Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

  1. #1

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
    السلام عليكم dan Selamat Sejahtera

    SYARAT DAN PERATURAN PHOTO CHALLENGE
    1.0 Syarat Am
    + Terbuka kepada semua ahli FMDC yang berdaftar
    + Setiap ahli hanya boleh hantar SATU (1) gambar sahaja
    + Saiz gambar mesti bersaiz TIDAK LEBIH 640(long side) x 480 pixel..
    + Proses pertandingan akan berlangsung selama SEMINGGU sahaja (Tarikh tutup Jumaat, 30 Ogos 2013, 11:59 PM)
    + Exif data TIDAK diperlukan.
    + Forumer dibenarkan untuk membuat komen terhadap foto yg dihantar peserta.

    2.0 Tanggungjawab Juri
    + Juri adalah pemenang yang dipilih oleh pemenang sebelumnya.
    + Terdapat DUA (2) PEMENANG atau lebih yg mesti dipilih JURI.
    + Juri WAJIB memberi komen utk DUA pemenang yang dipilih
    + Juri hendaklah memberi ULASAN MEMBINA kepada setiap pemenang-pemenang utama sebagai suatu komen pembelajaran. Tiada ulasan bermakna objektif pembelajaran tidak akan tercapai antara peserta2 dan forumer yg lain.
    + Keputusan juri adalah MUKTAMAD
    + Juri hendaklah mematuhi tempoh pertandingan. Sekiranya terlewat, moderator secara otomatik akan merampas kuasa dan berhak memilih pemenang tanpa sebarang notis.
    + Juri yang gagal mematuhi peraturan yg disediakan akan dikenakan penalti iaitu tidak dibenarkan menghantar gambar pada 2 topik seterusnya.

    3.0 Tanggungjawab Pemenang
    + PEMENANG PERTAMA mesti membuka topik PC yang seterusnya mengikut tema yang dipilih sendiri (bebas).
    + Satu hari diberikan masa untuk membuka topik PC seterusnya.
    + Sekiranya pemenang pertama tidak membuka topik dalam masa satu hari, PEMENANG KEDUA layak mengambil alih untuk membuka topik(satu hari juga).
    + Pemenang mestilah memilih topik baru yang berbeza dengan topik yang sebelumnya(yg telah dipertandingkan). Sila semak senarai PC terlebih dahulu.
    + Pemenang yang membuka topik PC seterusnya LAYAK DAN WAJIB MENJADI JURI BAGI TEMA TERSEBUT dan memilih dua pemenang lagi.

    4.0 Apa yang menyebabkan gambar anda dibatalkan?
    + Kegagalan Mematuhi ukuran lebar gambar maksima (640px)
    + Menghantar gambar selepas tamat tempoh pertandingan
    + Menukar gambar yg telah di hantar
    + Off topic

    Sepasang / Berpasangan

    1. Tak kira manusia / barang / haiwan / serangga dan sebagainya
    2. Yang penting, subjek yang ingin di ketengahkan perlulah mengikut tema iaitu berdua / sepasang mahupun berpasangan.
    3. Kekreativiti seperti pasangan warna, tiang, simbol dan seangkatan juga di bolehkan.

    antara contoh yang tak seberapa



    sepasang payung



    berpasangan di atas kren



    bendera berdua / sepasang



    lampu dan bayangnya

    Makin pening juga nak pilih tajuk

    Orait. Selamat berfotocelen.

  2. #2

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    kasi meriah...

    "Kawan lama"



    my best friend...
    by SuzailanJai, on Flickr[/IMG]

  3. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    Kasi meriah jugak


    An Evening Ride by Encik Capin, on Flickr

  4. The Following User Like This Post:


  5. #4

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    [IMG][/IMG]

    senyum.....

  6. #5

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    9

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    nak test gak satu..huhuuu

    pasangan hijau

    Last edited by aku aper; 25th August 2013 at 08:46 PM.

  7. #6

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    membaca dari 2008 di fdmc, last last lupa password.huhu

  8. #7

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    "Sepasang tangan menggoncang angklung mengikut irama tradisional"

    Last edited by miesterzenz; 27th August 2013 at 06:51 PM.

  9. #8

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    2

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    Assalam... first time cuba.. hehehehe


  10. #9

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    Penyertaan saya yg tak seberapa...

    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  11. #10

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    1st. try....

  12. The Following 2 Users Like This Post:


  13. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    lama tak masuk PC. boh la satu, kurang2nya submit le juga. harapkan hanty Zain langsung takleh harap...

    sepasang pulau di perairan Johor. depa panggey Pulau Dolly Parton. kenapa diberikan nama gitu, sila google Dolly Parton.. hohoho


    LR4-8335 by ديروين مڠكور, on Flickr

  14. #12

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    p.gudang
    Posts
    159

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    riang ayah dan anaknya " Selamat Raya Warga FMDC "


  15. #13

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan



    Berpasangan dan mengawan

    -penyertaan masa tambahan......

  16. #14

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    maaf lewat beri keputusan dan terima kaseh buat semua yang join

    berikut adalah pemenang berdasarkan pandangan mata juri.

    Pertama



    Gambar ini menceritakan sesuatu yang lebih mendalam pada pandangan saya. Yang lama di tinggal tinggalkan dan di biarkan, yang rosak di tolak tepi, di simpan, di mamah usia ataupun di buang. Jika direflekkan dalam kehidupan kita sebagai manusia, bila dah berumur, dah tua, semakin payah kita nak jaga misalnya. Juga soal hati - iman dan amal jika tak di jaga rapi juga akan berkarat umpamanya. Marilah kita sama-sama berusaha menjaga yang sepatutnya supaya tidak berkarat dan sentiasa digilap supaya cantik berseri.

    Kedua



    Siluet yang berkesan dengan di selubungi dedaun pokok yang memainkan peranan dalam framing gambar ini. Foto yang cukup memberi impak dan saya pasti pasangan tersebut tentu suka sekali dengan gambar ini. Kaseh sayang yang cukup menyerlah.

    Tahniah!

    mohon maaf jika ada salah silap dan segala kekurangan. terima kaseh

  17. #15

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Photo Challenge # 276 | Sepasang / Berpasangan

    ishh...menang lak....terima kasih kepada juri dan tahniah juga kepada para peserta lain.....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •