuk shot macro. so far kerap guna dan tapak mula tercabut. ingat nak letgo nak cari yg kuat coz selalu guna tripod.


  9. #9

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Tripod pilihan?

    saya pakai cap wei feng..pan head..harge dlm 250..berat..klo pikul naik moto time pg kje boleh tahan la sakit bahu nye..tp ok la stakat ni..kukuh dan mudah utk dikendalikan..

  10. #10

    Re: Tripod pilihan?

    saya pakai tripod china jenama keep. boleh tahan. of coz tak bagus berbanding yang ada jenama. tapi gambar cantik jugak
    membaca dari 2008 di fdmc, last last lupa password.huhu

  11. #11

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Tripod pilihan?

    jurujual kedai kamera kata jenis head bold susah nak adjust atau susah ubah posisi, betul ke mcm tuu?

  12. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Tripod pilihan?

    ikut kegunaan dan keserasian pengguna. kebanyakan photographer suka ball head sebab boleh adjust laju- release head dia, adjust dan ketatkan balik. boleh pakai 1 release button je. tapi untuk precision tuning agak sukar sebab bila 1 control (lock/release) je, tak boleh nak adjust yaw/pitch/roll secara individu.

    aku suka pakai pan head. ni agak ketinggalan zaman sebab nak adjust dia kena pakai 3 lock control. bagusnya ialah boleh adjust dengan teliti setiap satah.

    pasaipe aku pakai pan head ialah kegunaan utama aku ialah untuk shoot video jadi aku boleh lock 2 satah dan gerak 1 je. kalau pakai ball head habis la goyang atas bawah siap rolling sekali.

    pasaipe ramai suka ball head ialah ramai photographer yg guna tripod untuk kestabilan dan mengurangkan lenguh (kamera+lens=5kg) jadi dia tak perlu lock pada fine tuning tepat mahupun keperluan untuk buat panning.

    ni pandangan aku yg jarang guna tripod. jadi mungkin tak revelen dgn genre dan pendekatan sesetengah orang.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  13. The Following User Like This Post:


  14. #13

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Tripod pilihan?

    Kelebihan ball head adalah bila mana kedudukan tripod dikawasan yg condong, maka boleh di adjust kedudukan kamera supaya tegak dengan mudah

  15. #14

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    setuju dgn abam red... pan head or ball head memasing ada lebih dan kurang, depend pada penggunaan memasing. Beli dedua jenis head... end of story... bleh guna ikut kesesuaian....hehehe

    Sent from my N7100+ using Tapatalk 2

  16. #15

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Tripod pilihan?

    kawe pake tripod yg oram duk guna utk sukat jalan tu jah... modify sikit utk pasang video head...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •