Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 23

Thread: Cemana nak rich kan colour...

  1. #1

    Cemana nak rich kan colour...

    hmm...saya tgk gambar org2 lain gambar diorang colour dia rich betul...maksud saya warna dia naik la...cemana nak buat ek...?kengkadang kalau tgk gambar pemandangan tuh..hijau dia betul2 naik..kalau tgk sunset kuning dia naik...kalau gambar wedding warna baju naik...cemana ek?
    pakai hue/saturation ke....atau colour balance...atau replace colour ek...?

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    negeri nasi kandaq darul pasemboq
    Posts
    558
    soklan yg bagus..
    saya ni pun tak pandai nak main2 ngan CS..
    ataupun pakai fab color atau serbuk daia ja?
    hehe

  3. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Baling, Kedah
    Posts
    1,369
    kat PS.. main kan dia pnya Hue/Saturation.. dan Curves. dan jugak ada lagi beberapa lagi.. PS ni pon, lain orang lain cara.. So slalu2 la try2.. ada org tak suka main curve, suka main exposure, atau level atau lain2..





    godek2 semaksimum mungkin fungsi yg ada pada PS tu.. harap membantu.. sy pon baru bljaq.. so tau la skit2 masalah2 beginner mcm sy ni..
    Kalau kita rasa kita betul, maybe kita betul. Tapi tak semestinya org lain salah.

  4. #4
    uik...tak de org ke nak kongsi ilmu...cuma desa je...thank desa

  5. #5

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661
    Quote Originally Posted by teruterubozu
    uik...tak de org ke nak kongsi ilmu...cuma desa je...thank desa
    gambar saya memang tak naik kaler mcm orang lain, pada saya asas penting ialah ISO rendah, analisis pencahayaan yang baik kalau tak tepat, DOF yang sesuai dengan subjek serta komposisi dan lensa yang sesuai serta baik(yang ni, kalau tak baik pun ok, macam lens saya, kit lens).

    jika pencahayaan tidak tepat, image akan dull atau kehilangan detail atau noise tinggi dll.

    tuning lain boleh dibuat dalam kamera(setting yang mengikut selera, misalnya setting high contrast, saturation dan sharpening kalau nak iras plastik ataupun tuning dibuat dalam PC terutamanya jika save dalam RAW dengan menggunakan program oleh pembuat kamera tersebut.

    PS seperti yang diterangkan oleh sdr desa pada pendapat saya ditahap 3.

    ini pendapat saya sebagai hobbyist sahaja bukan pro/semi pro.

    harap dapat membantu.
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  6. #6

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106
    Acu try pakai mode lab colorspace dalam Photoshop. Google for lab colorspace.

  7. #7

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

  8. #8

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106
    walau macam mana pun.....asal gambar tu kena lah dah OK. Kalau kaler lari jauh...pakai apa2 pun takleh adjust

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Baling, Kedah
    Posts
    1,369
    ya2.. apa pon sboleh2nya dptkn yg terbaik smasa shoot spt yg dinyatakan di atas. klu x mnjadi gak baru gunakan PS.. tp aku 100% gambar aku akan masuk PS dlu sblm di print atau didisplay kat FP.. hehe.. :lol:
    Kalau kita rasa kita betul, maybe kita betul. Tapi tak semestinya org lain salah.

  10. #10

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Gombak, bt caves mareey
    Posts
    2,874
    mmg kne slalu godek2 menda2 nih..baru dpt care die..sbb macam masak2 gak..telebih hancur gambar tu..bukan naik lagi..darah yg naik... :twisted:

  11. #11

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661
    Quote Originally Posted by tembeling
    baguslah kaedah ni, baru tahu. dah cuba dan menjadi. cuma kena control agar tak too rich the color/saturation.

    thanks for sharing.
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  12. #12
    ada terjumpa 1 action utk richkan color macam guna velvia film.
    dr action tu.. cara nya...

    1) add channel mixer layer - Layer > New Adjusment Layer > Channel Mixer
    2) pastu adjust source channel utk setiap Output Channel tu..

    output - Red
    red > 150%
    green > -25%
    blue > -25%

    output - Green
    red > -25%
    green > 150%
    blue > -25%

    output - Blue

    red > -25%
    green > -25%
    blue > -150%

    hasilnya cantik... tp bergantung pada gambar asal juga.
    mungkin lepas add channel mixer ni.. kena adjust sket utk dapatkan hasil yang dikehendaki

    link utk action boleh dload di sini http://www.bhalash.com/files/tar/ps/velvia.tar.gz

  13. #13
    pernah terkena dulu ejas kaw2 kat PS tp bila print hancuss jdnya....so apa masalahnya plak tuu

  14. #14

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Buleh blaker!
    Posts
    649
    Quote Originally Posted by Tengo_Juliet
    pernah terkena dulu ejas kaw2 kat PS tp bila print hancuss jdnya....so apa masalahnya plak tuu
    kalau dalam JPEG, kaler yg di ejas semakin 'mati' aku pun penah terkana, so cadangan supaya kalau nak ejas buat lah dlm RAW atau TIFF. Kalau ejas gelap gelap dan cerah dah berbaloi dan sedikit saturation.
    Meniru adalah salah satu cara belajar!

    YM: sydeen04

  15. #15

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661
    Quote Originally Posted by hadiena
    ada terjumpa 1 action utk richkan color macam guna velvia film.
    dr action tu.. cara nya...

    1) add channel mixer layer - Layer > New Adjusment Layer > Channel Mixer
    2) pastu adjust source channel utk setiap Output Channel tu..

    output - Red
    red > 150%
    green > -25%
    blue > -25%

    output - Green
    red > -25%
    green > 150%
    blue > -25%

    output - Blue

    red > -25%
    green > -25%
    blue > -150%

    hasilnya cantik... tp bergantung pada gambar asal juga.
    mungkin lepas add channel mixer ni.. kena adjust sket utk dapatkan hasil yang dikehendaki

    link utk action boleh dload di sini http://www.bhalash.com/files/tar/ps/velvia.tar.gz
    nampak sangat saya jahil. first time dengan action ni masa dr jamal sebut. sekarang ada lagi action.

    boleh ajar saya macam mana nak access to action dalam PS.

    thanks.
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •