Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast
Results 61 to 75 of 78

Thread: Foto Kritik | Gambar Awan

  1. #61

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    yemen - rigth now hometown malaysia
    Posts
    178

    koleksi yg perlu di kritik.........




  2. #62

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    selangor
    Posts
    443
    awan tu mmg macam tuh..
    tapi gambar tu aku guna HDR - 3 keping exposure...

  3. #63

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    jordan
    Posts
    421
    try se due gmbr awan....


  4. #64

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    putrajaya
    Posts
    315
    awan di sawah padi...

  5. #65

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    fi Ardillah
    Posts
    1,916

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    "Awan Yang Mendung | The Gloomy Clouds"

    Taken using Tokina 11-16mm f/2.8



    ”Dan Dialah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan ia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya)” - Surah Al-‘Araf : Ayat 57
    من صمت نجا
    "Captures the spiritual beauty of creation itself"
    Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value
    PhotoFolio | flickr™ | Callidesign™

  6. #66

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re:

    Quote Originally Posted by hamba66
    try se due gmbr awan....
    rindu lak aku nak lalu tepi bangunan tu.....

  7. #67

    Re: Re:

    Quote Originally Posted by zilzals
    Quote Originally Posted by hamba66
    try se due gmbr awan....
    rindu lak aku nak lalu tepi bangunan tu.....
    ni la jalan yg aku slalu lalu masa nak g umah zilzal...g lepak kat bayan...ambik la lagi bob....
    .:: terukir sejarah dihujung lensa ::.
    http://ibnwanza.fotopages.com

  8. #68

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan


    ni awan kat pantai teluk lipat, dungun...-jam sekitar 8 pg.
    .:: terukir sejarah dihujung lensa ::.
    http://ibnwanza.fotopages.com

  9. #69

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Rasanyer dok KL....
    Posts
    613

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    awan.. just awan...


  10. #70

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    dr shah alam ke petaling jaya
    Posts
    173

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    Ni awan kt Pulau Pangkor...


  11. #71

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    ubuh etep awan ser
    awan ganur jer...wakaka


  12. #72

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    wauu..ada yg fresh from camera, editted and HDR..tp sume tetap besh...

    share skit;


    satu hari yg tak ujan baru2 ni


    awan gelap mahu menyeranggg


    ni antara gambar ketiga empat camtu la masa mula2 memiliki kamera
    Improving and learning...Bhasyaaa!!!

    http://flickr.com/photos/hasnulefendi/

  13. #73

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Terengganu
    Posts
    200

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    Cantik-cantik gambar dalam thread ni. Saya tak pernah lak bagi critique. Tapi secara amya pendapat saya kalau kita nak jadikan awan tu sebaga salah satu primary or secondary subject sepatutnys ianya diexpose dengan tepat, i.e. under/over exposure (atau clipping shadow atau highlights), clipping exposure on main and secondary is really unforgivable, unless spot yang under/over expose tu terlalu kecil hingga insignificant. Limitation DSLR ialah dynamic range jadi composition sangat penting untuk avoid clipping. Rule number one, never point direct to light sources unless it is desirable to blow out the highlights or the shadows. Contohnya memang nak di silhouettekan subject tu. Memandangkan dynamic range DSLR yang amat kecil, kalau nak buat silhouette pun lebih baik tak point pada light source. Tapi kalau dah buat 3 atau 4 exposure punya HDR, blown out shadow/highlight memang tak boleh dimaafkan.

    Thanks in advance.

    P/S: Tambah sikit, kena selalu tengok histogram lepas snap to avoid clipping dan make use dynamic rtange sepenuhnya, baru senang nak post process.
    Last edited by shutterhack; 11th April 2009 at 07:44 PM.
    Photography is like making belacan. It takes a hell of a lot of shrimp to make a small amount of belacan just like it takes a hell of a lot of photos to get a good one.
    FLICKR™

  14. #74

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Terengganu
    Posts
    200

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan

    Quote Originally Posted by lokhengster View Post


    gambar ini di ambil menggunakan film fuji superia 200
    shutter speed: 1/1000 kot
    Aper : mmm...f8 ke f11...
    lupa nak tulish la..
    Gambar ni perfect untuk buat study, sebab dia dah gunakan latitude/dynamic range dari Superia Negative yang memang tinggi latitudenya, dia hide matahari belakang tower supaya tak blow highlights, main subject pun perfectly exposed. Kadang2 gambar asal dah memang perfectly exposed sebab kita guna programmed expose iaitu aperture atau shutter priority, tapi blown out tu kebayankkanya timbul sebab over process, contrast di naikkan tinggi sangat.
    Last edited by shutterhack; 11th April 2009 at 08:06 PM.
    Photography is like making belacan. It takes a hell of a lot of shrimp to make a small amount of belacan just like it takes a hell of a lot of photos to get a good one.
    FLICKR™

  15. #75

    Re: Foto Kritik | Gambar Awan




    try letak skali...
    Saya budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan. nak TT calling2 :-c / PM... area KL

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •