Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: Mode manual

  1. #1

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Mode manual

    Asalamualaikum kepada semua ahli fmdc, ingin bertanya kepada semua ahli dan otai2 cara2 nak setting mode manual. teman guna d90 apabila set ke manual mettring dlm viewfinder akan underexpso (gelap). cuba ubah shhuter speed, iso dan appture masih tetap same aje. harap2 ada respon dan bantuan dari otai2 sekilan.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Mode manual

    Waalaikumussalam tuan...

    Masa tuan ejas aperture & shutter speed tu atau menghalakan lens ke mana-mana arah, ada perasan tak sesuatu yg bergerak ke kiri dan ke kanan kat light meter tu? (rujuk gambarajah, item nombor 21)

    Kasi ejas penunjuk dia duduk kat 0, baru la betul exposure dia...


  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Mode manual

    banyak sebab boleh jadi camtu. cuba guna setting ni pada mode manual: f3.5 ISO800 1/100s dan ambik gambar kat luar rumah di waktu siang. tak kira la pokok ke, kambing ke, unta ke. lepas tu gambar tu bubuh kat sini. senang sikit kami nak bantu bila ada symptom untuk dilihat, jadi bubuh la gambar beserta exif data sekali. doktor pakar pun susah nak diagnose kalau tak tengok symptom penyakit, inikan pula kami yg tiada mata bionic.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #4

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Mode manual

    Quote Originally Posted by yusofyeop View Post
    Asalamualaikum kepada semua ahli fmdc, ingin bertanya kepada semua ahli dan otai2 cara2 nak setting mode manual. teman guna d90 apabila set ke manual mettring dlm viewfinder akan underexpso (gelap). cuba ubah shhuter speed, iso dan appture masih tetap same aje. harap2 ada respon dan bantuan dari otai2 sekilan.
    Ko ubah ke tiga-tiga nya sekali sapa suruh? Ko ubah salah satu sahaja sudahlah. Tengok dulu efak dia macam mana.

  6. The Following User Like This Post:


  7. #5

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: Mode manual

    tengok kat sini bro...maybe membantu:
    http://ebookfotografi.com/manual-mode/

  8. #6

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Mode manual

    tq abam red saya cuba setting tersebut.

  9. #7

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Mode manual

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Ko ubah ke tiga-tiga nya sekali sapa suruh? Ko ubah salah satu sahaja sudahlah. Tengok dulu efak dia macam mana.
    betul juga tuu, nanti teman cuba setting satu2.

  10. #8

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Mode manual

    [QUOTE=azizan;514475]tengok kat sini bro...maybe membantu:
    http://ebookfotografi.com/manual-mode/[/QUOtq

    tq bro azizan info yg bagus, terutama org baru mcm teman nie.

  11. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    perak
    Posts
    24
    Chor.. Mike duduk area mane? Kot kot boleh bersua, dpt jugak teman blajo bersame2... Hihi

    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2

  12. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Mode manual

    Quote Originally Posted by azharizanal View Post
    Chor.. Mike duduk area mane? Kot kot boleh bersua, dpt jugak teman blajo bersame2... Hihi

    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
    mike tanya kat sape sebenornye ni?? haha

    mengkalu tanya pd teman, teman duduk Kolompo nu di Ampang... hehe

  13. #11

    Re: Mode manual

    Baca lah user manual dulu.....semua ada kat situ apa...
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  14. #12

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Mode manual

    cuba tampal gambo kat sini siap bagi EXIF data dia sekali..mungkin boleh dapat di kesan kesilapannya di mana...tapi terus teranglah..aku pun tak selalu pakai mode manual ni...selalu sebat Tv ngan Av (aku geng tali merah,bkan geng 04 kongsi gelap) hehehe...yg penting dapat gambo cantik...pedulik ape manual ke auto ke..yg penting aku puas hati..tapi memang manual tu kalau pandai berpuluh2 lebih baik le..cuma aku je yg malas..hahahaha

  15. #13

    Re: Mode manual

    Sebenarnya David Noton photographer landscape terkenal dari UK pon mengaku most of the time dia pakai Aperture Priority....haaa sapa kata pro pakai manual mode?
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  16. The Following User Like This Post:


  17. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Mode manual

    aku pakai compact je sekarang.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  18. #15

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Mode manual

    "A" mode all the time....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •