Results 1 to 7 of 7

Thread: kat mana silapnya ?

  1. #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    kat mana silapnya ?


    how to make screen shot

    Nak tanya otai2 ...apa masalah sebenarnya kalau jadi gmbr mcm ni ?focus point tempat lain tapi sharp kat tempat lain ?Mohon pencerahan ...

  2. #2

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: kat mana silapnya ?

    fuh.. kena tune balik AF kalau cam nih. Ala2 back focus je. Mungkin juga kesilapan sendiri. focus kena kat belakang tetiba tangan tekan button lock AF dan badan teralih sedikit ke kanan. boleh jadi juga

  3. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: kat mana silapnya ?

    takda pun tekan AF lock,duduk statik je,mmg fokus kat pengantin dan badan tak berganjak pun,tapi bila clik dapat fokus tempat lain ...hampeh

  4. #4

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    3

    Re: kat mana silapnya ?

    Backfocus issue..kena fine-tune balik terutama kalau pakai lens third party seperti Sigma..

  5. #5

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    mmg prob back focus, test dgn lens lain tgk jd lagi ke tak, kalau dgn lens lain ok, lens yg tu kena anta servis utk betulkan balik AF. tp kalau dgn lens lain pun still x ok, means body nye AF sudah x accurate

    Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk 2

  6. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: kat mana silapnya ?

    adakah setting pada C-AF?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    sg.petani
    Posts
    108

    Re: kat mana silapnya ?

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    mmg prob back focus, test dgn lens lain tgk jd lagi ke tak, kalau dgn lens lain ok, lens yg tu kena anta servis utk betulkan balik AF. tp kalau dgn lens lain pun still x ok, means body nye AF sudah x accurate

    Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk 2
    TQ bro,sbl ni pernah guna tamron 17-50 non vc pun ada masalah macam ni...ingat lens masalah,lepas tkr lens pun ada masalah mcm ni jugak...tanya kedai yg beli camera dia kata nak kena hantar servis nikon centre,hadoiii ....waranti kedai dah tamat baru ja 2-3 hari ....nasib2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •