Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 46 to 51 of 51

Thread: Bagaimana aperture mempengaruhi depth of field?

  1. #46

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    One Piece!!!!
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  2. #47

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    shah alam
    Posts
    1,935
    one love!!!!!!
    kerja?tidoq?melepak?merayau?mencari rezeki?mencari idea?

  3. #48
    Quote Originally Posted by buntalshoot
    dark side???
    Nikon

    white side??
    Canon

    Kenapa dark side??
    kebanyakan lens nikon sumernya kaler itam...
    walaupun skang ada silver...tak pula di panggil silver side?? kenape yekkk??? :roll:

    Kenapa white side??
    hanya lens canon sajer kuar dari kilang ada yg kaler putih...
    taktau la kalu korang spray lens nikon, olympus kaler putih...bulih juga dikira white side....

    persoalan???
    kenapa lens buruk kaler coklat??? :roll:
    ok ok,..setuju
    dark side always be great...hehe
    tp dlm cite je dia slalu kalah :wink:

  4. #49
    Quote Originally Posted by mier
    Quote Originally Posted by mier
    dark side ni rsnyer org yg guna kamera canon kan??
    mier sudah silap la ni yek he..he.. ops:
    tu la smlm dgn yakin anda menjawab...
    hehe

  5. #50

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Putrajaya
    Posts
    399
    Quote Originally Posted by mr_bun
    kalau nak ikutkan..lense apa2 pun boleh produce gambar menarik..
    of course la yg ada VR, USM ke ape semua tu lebih sharp..
    tapi kit lense (cthnye 18-55mm ke 18-70mm ke) pun boleh produce gambar menarik..

    yg penting composition menarik, rules of third ke, lighting, dll yg byk efek gambar kita..
    jgn terkejut kengkadang kamera p&s pun boleh produce gambar yg lagi lawa dari yg guna DSLR..

    pengalaman tu penting. lagi banyak prektis, lama2 photo yg kita amik tu makin up la kualiti ye tak? sape2 pun nak jadi pro kena amik masa..betoi dak ?

    ni pendapat aku ler..sbb aku masa awal2 dulu pun camni gak..
    aku ingat equipment tu penting...tapi last2 bergantung pada cara masing2 gak..
    aku sokong statement mr bun ini. prektis, prektis and prektis
    Insyi @ Ulu Kelang - http://theniceidea.com/blog

  6. #51

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Port Klang
    Posts
    2

    Re: Bagaimana aperture mempengaruhi depth of field?

    Sekadar berkongsi ilmu DOF.

    Figure 5. A: 100-mm lens at f/22. B: 28-mm lens at f/22. B shows more depth of field as the DOF now includes the background.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •