Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 51

Thread: Bagaimana aperture mempengaruhi depth of field?

  1. #31

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    dannn....apakah fungsi DOF preview pada badan kamera???
    tak nampak perbezaan pun?? ke aku yg rabun??? :roll:

  2. #32
    DOF preview akan tunjuk jarak jelas yg sepatutnya apa bila imej terjadi.

    tapi bila u pecet.... dia akan gelap sikit.

    kita boleh cek mana-mana area yg blur(out of focus) or sharp in focus at the given aparture.

  3. #33

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    ya.. btol tu azmanshah..
    masaalahnya, susah nak view pada aperture yang kecik,cnth f/22...
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  4. #34
    Quote Originally Posted by azmanshah
    itu lah dia lens-lens yg ada zaman sekarang ni. tak ada DOF scale langsung!

    DOF yg ada tercatat pada lens boleh diguna pakai selain dari mengunakan formula. (dlm pda bubba ada formula ni.. hehehe)

    sila lihat lens-lens yg ada pada tuan puan ada tak scale DOF? kenali lah lens ada!

    Perhatikan pada nombor-nombor aparture yg terdapat pada focusing distance tu. itu boleh membantu untuk megetahui jarak ape yg jelas (in focus).



    cam ne nk tau yg lens tu ada DOF or x?
    ada x contoh2 lens tu....
    AZRILhafiz yg ingin tahu.... :wink:

  5. #35
    lense nie lebih hebat..berbanding dengan yang ada sekarang..
    makhluk Tuhan yang paling tak seksi..
    www.snapsyndicate.com

  6. #36

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    Kebiasaan kalau Dark-Side, butang DOF ada kat sebelah kanan ditengah, berhampiran dgn lensa... Sekali tekan akan nampak perubahan view yang akan terhasil bila dirakam...
    Ada juga kamera yang tak punyai fasiliti ini...
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  7. #37

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    North East England
    Posts
    219
    lens sekarang ni memang dah jarang jumpa ada DOF scale...lens lama dulu memang ada.

    Pelaris, boleh citer pasal dark-side tak? Ianya satu 'Term' ker atau gelaran Nikon?
    aeiman's dad @ YaZiD
    ~reminiscence of yesterday~
    http://huzaifah.fotopages.com

  8. #38

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    huk alos!!!

    budak² ni sumer kasik taruk nama dang bkn di datangkan khas oleh nikon...

    citer pasal dark-side nih, semua model gerun kat dark-side, berjiwa kental, penyayang, tahan lama malah kad CF leh rakam sampai 120 kpg walaupun hakikatnya 256mb hanya leh rakam 90 kpg shj... ada model lain yang tak mampu, semuanya di lum sum..
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  9. #39
    Quote Originally Posted by designer_2005
    lens sekarang ni memang dah jarang jumpa ada DOF scale...lens lama dulu memang ada.

    Pelaris, boleh citer pasal dark-side tak? Ianya satu 'Term' ker atau gelaran Nikon?
    aah..
    ape tu dark-side?
    slalu di sebut n diperkatakan
    kurag fhm :arrow:

  10. #40

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    dark side???
    Nikon

    white side??
    Canon

    Kenapa dark side??
    kebanyakan lens nikon sumernya kaler itam...
    walaupun skang ada silver...tak pula di panggil silver side?? kenape yekkk??? :roll:

    Kenapa white side??
    hanya lens canon sajer kuar dari kilang ada yg kaler putih...
    taktau la kalu korang spray lens nikon, olympus kaler putih...bulih juga dikira white side....

    persoalan???
    kenapa lens buruk kaler coklat??? :roll:

  11. #41

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542
    dark side ni rsnyer org yg guna kamera canon kan??
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  12. #42

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    lens_buruk kaler coklat?
    wahahahaha....
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  13. #43

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542
    Quote Originally Posted by mier
    dark side ni rsnyer org yg guna kamera canon kan??
    mier sudah silap la ni yek he..he.. ops:
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  14. #44

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Malacca >> Serdang
    Posts
    1,118
    biasa le mier.. aku memula pun tak tau gak. masuk sini baru tau.

    mier.. PIECE! :mrgreen:

  15. #45

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    in d bottle
    Posts
    3,428
    PIECE!!! :mrgreen:

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •