Results 1 to 8 of 8

Thread: Dilema lens Nikon D5200

  1. #1

    Dilema lens Nikon D5200

    Salam, saya baru beli D5200 NIKON (ini je budget yg saya ada ), tujuan just untuk suka-2 sebab hobi saya yg mmg suka menangkap gamba. Memula sy nak amik lense panjang sket 18-105mm, tp salesman tu rekemen saya 18-55mm dan amik satu portrait lens AF-S Nikkor 50mm f/1.8G.. soalan saya, berbaloi ke? adakah saya membuat pilihan yg tepat? wlaupun saya beginner user dan tangkap gambar untuk suka-2 tapi saya nakkan kepuasan dan gambar yg cantik utk koleksi, boley rekemen lens yg sesuai tak unt user mcm sy nie..? tq

  2. #2

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    beli 18-105mm. senang nak bawak jalan2. 50 f1.8g bukanlah lens yang menarik pon untuk portrait.

  3. #3

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    oh ek? alamak..da terbeli la..normally kalau trade-in harga dia akan drop byk tak? kalau beli pun tak sampai sebulan lg?

  4. #4

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    Pada pendapat saya guna aje lens yg dah ada tu. Kit lens 18-55 sbnrnya sangat membantu newbie (termasuk saya sendiri) untuk mengaplikasi teori fotografi spt aperture, shutterspeed dan ISO. Guna sampai lebam utk mahirkan skil fotografi. Bina dulu skil dan tentukan genre yang kita minat. Nnt kalau dah mahir beli le lens yang baik terus ikut minat kita. Klu nak fikir psl lens mmg x terikut. Lainlah kalau poket tebal kaw-kaw. Sekadar pandangan...

  5. #5

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    Quote Originally Posted by ijamri View Post
    Pada pendapat saya guna aje lens yg dah ada tu. Kit lens 18-55 sbnrnya sangat membantu newbie (termasuk saya sendiri) untuk mengaplikasi teori fotografi spt aperture, shutterspeed dan ISO. Guna sampai lebam utk mahirkan skil fotografi. Bina dulu skil dan tentukan genre yang kita minat. Nnt kalau dah mahir beli le lens yang baik terus ikut minat kita. Klu nak fikir psl lens mmg x terikut. Lainlah kalau poket tebal kaw-kaw. Sekadar pandangan...
    Betul jugak..baik fokus kat teknik untuk dptkan skil dulu.. nie skil pun takde lagi da nk sembang pasal lens..haha..anyway tks for da advise...

  6. #6

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    ok jugak lens tue... sentiasa praktis menggunakan peralatan yang ada... pastu sharing kat sini ye... nanti dah puas pakai.. leh tambah lens lain mengikut minat...

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    Untuk permulaan.. lens 18-55mm pada DX (iaitu lebih kurang sama dengan viewing angle pada DX dengan focal length 28mm-85mm) adalah dalam range focal length yang 'selalu digunakan'. So you will never get wrong with this lens. Lupakan sementara pasal kualiti optiknya.. dan disadvantage2 seperti distortion dan lain2 jika ada. Guna dulu.. shoot and practice. Utamakan composition..

    Untuk 50/1.8 pula.. bagus jika ada. Satu fast lens yang tak berapa mahal dan pada focal length yang agak sesuai terutama pada newbie. Sebagai prime-fast-lens yang pertama adalah amat sesuai.

    So kombinasi ini sebagai permulaan rasanya sudah baik..

  8. The Following User Like This Post:


  9. #8

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Indonesia
    Posts
    2

    Re: Dilema lens Nikon D5200

    bisa coba lens nikon AF-S 35mm f/1.8 harga ga terlalu mahal bisa dipake buat ngatur exposure cahaya. Ini lensa standar buat nikon d5200, lensa ini juga kadang dipake buat phootobooth karena kemampuan catching cahaya nya yang kuat.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •