Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 35

Thread: apply loan untuk perabot rumah

  1. #1

    apply loan untuk perabot rumah

    Hai semua. Apa pendapat semua kalau buat personal loan untuk beli perabot rumah baru?

    Since saya dan suami nak privacy, so dia beli rumah berdekatan tempat saya kerja.loan rumah suami yang uruskan.kami dah diami rumah baru hampir 3 bulan dah.tapi kelengkapan semua zero.hanya ada sebiji tv hadiah perkahwinan kami.suami akan balik hujung minggu so weekdays saya stay sorang sorang.kalau bosan saya balik rumah family.
    Suami tengah kumpul duit utk beli perabot lain.tapi agak lama nak cukupkan duit sebab gaji bulanan dia dah banyak dipotong untuk bayar loan rumah.
    So since saya belum ada apa apa komitmen, saya plan nak ambik personal loan dlm rm5k- rm10k utk beli perabot dan kelengkapan mcm peti ais,sofa,dining table. Tapi berbaloi ke ambik loan?
    Mohon pendapat forumer semua.

  2. #2

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by starbucklover View Post
    Hai semua. Apa pendapat semua kalau buat personal loan untuk beli perabot rumah baru?

    Since saya dan suami nak privacy, so dia beli rumah berdekatan tempat saya kerja.loan rumah suami yang uruskan.kami dah diami rumah baru hampir 3 bulan dah.tapi kelengkapan semua zero.hanya ada sebiji tv hadiah perkahwinan kami.suami akan balik hujung minggu so weekdays saya stay sorang sorang.kalau bosan saya balik rumah family.
    Suami tengah kumpul duit utk beli perabot lain.tapi agak lama nak cukupkan duit sebab gaji bulanan dia dah banyak dipotong untuk bayar loan rumah.
    So since saya belum ada apa apa komitmen, saya plan nak ambik personal loan dlm rm5k- rm10k utk beli perabot dan kelengkapan mcm peti ais,sofa,dining table. Tapi berbaloi ke ambik loan?
    Mohon pendapat forumer semua.
    Kalau memang xde saving dah, n nak pakai duit dalam masa yang cepat, u boleh apply loan, tapi pastikan cari yang trusted sebab amount yang u nak pinjam tu agak banyak juga

  3. #3

    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    12

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by starbucklover View Post
    Hai semua. Apa pendapat semua kalau buat personal loan untuk beli perabot rumah baru?

    Since saya dan suami nak privacy, so dia beli rumah berdekatan tempat saya kerja.loan rumah suami yang uruskan.kami dah diami rumah baru hampir 3 bulan dah.tapi kelengkapan semua zero.hanya ada sebiji tv hadiah perkahwinan kami.suami akan balik hujung minggu so weekdays saya stay sorang sorang.kalau bosan saya balik rumah family.
    Suami tengah kumpul duit utk beli perabot lain.tapi agak lama nak cukupkan duit sebab gaji bulanan dia dah banyak dipotong untuk bayar loan rumah.
    So since saya belum ada apa apa komitmen, saya plan nak ambik personal loan dlm rm5k- rm10k utk beli perabot dan kelengkapan mcm peti ais,sofa,dining table. Tapi berbaloi ke ambik loan?
    Mohon pendapat forumer semua.
    Kalau u rasa berbaloi dengan ambil loan dapat buatkan rumah u jadi selesa, ikut u lah. Sebab yang nak tinggal disitu u n your family, so buatlah pilihan yang bijak

  4. #4

    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    12

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by montyashley View Post
    Kalau memang xde saving dah, n nak pakai duit dalam masa yang cepat, u boleh apply loan, tapi pastikan cari yang trusted sebab amount yang u nak pinjam tu agak banyak juga
    I ada tau yang satu loan ni ok kalau u nak apply, boleh seach yayasan ihsan rakyat

  5. #5

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by jellybean View Post
    Kalau u rasa berbaloi dengan ambil loan dapat buatkan rumah u jadi selesa, ikut u lah. Sebab yang nak tinggal disitu u n your family, so buatlah pilihan yang bijak
    Kalau boleh cik cubalah apply dengan mana2 institusi yang boleh dipercayai, jangan main apply je, selidik dulu n kalau dah puas hati baru apply

  6. #6

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by jellybean View Post
    I ada tau yang satu loan ni ok kalau u nak apply, boleh seach yayasan ihsan rakyat
    I pun ada dengar yang yayasan ihsan rakyat ni ok

  7. #7

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    7

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    eh rasa tak berbaloi ja nk buat loan utk perabut. baik buat loan utk benda lain

  8. #8

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    7

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by montyashley View Post
    Kalau memang xde saving dah, n nak pakai duit dalam masa yang cepat, u boleh apply loan, tapi pastikan cari yang trusted sebab amount yang u nak pinjam tu agak banyak juga
    i first time dengar ni orang nk buat laon sbb nk beli perabut. for me benda tu tak urgent. ada ja perabut yg murah kena pandai pilih lah. rugi tau buat loan sbb nk beli perabot ni

  9. #9

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    7

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by jellybean View Post
    Kalau u rasa berbaloi dengan ambil loan dapat buatkan rumah u jadi selesa, ikut u lah. Sebab yang nak tinggal disitu u n your family, so buatlah pilihan yang bijak
    fikir balik di tinggal dgn suami dia ja. rasa mcm tak perlu nk buat loan sbb tu

  10. #10

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    8

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    awak sorang ke duduk kt rumah? saya rasa bnyk kedai perabit yg murah. tak perlu buat loan rugi

  11. #11

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    8

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by montyashley View Post
    Kalau memang xde saving dah, n nak pakai duit dalam masa yang cepat, u boleh apply loan, tapi pastikan cari yang trusted sebab amount yang u nak pinjam tu agak banyak juga
    skrg mcm susah je nk cari yg trusted tak kan nk buat loan bank pulak kan

  12. #12

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    8

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by jellybean View Post
    I ada tau yang satu loan ni ok kalau u nak apply, boleh seach yayasan ihsan rakyat
    yayasan ihsan ni i pernah baca dia tak trusted

  13. #13

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by ramza90 View Post
    eh rasa tak berbaloi ja nk buat loan utk perabut. baik buat loan utk benda lain
    Sebab nya rumah yang diaorang duduk tu x fully furnished, so memang kena lah beli perabot. Xkan nak duduk kat lantai pulak, pastu perabot almari semua xde

  14. #14

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by ramza90 View Post
    i first time dengar ni orang nk buat laon sbb nk beli perabut. for me benda tu tak urgent. ada ja perabut yg murah kena pandai pilih lah. rugi tau buat loan sbb nk beli perabot ni
    Sebab rumah kosong lagi, kenalah beli juga kelengkapan rumah.
    Satu lagi yg boleh pakai yyp.
    Last edited by montyashley; 18th September 2019 at 10:26 AM.

  15. #15

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9

    Re: apply loan untuk perabot rumah

    Quote Originally Posted by kucingbetty View Post
    yayasan ihsan ni i pernah baca dia tak trusted
    kenapa pulak tak trustednya, loan dia syariah compliant la. Agreement last tpun akan ada akad sebab nak pastikan customer betul2 setuju.
    Last edited by montyashley; 18th September 2019 at 10:32 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •