Results 1 to 5 of 5

Thread: Zoom ring bepusing tapi tak boleh zoom (kena tarik sendiri)

  1. #1

    Join Date
    May 2014
    Posts
    2

    Red face Zoom ring bepusing tapi tak boleh zoom (kena tarik sendiri)

    Assalamualaikum warga fotomedia sekalian. sy baru dekat sini.. nak tanya sikit.. sy gunakan lens tamron 70-300mm macro lens.. masalah sy sekarang ialah: Zoom ring boleh pusing tapi dia tak boleh zoom pun (longgar) tapi sy boleh tarik sendiri zoom tu kalau sy nak zoom.. agak2 apa masalah lens tu ye? and kalau nak repair, kos berapa ye? mintak tolong jawabkan ye, terima kasih banyak2
    Last edited by adison7294; 26th May 2014 at 09:04 PM.

  2. #2

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Kg. Sg. Chinchin Gombak, KL
    Posts
    12

    Re: Zoom ring bepusing tapi tak boleh zoom (kena tarik sendiri)

    Xde yg menjawab pun.....aku nak tahu juge

  3. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Zoom ring bepusing tapi tak boleh zoom (kena tarik sendiri)

    Dalam kes ini, terdapat beberapa kemungkinan. Tapi jika dah terpaksa ditarik secara manual baru boleh zoom.... rasanya tak ada lain dah. Zoom ring didalam focus barrel tu ada yang patah atau tercabut. Dalam lens tu ada barrel atau kelongsong untuk pergerakan lens. Pada barrel tu ada jalur yang guide movement lens. Guide tu yang patah atau tercabut...
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Zoom ring bepusing tapi tak boleh zoom (kena tarik sendiri)

    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  5. #5

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Kg. Sg. Chinchin Gombak, KL
    Posts
    12

    Re: Zoom ring bepusing tapi tak boleh zoom (kena tarik sendiri)

    terima kasih abang pengukir cahaya atas perkongsian ilmu...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •