Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 34

Thread: Rule of Thumb| hand held, shutter speed dan focal length

  1. #1

    Rule of Thumb| hand held, shutter speed dan focal length

    Quote Originally Posted by azmanshah
    Quote Originally Posted by mado
    Bro azmanshah, bole tolong xplain kat saya ape yg bro maksudkan ngan ni:

    (kena tau 'rule of tumb' untuk shutter speed + focal length)sebab matahari tu cukup terang, kecuali klu guna lens yg berat dan panjang lah.

    Saya kurang faham la hehehe....
    Menghadapi gambar goyang (Blur)?

    Ini hanya sekadar panduan.

    Rule of Thumb untuk 'hand held' - tanpa tripod, monopod atau ape-ape sokongan selain dari tangan...

    SPEED + FOCAL LENGTH

    minima speed yang boleh digunakan ikut focal length lensa.

    shutter speed = 1/ focal length

    kalu guna lensa 300mm, minima shutter speed yg perlu ada lah

    1/300 sec.
    kalu guna lens 300mm, sekiranya kita guna speed rendah dari 1/300 sec, kemungkinan gambar akan goyang adalah ringgi.

    contoh lain:
    kalu lens 28mm, minima shutter speed lebih kurang 1/30 sec.

    Lagi panjang lens, lagi tinggi shutter speed yg perlu untuk mengatas masalah gambar goyang.

    Tapi dengan adanya lensa IS (canon) dan VR (nikon), minima speed ini dapat di atasi dalam 2-STOP.
    Saya ceduk dari thread lain, supaya senang nak cari nanti.

  2. #2

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Kelate - KL, France
    Posts
    633
    kalo dari segi metering, kalo menggunakan lense 300mm, metering yg btl menunjukkan shutter 1/250 mcm mana plak?

    p.s : sory kalo soalan kurang jelas .. sy masih blur lg bab ni

  3. #3
    tongah salin dlm buku ni...mekaceh man...i lap u
    :sTop vioLence & maDness:
    http://rockerstua.fotopages.com

  4. #4
    Quote Originally Posted by xjukie
    kalo dari segi metering, kalo menggunakan lense 300mm, metering yg btl menunjukkan shutter 1/250 mcm mana plak?

    p.s : sory kalo soalan kurang jelas .. sy masih blur lg bab ni
    xjukie,

    sebenarnya ikut speed yg terdekat pada focal length. Dulupun camera manual tak ada shutter speed 1/300 sec. jadi amik lah speed terdekat. klu zaman dulu biasanya kena lah amik 1/500 sec sebab camera manual tiasa speed dari 1/250 ke 1/500.

    Camera canggih zaman sekarang ada speed 1/320, 1/450, kita boelh guna shutter speed2 ini.


    Soalan xjukie kalau metering yg betul menunjukkan shutter 1/250?
    Kalu ikutkan rule of thumbnya. lens 300mm kalu speed rendah dari 1/300 kemungkinan akan goyang kalau guna tangan tanpa sebarang sokongan.

    Sekiranya nak ikut betul2 panduan ni. xjukie ada 2 pilihan.

    1) buka besar sikit aparture supaya dapat speed yg tinggi sedikit. contoh jika camera bagi meter reading yg betul - contoh > f8, speed 1/250, kita boleh ubah apature kepada f5.6 dan guna speed 1/500 unutk dapat kan 'exposure value' (jumlah dedahan [cahaya]) yg sama.

    2) sekiranya kalu bukaan apature tu dah maximum, contoh untuk lens 75-300mm @ 300mm apature maximum besar f5.6, kita boleh ubahkan ISO untuk dapat speed yg tinggi sikit.

    p/s. tanya jer kalu mana2 penerangan tak jelas.

  5. #5
    Ubah ISO untuk camera digital. Kalu masih guna film, kena guna film yg iso tinggi sikit.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Kelate - KL, France
    Posts
    633
    penerangan yg panjang lebar dr bang man, tq .. merangkak juga nak phm dgn betul

    ok br saya phm topik ni cara (general guide) utk snap picture handheld tnpa apa2 sokongan dgn lebih sharp. Saya igt 1/60 ke atas sdh ckp utk memfreezekan moment tu ..
    2 pilihan yg bang man explain tu .. focal length pada 300mm kan? 1/250 tu nape x naikkan aje ke 1/320 tp masih lagi dgn F8? susah btl nak tnye soalan thru net ni hehe .. hands on dgn bang man la sng

  7. #7
    salam...

    man...
    tq dgn penerangan ni...
    aku dah dpt dh apasal kalau aku shoot handheld kekadang tu gambar ade fx goyang...
    jd rule of thumb ni dpt selesaikan sedikit masalah yg selalu aku hadapi...

    cuma aku nak kepastian...
    aku guna lens 18-135mm...
    dan aku prefer guna aperture f9 - f13...
    dan shutter biasa aku guna around 1/160 - 1/250...
    dan ISO 200...
    ok ke setting tu utk apply rule of thumb nie...
    ke aku perlu naikkan lagi speed tu...

  8. #8
    thank u bro azman dgn penjelasan 'rule of thumb'...slame ni saya ingat rule of thumb ni ada kene mengena ngan pengunaan jari utk tekan shutter hehehe ....thanks again bro
    http://www.flickr.com/photos/mad_o/

    Painting the world with photograph and capturing moments with it.

  9. #9
    Quote Originally Posted by mado
    thank u bro azman dgn penjelasan 'rule of thumb'...slame ni saya ingat rule of thumb ni ada kene mengena ngan pengunaan jari utk tekan shutter hehehe ....thanks again bro

    hahahaha,

    jari gunanya bukan untuk tekan shutter aje...

  10. #10
    Quote Originally Posted by rozinorazali
    salam...

    man...
    tq dgn penerangan ni...
    aku dah dpt dh apasal kalau aku shoot handheld kekadang tu gambar ade fx goyang...
    jd rule of thumb ni dpt selesaikan sedikit masalah yg selalu aku hadapi...

    cuma aku nak kepastian...
    aku guna lens 18-135mm...
    dan aku prefer guna aperture f9 - f13...
    dan shutter biasa aku guna around 1/160 - 1/250...
    dan ISO 200...
    ok ke setting tu utk apply rule of thumb nie...
    ke aku perlu naikkan lagi speed tu...
    salam,
    untk lens 18-135mm, memandangkan paling panjang pada 135mm, maka secara 'Rule of Thumb' nyer pada focal length 135mm shutter speed 1/135 sec atau lebih. jadi shutter 1/160 - 1/250 memang sudah melebehi '1/135' sec.

    Insyallah gambar tak bergoyang.

  11. #11
    Quote Originally Posted by xjukie
    penerangan yg panjang lebar dr bang man, tq .. merangkak juga nak phm dgn betul

    ok br saya phm topik ni cara (general guide) utk snap picture handheld tnpa apa2 sokongan dgn lebih sharp. Saya igt 1/60 ke atas sdh ckp utk memfreezekan moment tu ..
    2 pilihan yg bang man explain tu .. focal length pada 300mm kan? 1/250 tu nape x naikkan aje ke 1/320 tp masih lagi dgn F8? susah btl nak tnye soalan thru net ni hehe .. hands on dgn bang man la sng
    soalan xjukie : nape x naikkan aje ke 1/320 tp masih lagi dgn F8?

    Sekiranya camera bagi bacaan 1/250 @ f8.... kalau kita naikkan kelajuan apature (shutter speed) kepada 1/320, gambar akan gelap sedikittttt. klu ikut istilahnyer, gambar akan 'underexpose 1/3 stop'.

    Yup. saya pun setuju cara ni kengkadang. biarkan underexpose sedikit, kemudian akan di 'terang' kan atau tambah cahaya dalam photoshop demi untuk mengelak risiko gambar goyang. tapi qualiti gambar ada bezanya.

    Tapi kalu di alam filem mengunakan 'slide film', perbezaannya boleh di dilihat.

  12. #12
    Quote Originally Posted by rozinorazali

    cuma aku nak kepastian...
    aku guna lens 18-135mm...
    dan aku prefer guna aperture f9 - f13...
    dan shutter biasa aku guna around 1/160 - 1/250...
    dan ISO 200...
    ok ke setting tu utk apply rule of thumb nie...
    ke aku perlu naikkan lagi speed tu...

    hmmm.....ketara ini setting untuk shoot luar. rasa kalu shoot indoor, agak mustahil utk dapat bacaan camtu....(errr...betul kan?)

    tok dukun, memandangkan kawe ni jenis lebih banyak shoot indoor, cmne lak untuk penggunaan flash? ada tak sebarang "Rule Of Thumb" untuk situasi camni? coz skrang kawe byk hentam saja pakai flash dgn setting ntah paper.... :-P

    tq...


    "leisure photography...with passion"

  13. #13
    Quote Originally Posted by putat81

    hmmm.....ketara ini setting untuk shoot luar. rasa kalu shoot indoor, agak mustahil utk dapat bacaan camtu....(errr...betul kan?)

    tok dukun, memandangkan kawe ni jenis lebih banyak shoot indoor, cmne lak untuk penggunaan flash? ada tak sebarang "Rule Of Thumb" untuk situasi camni? coz skrang kawe byk hentam saja pakai flash dgn setting ntah paper.... :-P

    tq...
    Secara umumnya, flash membantu untuk 'freeze' subjek. Kalu dalam keadaan gelap gulita, tiada cahaya lain. kalu kita guna shutter speed untuk beberapa saat pun imej subjek kita akan tidak bergoyang.

    Bab Flash ni, klu nak lebih faham, kita kena faham mengenai ambient light. Flash photography ni amat bergantung pada ambient light juga jika ingin kan sesuatu yg lebih kreatif.

    Kalu nak di kira dari segi rule of thumb tu, saya rasa tak ada lah pulak berkaitan flash, atau mungkin saya yg tak tahu. Tapi tips mengenai flash memang banyak. kalu nak cerita, berhelai muka surat.

  14. #14
    salam...
    Quote Originally Posted by putat81
    Quote Originally Posted by rozinorazali

    cuma aku nak kepastian...
    aku guna lens 18-135mm...
    dan aku prefer guna aperture f9 - f13...
    dan shutter biasa aku guna around 1/160 - 1/250...
    dan ISO 200...
    ok ke setting tu utk apply rule of thumb nie...
    ke aku perlu naikkan lagi speed tu...

    hmmm.....ketara ini setting untuk shoot luar. rasa kalu shoot indoor, agak mustahil utk dapat bacaan camtu....(errr...betul kan?)

    tok dukun, memandangkan kawe ni jenis lebih banyak shoot indoor, cmne lak untuk penggunaan flash? ada tak sebarang "Rule Of Thumb" untuk situasi camni? coz skrang kawe byk hentam saja pakai flash dgn setting ntah paper.... :-P

    tq...
    man...
    tanx a lot for the feedback...
    really helps...

    tp berbalik pada apa yang putat katakan tu...
    aku gunakan juga setting yg aku ckp tu kat indoor...
    dan kekadang gambar akan underexpose...
    ko ada ckp takpe nanti boleh set dkt PS dan kualiti ada beza...
    it's ok dlm bab ni...

    tapi utk laksanakan rule of thumb dikawasan tertutup/indoor...
    bolehkah aku turunkan sedikit speed dan manualkan pengunaan flash seperti yg ko tunjuk masa bengkel hari tu...
    ke ade cara lain yang boleh ko war warkan...
    mana tahu ko ada tips utk dptkan shot yg baik dlm indoor...
    selain tips dan trick masa bengkel hai tu...

    tq.

  15. #15
    Bagi saya, pengunaan flash indoor ni bergantung pada gambar yg mcmmana kita nak.

    untuk indoor, utuk ambik gambar kegunaan biasa, mcm event, kalu guna on-camera flash, kebiasanya jarang saya guna apature yg kecik, paling-paling pun f5.6. sebab:
    1) seperti yg saya bagitau, apature yg kecil akan guna kuasa flash lebih, battery cepat lemah,
    2) untuk kita ambik kira cahaya ambient yg kebiasaannya amat rendah di indoor, kita perlukan bukaan yg lebih besar.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •