Results 1 to 5 of 5

Thread: bercadang memulakan perniagaan bidang fotografi

  1. #1

    Join Date
    May 2014
    Posts
    1

    bercadang memulakan perniagaan bidang fotografi

    assalamualaikum
    boleh kongsi pengalaman dan cara untuk memulakan perniagaan dalam bidang fotografi ?
    photohrapher untuk wedding dan majlis2 lain.
    dan sesiapa boleh saye hubungi untuk dapatkan tips dan nasihat

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: bercadang memulakan perniagaan bidang fotografi

    ,…yg berpengalaman tu kongsiler ilmu…
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  3. #3

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: bercadang memulakan perniagaan bidang fotografi

    Mesti dah lama main kamera kan? good keep it up....

  4. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: bercadang memulakan perniagaan bidang fotografi

    sebagai amatur newbie, saya hanya boleh kasi tips untuk amatur
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #5

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: bercadang memulakan perniagaan bidang fotografi

    saya seorang peniaga fotografi tapi masih newbies juga. Boleh lah share sikit setakat yang saya tahu:

    Pertama sekali sebelum memulakan perniagaan kena buat dulu business plan. conteng atas kertas pon takpe asal kita tahu ape matlamat utama kita. Kedua, sediakan modal. bab modal ni memang parah sikit. yelah hobi bangsawan ni memang perlukan modal besar. tips saya, beli apa yg perlu untuk jana duit sahaja. oleh itu saya syorkan jangan terlalu banyak cabang fotografi. contoh kalau buat wedding tu toksah lah gatai beli lens macro lah, fish eye lah. asingkan peralatan hobi dan business. dan satu lagi dapatkan peralatan terbaik untuk business. fokus dulu pada satu cabang fotografi. beli peralatan yg boleh "multipurpose" sangat disyorkan.

    Seterusnya, tips mencari customer pertama. yang ni part memang susah sikit tapi ape pon kena ingat ayat ni "semua usaha marketing yg ada buat adalah betul dan tiada salah". perkara penting dlm perniagaan ni adalah SABAR, BERFIKIRAN POSITIF, KUAT BERUSAHA, SENTIASA BERDOA. tips lain... komunikasi dgn customer kena baik, pengiklanan kena bagus agar org kenal.

    ok setakat tu dulu. semoga berjaya.

    boleh add friend facebook.com/harezad.abu kalau berminat
    boleh like fan page studio saya - facebook.com/white.lens.studio kalau nak tengok hasil kerja saya
    boleh follow instagram.com/whitelensstudio juga

  6. The Following 2 Users Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •