Results 1 to 14 of 14

Thread: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

  1. #1

    Unhappy Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    Assalam....nak mintak tolong mcmmana nak buka gambar dlm format CR2..
    Nak transfer gambar dlm memory card ke PC, tapi tak boleh sebab dlm format CR2 dan gambar2 tu adalah gambar masa raye hari tu saya guna kamera Canon. So, adakah saya kena install software khas dulu utk buka file gambar dlm format CR2 ni....
    Terima kasih atas bantuan..

  2. #2

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    CR2 tuh ape? Is it Canon native RAW image?
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  3. #3

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    CR2 adalah format RAW untuk canon.
    boleh bagi tahu pakai kamera canon model apa dan phoshop version berapa?

  4. #4

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    Format RAW boleh buka pakai photoshop, TETAPI kena install plug-in Adobe Camera Raw (ACR)...boleh donwload percuma kat adobe.com.

    Setiap version ACR berbeza untuk versi PHOTOSHOP (cs4,5,6..) sebagai contoh photshop CS6 memerlukan ACR7.1 dan ke atas...

    ..dan sesetengah model kamera yang baru kena pakai ACR yang latest...

  5. #5

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    Kalau CR2 yg latest version mungkin dgn Adobe Camera Raw plug-in pon tak boleh bukak so kena convert dulu tu DNG format (digital negative). Just download Adobe DNG Converter drpd Adobe website. Convert CR2 file to DNG format...dah convert baru bukak DNG files tuh pakai Adobe Camera RAW plug-in mcm biasa.

    Tapi saya tak berapa pasti apa masalah Saudara mali nih...samada tak tahu nak bukak RAW file atau RAW file tuh tak compatible?

    Tolong cuba lebih spesifik....
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  6. #6

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    Rasanyer TT bukan pengguna camera DSLR dan tak tau pasal RAW file format. CR2 adalah file format RAW untuk Canon. Nak buka raw file hanya perlu install sahaja cd yang disertakan semasa beli kamera. Dalam cd tersebut ada software digital photo professional yang boleh baca format CR2 tersebut. file raw berbeza dengan jpeg. sepatutnya tuan TT tidak menggunakan file raw kalau hanya untuk ambil gambar biasa melainkan untuk buat post editing.

  7. #7

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    untuk info, saya guna camera Canon 600D. Sebelum ni ok boleh transfer ke pc....mungkin yg kali ni saya ada buat silap setting kat kamera kut...mungkin saya buat setting format RAW kut.
    So...tuan adavirus...saya kena install software digital photo professional baru boleh baca. saya cari cd tu dulu utk install kt pc..tqvm

  8. #8

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    Adalah amat merugikan kalau dah pakai DSLR tetapi tak tahu menahu pasal nak shooting RAW sebabnya dgn shooting RAW kita akan dpt gambar yg lebih memuaskan dan lebih mengikut selera kita.. just my 2 sen worth of opinion lah
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  9. #9

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    boleh bg tunjukajar tak bro...baru sesangat pgg dslr ni......

  10. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    cuba bro install DPP dulu..lepas tu try buka file CR2 tu tadi, rasanya boleh..cuma masalahnya kat sini mungkin bro tak biasa guna DPP (termasuk la saya..hehe). kat sini ramai yang terer2..boleh tanya, tapi bro still kena refer gak dekat source yg ada mcm manual book or utube...pembelajaran berterusan..tak paham boleh check kat sini balik..insyaAllah ramai la yg membantu nnt..IMHO
    Biarlah sedikit asalkan ianya berterusan..daripada banyak tetapi sementara

  11. #11

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    saya dh installl DPP & dah dpt buka file CR2 tu...saya juga dh convert dr CR2 ke JEG tp masih save dlm format CR2 sbg backup....saya tengok function DPP ni ok gak, boleh buat editing kut..
    mintak tunjukajar drp yg biasa guna DPP kt sini boleh kan?

  12. #12

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    Quote Originally Posted by mali3501 View Post
    saya dh installl DPP & dah dpt buka file CR2 tu...saya juga dh convert dr CR2 ke JEG tp masih save dlm format CR2 sbg backup....saya tengok function DPP ni ok gak, boleh buat editing kut..
    mintak tunjukajar drp yg biasa guna DPP kt sini boleh kan?
    Syabas! try cari adobe lightroom kalau nak belajar edit raw file. lebih mudah berbanding stock software yang dtg sekali dengan kamera.

  13. #13

  14. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Format gambar CR2....tak boleh buka kt komputer

    DPP adalah software percuma dari Canon dan memang dah sangat advance. Cuba dulu DPP yang ada tu, kalau tersangkut, bagitau saya.... insyaallah saya bantu.

    Sekarang dah DPP version 3.13.XX.XX dah kut... Ni link untuk download DPP version 3.13....
    http://www.canon-europe.com/Support/...ownload&page=1
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •