Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Teknik dan Tips | WB Control and Flash lite

  1. #1

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Macau Melaka
    Posts
    725

    Teknik dan Tips | WB Control and Flash lite

    1.Terprasan ada plus minus dlm setiap value WB... mcm mana nk guna dan apa function?

    2. Control fash lite... ada plus minus dgn jarak (meter)....
    Selalu belasah TTL jek.... yg AA tuh.. bila dan bagaimana nk guna?

  2. #2

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080

    Re: Teknik dan Tips | WB Control and Flash lite

    1.Terprasan ada plus minus dlm setiap value WB... mcm mana nk guna dan apa function?
    ada baca manual tak... kalau ada buka page mengenai WB..dalam tu ada menerangkan apa fungsi +ve -ve tu...
    nak lagi senang.. tengok carta ni...
    boe post balik since ada org bertanya kan...

    Quote Originally Posted by sobriazmi
    untuk bagi lebih jelas..ni carta untuk Dslr



    lepas tu kena tahu value untuk -ve +ve tu kerana setiap WB ada nilai kelvin tersendiri...
    kalau taktau apa itu kelvin..ni penerangan nya



    Color temperature refers to the frequency of color that can be measured from any particular light source. The efficiency of our own visual experience, however, can make the idea of color temperature somewhat confusing. This is because our eyes have the intrinsic ability to adjust to color shifts such that a white piece of paper will appear white no matter what type of light is being cast on it. Many people only become conscious of color shifts when witnessing a scene lit with light sources of differing color temperatures, like yellow light emanating through the windows of a house contrasted against the blue light of dusk.

    Color temperature is measured in degrees Kelvin. The most important thing to remember in color temperature is that the higher the Kelvin number, the cooler (more blue) the light source.

    2. Control fash lite... ada plus minus dgn jarak (meter)....
    Selalu belasah TTL jek.... yg AA tuh.. bila dan bagaimana nk guna?
    seperti biasa..kena baca manual..dalam manual tu ada menerangkan apa fungsi flash berikut.. boe rasa flash ini adalah flash Nikon SB800. Boe nak terang lebih2 pon..boe guna SB600 ja...

    ni boe jumpa dlm net..

    harap dapat membantu..

    iconAA.gif Auto Aperture flash The SB-800�s built-in sensor measures the flash illumination reflected from the subject and controls the flash output in combination with data automatically transmitted from the camera and lens to the SB-800, including the ISO sensitivity value and exposure compensation value as well as the aperture and focal length of the lens. Note: Auto Aperture flash is available with cameras compatible with CLS, digital SLRs not compatible with CLS, and cameras in Groups I and II when used with a CPU lens. Auto Aperture flash is automatically set (default setting) for the above camera/lens combinations. To cancel Auto Aperture flash and set to Non-TTL auto flash, use Custom settings.
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  3. #3

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080

    Re: Teknik dan Tips | WB Control and Flash lite

    1.Terprasan ada plus minus dlm setiap value WB... mcm mana nk guna dan apa function?
    ada baca manual tak... kalau ada buka page mengenai WB..dalam tu ada menerangkan apa fungsi +ve -ve tu...
    nak lagi senang.. tengok carta ni...
    boe post balik since ada org bertanya kan...

    untuk bagi lebih jelas..ni carta untuk Dslr



    lepas tu kena tahu value untuk -ve +ve tu kerana setiap WB ada nilai kelvin tersendiri...
    kalau taktau apa itu kelvin..ni penerangan nya




    Color temperature refers to the frequency of color that can be measured from any particular light source. The efficiency of our own visual experience, however, can make the idea of color temperature somewhat confusing. This is because our eyes have the intrinsic ability to adjust to color shifts such that a white piece of paper will appear white no matter what type of light is being cast on it. Many people only become conscious of color shifts when witnessing a scene lit with light sources of differing color temperatures, like yellow light emanating through the windows of a house contrasted against the blue light of dusk.

    Color temperature is measured in degrees Kelvin. The most important thing to remember in color temperature is that the higher the Kelvin number, the cooler (more blue) the light source.


    2. Control fash lite... ada plus minus dgn jarak (meter)....
    Selalu belasah TTL jek.... yg AA tuh.. bila dan bagaimana nk guna?
    seperti biasa..kena baca manual..dalam manual tu ada menerangkan apa fungsi flash berikut.. boe rasa flash ini adalah flash Nikon SB800. Boe nak terang lebih2 pon..boe guna SB600 ja...

    ni boe jumpa dlm net..

    harap dapat membantu..

    Auto Aperture flash The SB-800�s built-in sensor measures the flash illumination reflected from the subject and controls the flash output in combination with data automatically transmitted from the camera and lens to the SB-800, including the ISO sensitivity value and exposure compensation value as well as the aperture and focal length of the lens. Note: Auto Aperture flash is available with cameras compatible with CLS, digital SLRs not compatible with CLS, and cameras in Groups I and II when used with a CPU lens. Auto Aperture flash is automatically set (default setting) for the above camera/lens combinations. To cancel Auto Aperture flash and set to Non-TTL auto flash, use Custom settings.
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  4. #4

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Macau Melaka
    Posts
    725
    boe.. tq for infor.... cume masih confius... apa bezanya kalau kita letak + atau - dalam WB tuh.. White Balance saya tau.. cuma fungsi -ve dgn +ve nya bila dan apakah penilaiannya utk kita gunakan....

    Boe.. fungsinya maman tau gak... opss.. Maman guna sb800, cuma mcm mana nak setting dgn lebih efektif, yg mana menda ni mungkin melibatkan jarak dan kedudukan org itu....

    Kekadang bca manual konfius.... basic sgt...

  5. #5

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    paham basic dulu...yg tak paham tanya mana kawan2 yg guna flash yg sama..

    untuk WB tu yg boe paham la kan... -ve & +ve tu memainkan peranan untuk control nilai kelvin...
    itu kena paham nilai kelvin untuk setiap WB yg digunakan....
    kan rajah ada tu...

    kalau +ve warna dia macam kebiruan skit... kalau -ve dia kemerahkan skit...
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  6. #6

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Macau Melaka
    Posts
    725
    oo.....
    ok2... dpt sikit. Tu lah td pk gak mcm ne nak relatekan warna pd rajah kelvin dgn +ve dan -ve tuh. Ramai yg letak 0 jek.. x tau nak setting la boe.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    kan carta tu dah bagitau berapa suhu kelvin utk setiap jenis WB tu...
    tak tngok la tuu

    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  8. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Selatan Tanah Air
    Posts
    439
    boe.. tq for infor.... cume masih confius... apa bezanya kalau kita letak + atau - dalam WB tuh.. White Balance saya tau.. cuma fungsi -ve dgn +ve nya bila dan apakah penilaiannya utk kita gunakan....
    Nak tau bezanya fungsi +ve atau -ve tu kena try. Sbbnya ada masa nak kena guna -ve dan ada masa nak kena +ve kan sikit bergantung keadaan dan tempat. Sebelum tu nak kena tau bila masa nak guna Auto, Incandescent,Fluroscent Dir.Sunlight dll. Lepas tu nak kena Fine-tuning pula samada +ve atau -ve.
    So +ve atau -ve ni macam Fine-Tuning la boleh dikatakan....
    Itu apa yg aku tau lah... kalau salah mintolong betulkan...

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    negeri kayangan
    Posts
    1,936
    boe memang hebat dalam bab WB.. tengkiu boeee..

    p/s : nak dptkan mood dalam gambar.. pastikan anda guna WB yg sesuai setiap masa (bergantung kepada terma dan syarat2)..
    he he he.. :p

  10. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Macau Melaka
    Posts
    725
    kalau mcm tu....

    katakan kalau kita shoot outdoor.. ard 2pm (panas terik).. so matahari agak kuning....
    WB kena Direct Sunlight dan +2 la lebih kurang... mcm tuh kan?
    Betul x?

  11. #11
    erm..


    Selamat Datang ke Dunia Semut: http://mymercology.blogspot.com

  12. #12

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    Quote Originally Posted by mamantaro
    kalau mcm tu....

    katakan kalau kita shoot outdoor.. ard 2pm (panas terik).. so matahari agak kuning....
    WB kena Direct Sunlight dan +2 la lebih kurang... mcm tuh kan?
    Betul x?
    test dulu WB yang sesuai...agak kurang menyenangkan..guna nya Auto WB.. senang cita...hehehhe...
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  13. #13

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Johor bahru, Segamat & Kota Tinggi
    Posts
    84
    ader cara nak guna flash 580ex canon? errr
    kelvin n sme2 benda tuh aper?
    pening pulak
    kaler?
    suhu?
    aaaaaaa???

    maaf saya tau saya dungu
    pliss ajar saya

  14. #14

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Johor bahru, Segamat & Kota Tinggi
    Posts
    84
    ader cara nak guna flash 580ex canon? errr
    kelvin n sme2 benda tuh aper?
    pening pulak
    kaler?
    suhu?
    aaaaaaa???

    maaf saya tau saya dungu
    pliss ajar saya

  15. #15
    Tulahh kekandang kalau kita silap setting WB akan terbentuk unsightly blue, orange, or even green color casts, tu yg meyebabkan gbr yg di lihat dari mata kita tak sama dgn apa yg kita lihat dlm camera, Jadi kena test and try dulu WB yg sesuai untuk apa tujuan untuk kita shoot gambar.

    Davilspade, apa masalah anda dgn 580ex canon...

    saya budak baru nak belajar kalu salah ambik senapang tolong tembakkan.
    Jom mkn dahhh
    INSPIRATION + PASSION + CREATIVITY + 012 3305858
    OFFICIAL WEBPAGE l WEDDING FOTO BLOG l PERSONAL BLOG

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •